Urheilu Tuulos

Ismo Sahlstenin tavoitteena on nostaa 300 kiloa penkiltä

Ismo Sahlsten on iän myötä oppinut treenaamaan maltilla. Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloslainen Ismo Sahlsten punnersi penkiltä rautaa marraskuussa MM-kisoissa Euroopan ennätyksen 262,5 kiloa.

– Tavoitteeni on nostaa uusi maailmanennätys ja rikkoa 300 kiloa. Sen jälkeen suunnitelmat ovat auki, sanoo Sahlsten. Lahdessa järjestetyissä MM-kisoissa 55–59-vuotiaiden ikäluokassa alle 125-kiloisten sarjassa saavutettu 262,5 kilon tulos syntyi hänen mukaansa varsin helposti.

– Itselläni oli sellainen tuntu, että olisin voinut nostaa jo Lahdessa maailmanennätyksen 280 kiloa, mutta järjestäjien töppäilyn takia en päässyt ennätyspainoa yrittämään. Minulle olisi kuulunut nostetun Euroopan ennätyksen ansiosta ylimääräinen neljäs nosto, jota en kuitenkaan saanut käyttää. Erehdys kaivelee edelleen, koska minulla oli Lahdessa todella hyvä päivä. Kaikki päivät eivät ole hyviä, eivätkä ne varsinkaan osu aina kilpailupäivälle. Tässä iässä kilpailen aika vähän eikä vastaavaa, hyvää kilpailupäivää, välttämättä osu kohdalle enää koskaan, Sahlsten harmittelee.

Sahlstenin ikäluokassa ei Suomessa ole montaa penkkipunnertajaa, jotka kykenevät samalle tasolle.

– Omassa sarjassani on kansainvälisissä kisoissa aika vähän kilpailijoita. Todella harvalta salilta maailmassa löytyy 57-vuotiaita penkkipunnertajia, jotka pystyvät ylittämään 300 kilon tuloksen, Sahlsten toteaa.

Seuraavat viralliset kisat ovat keväällä järjestettävät SM-kisat, joissa Sahlstenilla on mahdollisuus yrittää vaikkapa tuota maailmanennätystä.

Ikä on tuonut malttia

Sahlsten aloitti voimailun uudestaan vuonna 2013. Taukoa oli voimailuharrastuksessa parikymmentä vuotta.

– Olin ollut seitsemän kuukautta ulkomailla, ja elämässä oli sattunut kaikenlaista. Palattuani Suomeen halusin saada jonkin uuden harrastuksen. Olen koko ikäni harrastanut monia eri urheilulajeja, muun muassa penkkipunnerrusta. Lajiin palaaminen tuntui luonnolliselta.

Kun Sahlsten voitti vuonna 2016 Euroopan mestaruuden, hyvä vire kaatui terveysmurheisiin.

– Harjoittelin liikaa, eivätkä paikat kestäneet. Intoa oli kuin ilmapallossa, mutta malttia ei ollut riittävästi. Seuraavien vuosien aikana minut leikattiin kahdesti. Olkapää ja nivunen reistailivat, Sahlsten kertoo.

Viime vuoden Sahlsten pääsi treenaamaan ehjästi.

– Voima tuntuu tarttuvan lihaksiini aika hyvin. Säännöllisellä harjoittelulla ja maltilla olen päässyt tähän asti. Olen tehnyt nämä vuodet tosissani, enkä ole edes lomaillut, vaikka ennen olin aika ahkerakin matkailija, hän kertoo tyytyväisenä.

Paidalla nousee lisäkiloja

Sahlsten harrastaa penkkipunnerrusta nimenomaan paidalla eikä raakana. Paita tarkoittaa penkkipaitaa, joka tukee olkapäitä.

– Raakana eli ilman paitaa penkkipunnerrus on aivan toinen laji. Itselläni maksimitulos putoaisi raakanostossa noin 60 kilolla, mutta tiedän nostajia, joilla maksimitulosten ero paidalla ja ilman saattaa olla jopa 160 kiloa. En ole kilpaillut raakapenkkipunnerruksessa, mutta nykyisessä kunnossa voisin helposti rikkoa sarjani suomenennätyksen 185 kiloa, Sahlsten arvelee.

Sahlsten sanoo olevansa puhtaasti penkkipunnertaja, muita voimailulajeja mies ei harrasta.

– Polvet ovat sen verran kokeneet kovia elämän varrella, etten esimerkiksi voimanoston vaatimia kyykkyjä uskaltaisi tehdä.

Vuodet ovat opettaneet ottamaan rauhallisesti ja liikoja repimättä.

– Minut on sen verran monta kertaa leikattu, ja paikat ovat hajonneet, että ikä on tuonut järkeä päähän. Treenaan viikossa 4–5 kertaa, mutten koskaan kuutta kertaa. Täydellisiä lepopäiviä pitää olla, ja ne ovat todella nimensä mukaisesti lepopäiviä. Silloin vain syön ja makaan sohvalla. Harjoituspäivinä treenaan reilun tunnin kerrallaan aika rivakasti ja aloitan aina nostot pelkällä tangolla. Kuuntelen koko ajan kehoani, enkä välttämättä väkisin vedä harjoitusohjelmaa loppuun, jos jokin paikka alkaa tuntua kipeältä. Nuorempana saatoin treenata, vaikka esimerkiksi ojentajat olivat olleet jo valmiiksi kipeänä. Jouduin maksamaan liiallisesta innosta, enkä enää aio samoja virheitä toistaa, Sahlsten toteaa.

Tekniikka pysyy kasassa

– Itselläni menestyksen takana on erinomainen nostotekniikka, Sahlsten uskoo. Hänen mukaansa penkkipunnerrusta voi tehdä väärin tuhannella tavalla.

– Kun ajelen päivittäin Hämeenlinnan ja Tuuloksen väliä, on tekniikka tullut käytyä mielikuvaharjoitteluna läpi mielettömän monta kertaa.

Väärä tekniikka voi Sahlstenin mukaan pudottaa tulostasoa kymmeniä kiloja ja lisää myös terveysriskejä.

– Jokaiseen nostoon pitää keskittyä. Moni vain asettuu penkille miettimättä tarkemmin asentoaan. Olennaista on nostaa selkä kaarella, jolloin nostoon saa parhaiten voimaa.

Penkkipunnerrus ei ole kehonrakennusta, joten syömisissään Sahlsten voi vähän ”fuskata”.

– Syön kaikkea kotiruokaa sen kummemmin kaloreita laskematta. Riittävällä ja laadukkaalla unella sen sijaan on minulle suuri merkitys. Kunnon yöunien lisäksi saatan ottaa jopa kolmen tunnin päiväunet. Silloin saan oikein hyvin treenistä kiinni. Univelkaisena minun ei kannata treenejä tehdä.

Sahlsten työskentelee trukinkuljettajana.

– Työni on päivätyötä. Työnantaja on antanut minulle palkallisia vapaapäiviä kisoja varten. Tänä vuonna SM-kisat järjestetään Mikkelissä. Niihin aion osallistua. EM- ja MM-kisoihin osallistun myös, mikäli järjestäjämaat eivät ole aivan toisella puolen maapalloa.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski