Urheilu Tuulos

”Jäädytän niin kauan kuin pysyn pystyssä” 

Tapio Lehtonen. Kuva: Onnikalle Lehtonen

Tapio Lehtonen on nähnyt ulkojäiden muutoksen vuosikymmenten kuluessa. 

Tapio Lehtonen on jäädyttänyt Tuuloksen Pohjoisten kaukaloa jäät noin 45 vuotta. Pohjoisten koulun kenttä on perustettu 1975 ja ensimmäiset kunnon laidat tulivat 1976. Sitä ennen luistelualueella oli matalat laidat. 

Alussa Pohjoisten koulun oppilaat jäädyttivät kenttää, ja siitä lähtien olen ollut mukana, Tapio Lehtonen muistelee. Lehtonen on syntynyt Tuuloksessa ja asunut siellä lähes koko ikänsä. 

— Ennen luisteltiin enemmän ja kauemmin. Nyt aktiivinen luisteluaika on lyhentynyt. Talvet ovat leudompia eivätkä jäät pysy kunnossa koko talvea, Lehtonen vertaa. Hän huomauttaa, että ilmastonmuutoksen huomaa siitä, että ennen luisteltiin yleisesti marraskuun alusta helmikuun loppuun. Ei enää. 

Viime talvi oli selvästi huonoin, ensimmäisen kerran luisteltiin marraskuussa neljä päivää ja seuraavan kerran vasta tapaninpäivänä, Tapio Lehtonen muistelee talven 2019–2020 kelejä. 

Tapio Lehtonen. Kuva: Onnikalle Lehtonen

Tapio Lehtonen nauttii kun näkee lapset luistelemassa.

Lehtonen toi Tuulokseen kaukalopalloharrastuksen ja pelasi silloin itsekin aktiivisesti Lammin puulaakisarjassa. 

Tuulokseen perustettiin kaukalopalloseura nimeltään TuuBajoka lopetettiin vasta pari vuotta sitten, Tapio Lehtonen sanoo. 

— Paras jäädytyspakkanen on noin 10 astetta pakkasta ja helpointa on, jos on lunta maassa, Tapio Lehtonen neuvoo jäädytystyön olosuhteista. 

— Jäädytän ulkojäitä jäädytysletkulla ja vanhan sipulipellon letkun suuttimella, Lehtonen kertoo. Lehtonen hoitaa jäädytysurakoita täysin vapaaehtoisesti mutta aikoinaan Tuuloksen kunta antoi pienen korvauksen TuuBalle. 

TuuBa kuitenkin lopetettiin, ja korvauksen saa nykyään LC Tuulos, joka jakaa rahat stipendeinä nuorille, Tapio Lehtonen kertoo. 

Aapo Kiiliäinen, Onnikalle Lehtonen, Julius Mäkinen 
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski