Urheilu Hauho

Hauhon jokamiestriathlonissa voitetaan ennen kaikkea itseä

Kuva: Jussi Karvonen

Hauhon jokamiestriathlonissa on oma tunnelmansa, josta kaikki eivät koskaan pääse irti. Hauholainen Markku Viinikka otti osaa kisaan ensimmäisen kerran 18 vuotta sitten. Sen jälkeen mies ei ole kertaakaan jättänyt triathlonia väliin.

– Pyöräily on aina ollut minulle vaikein laji. Vapaan tyylin uintia ei tule juuri muualla vuoden mittaan tehdyksi. Porukkaa ui alta, päältä ja vähän sivultakin, kädet ja jalat osuvat yhteen, muttei se mitään haittaa, Viinikka kertaa kisan tunnelmia. Hän sai ajaksi 44.12 ja sijoittui miesten 50-sarjassa sijalle 17.

 

Markku Viinikka. Kuva: Jussi Karvonen

Markku Viinikka on ollut mukana jokaisessa Hauhon triathlonissa.

– Tunnelma on täällä aina mahtava. Ajalla ja sijoituksella ei ole suurta väliä. En minä tätä mitenkään harjoittele, mutta harrastan suunnistusta. Siltä pohjalta tämäkin laji sujuu, Viinikka kertoo.

Kuva: Jussi Karvonen

Toiset tulevat maaliin kaikkensa antaneina, toisille tilaisuuden tärkein anti on hyvässä tunnelmassa.

Kesähauholaisella Jouni Kaipaisella oli selkeä syy osallistua ensi kertaa triathloniin.

– Olen ajatellut aloittavani kuntoilun oikein harrastuksena. Triathlon oli hyvä tilaisuus kokea, millaista harrastus on. Olen viettänyt tänä kesänä aika paljon aikaa Hauholla, mutten ole tätä koskaan kokeillut, tuumi Kaipainen.

Mies saapui maaliin viimeisenä. Aikaa ehti kulua 1.12.18, mutta se ei tunnelmaa haitannut.

Jouni Kaipiainen. Kuva: Jussi Karvonen

Kesähauholainen ja talvitamperelainen Jouni Kaipiainen polki pyöräilyosuuden risalla Jopolla. Hän vasta suunnittelee kuntoilun aloittamista ja haki tuntumaa triathlonista.

— Pääsin sentään maaliin, vaikka lähdin aivan kylmiltäni matkaan. Pyöräilyosuus oli vähän hankala. Ajoin osuuden Jopolla, jonka satula tuppasi laskemaan koko ajan. Korjasin satulaa varmaan kymmenen kertaa osuuden aikana. Uimassa olin tänä kesänä käynyt, joten veteen en ensimmäistä kertaa mennyt, Kaipiainen kertaa hyväntuulisena kokemuksiaan.

Järjestelyjä ja reittiä Kaipainen kehuu erinomaiseksi.

— Viimeisen juoksuosuuden loppu oli loivaa alamäkeä. Koin oikein juoksevani.

Kuva: Jussi Karvonen

Vedessä on tungosta, mutta siihen on vain sopeuduttava.

Kuva: Jussi Karvonen

”Porukkaa ui alta, päältä ja vähän sivultakin, kädet ja jalat osuvat yhteen, muttei se mitään haittaa,” 

Jokamiestriathloneja järjestetään Suomessa vuosittain jonkin verran. Järjestäjä Mikko Reitin mukaan Hauholla on saavutettu jo tietty piste, minkä osoitti ennätysmäärä osanottajiakin. Kisaan ilmoittautui peräti 273 kilpailijaa.

– Määrää ei voi käytännössä kasvattaa yli 300, koska Hauhotalon parkkipaikan kapasiteetti vaihtoalueena alkaa olla käytetty. Olemme saavuttaneet jo tietyn tunnettuuden, ja moni tulee Hauholle vuodesta toiseen. Toisaalta esimerkiksi täällä kertaa meillä oli kädennostoista päätellen runsaasti ensikertalaisia. Tätä kisaa ei tarvitse enää suuresti mainostaakaan, kisan luonne tunnetaan laajasti jo nyt, sanoo Reitti.

Kuva: Jussi Karvonen

Pyöräilyosuudelle lähdettiin hyvin vaihtelevalla kalustolla.

Kun reitti on sopiva, triathloniin voivat osallistua kaikenikäiset ja kaiken tasoiset kilpailijat. Tälläkin kertaa nuorimmat olivat noin kymmenvuotiaita ja vanhimmat noin 70-vuotiaita. Hauholla matkana olivat 200 metrin uinti, 10 kilometrin pyöräily ja kolmen kilometrin juoksu.

Kuva: Jussi Karvonen

Timi Malinen voitti Hauhon jokamiestriathlonin nyt jo neljännen kerran.

Yleisen sarjan voittanut TriathlonSuomi -Team Cervelon Timi Malinen oli mukana kahdeksatta kertaa, ja voittoja on kertynyt neljä. Seuraava tähtäin on lajin SM-kisoissa. Tänä vuonna mies kellotti ajaksi 30.30. Diablos Rojosin Teemu Törmälä hävisi 35 sekuntia, pikkuveli Teppo Malinen 54 sekuntia.

– Tämä on hyvää lämmittelyä SM-kisoja varten. Hauhon triathlon osuu siinä mielessä hyvään ajankohtaan, että kauden pääkisat ovat vielä edessä. Tässä pääsee vielä hieman testaamaan kuntoaan, sanoi Malinen.

Katso kaikki tulokset tapahtuman verkkosivuilta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat