Urheilu Lammi

Jalkapallo on paljon muutakin kuin pelaamista

LaVe for ever. Kuva: Jussi Karvonen

– Lähelle päästään, muttei perille koskaan. Mistähän saisi sellaisen miehen, joka ei noita paikkoja tuhlaisi? Ei tule itsellä ketään edes mieleen, huokaa valmentaja Hannu Seesranta kun hänen joukkueensa Allstars Sesu on hukannut hyvän maalipaikan.

Lammin Vedon 40-vuotisjuhlissa pelatussa neljän joukkueen turnauksessa oli tunnelmaa alusta loppuun. Joukkueiden myötä näkyi kentällä tietyssä määrin koko seuran historia. Seesranta oli yksi kantavia voimia, joka oli seurassa mukana niin pelaajana kuin valmentajanakin. Seesranta on edelleen seuran historiassa ainoa valmentaja, jolla on takataskussaan eniten valmentajakelpoisuuksia

Lammin Vedon kulta-aika alkoi jo vuonna 1990, kun Arto Rissanen alkoi valmentaa -79 ja -80 syntyneitä poikia. Tältä pohjalta alkoi Seesrannan kausi kesällä 1992, jolloin häntä pyydettiin valmentajaksi. Tästä nousu jatkui aina kolmosdivariin asti, eikä joukkue ole hävinnyt sitä seuranneille edustusjoukkueille kertaakaan.

Seesranta valmensi LaVen edustusjoukkuetta sen historian korkeimmalle sarjatasolle kolmosdivarissa 2000-luvun alkupuolella

– Se oli käytännössä korkein sarjataso, jolle tämänkokoisen paikkakunnan joukkue saattoi paikallisin voimin pelata. Jo pelkästään pelimatkat olisivat pidentyneet sellaisiksi, ettei työssäkäyvien ja harrastuksekseen jalkapalloa pelaavien olisi ollut niitä kovin mielekästä matkustaa, sanoo Seesranta.

Seesranta tiivistää seuran huippuhetket kahteen sanaan: yhteisöllisyys ja huumori.

– Ne kuulostavat ehkä vähän kuluneilta ilmaisuilta, mutta LaVen kohdalla se pitää paikkansa. Ilman niitä emme olisi päässeet niin pitkälle kuin aikanaan pääsimme.

Huumori ei ole jäänyt pukukoppiin

Juhlaturnauksessa Seesrantaa on helppo uskoa. Sesun Allstars -joukkue poistui turnauksesta voittamattomana rangaistuspotkukilpailun jälkeen Kari Hakalan torjuttua kolme rankkaria ja yövuorosta tulleen ja lainanappulakengillä muutaman vaihdon pelanneen Ari-Matti Anttosen ammuttua ratkaisevan rankkarin Pekan Pelipoikien verkkoon.

Huumori ei ole joukkueesta mihinkään kadonnut parissa vuosikymmenessä.

– Souru, tämä se on herkkua, tulepa tänne, naurahti Seesranta ottaessaan joukkueen Markus Sourun vaihtoon.

– Meille tuli mieleen televisiosta se Forrest Gump -tyyppi, kuittaa Seesranta pelaajalle, joka ottaa pallon haltuun mallikkaasti ja sen jälkeen onnistuu itse sähläämään pallon sivurajalta ulos.

Seesranta osaa myös kehua pelaajiaan.

– Erinomaisia syöttöjä sinulla. Tykkäsin kovasti ja oli ihana katsella työskentelystäsi, kannustaa Seesranta.

Seesranta hankki jalkapallokokemuksensa Kuopion Kopareista. Hämeeseen muutettuaan pelaajaura jatkui FC Hämeenlinnassa.

– LaVe oli alkujaan jääkiekkojoukkue, mutta sitä seurassa pelattiin vain muutama vuosi. Sitten alkoi ilmaantua paljon kavereita, jotka halusivat pelata jalkapalloa, ja perustimme seuran. Seura on ollut aina tasa-arvoinen, meillä on ollut esimerkiksi naispuheenjohtaja ja naisjoukkueita, sanoo nykyisin Kuopiossa asuva Seesranta. LaVen valmennus alkoi, kun hän toimi Lammilla opettajana. Lue LaVen sivuilta Seesrannan oma kirjoitus valmennuksen aloittamisesta!

Jalkapalloinnostus korkealla vuosikymmenen vaihteessa

Turnauksessa Sesun Allstarsin kanssa voitosta kamppaili vuonna 1991 syntyneiden Pekan Pelipoikien joukkue, joka ylsi vuosikymmenen vaihteessa A-poikien ykkösdivisioonan karsintaan.

Tuolloin LaVe kuului valtakunnan kärkipäähän mitattuna asukasluvulla ja seuran jäsenmäärällä. Jäseniä oli parisataa ja Lammilla asukkaita noin 5000. Joukkueita oli peräti yksitoista, joista poikien joukkueita kahdeksan ja tyttöjen joukkueita kolme. Seuran arvoa nosti se, että toimintaa pyörittivät pääosin lammilaiset nuoret.

Turnauksessa pelannut pappajoukkue on ainoa LaVen joukkueista, jonka kaikki pelaajat ovat syntyneet aikaisemmin, kuin LaVen toiminta alkoi. Päästäkseen virallisesti Pappoihin on ikämittarissa oltava koossa 45 vuotta, mikä oli ajatus lähdettäessä rakentamaan joukkuetta juhlaotteluun.

Naisten joukkue oli koottu eri ikäkausilta. Osa pelaajista oli 1984 ja sen jälkeen syntyneitä, mutta joukossa oli myös tällä hetkellä LaVessa pelaavia tyttöjä.

”Joukkueen henki oli ainutlaatuista”

Sesun Allstarsissa henki on pysynyt tiiviinä.

– Jollain tavalla ainutlaatuista oli joukkueen henki. Lähes kaikki pelaajat olivat Lammilta, muutamaa yksittäistä hämeenkoskelaista tai hämeenlinnalalaista pelaajaa lukuunottamatta. Runko pysyi samana pitkään, vaikka vuosien saatossa joukkueessa pelasi varmaan 50–60 kaveria. Runkopelaajat valmensivat junnuja ja toimivat erotuomareina. Jalkapallo oli paljon muutakin kuin vain pelaamista, muistelee Markus Souru.

Kolmosdivaria joukkue pelasi kaksi kautta. Jatko olisi vaatinut vielä enemmän sitoutumista.

– Kaudet olivat kuitenkin hienoja, esimerkiksi kolmosen karsintaottelussa meitä tuli kannustamaan bussilastillinen lavelaisia. A-junioreiden divarikarsintaan yltäessämme olimme koko maan 30 parhaan joukkueen joukossa, mikä oli melkoinen saavutus näin pienellä paikkakunnalla, Sourukin toteaa.

Huumori on säilynyt edelleen, vaikka joukkueen jäsenet asuvat eri puolilla maata ja edellisestä näytösottelusta on jo vuosia.

– Juhlapelin jälkeen pidimme saunaillan, ja juttu tuntui jatkuvan siitä, minne se vuosia sitten jäi. Olemme yhä se voittamaton joukkue, vaikka kaikki eivät enää aktiivisesti pelaakaan.

Souru pelasi LaVe:ssa vielä viime kaudella.

– Kävin pelaamassa kesämökiltä käsin kolme ottelua. Tänä kesänä ei ole enää pyydettykään, naurahtaa Souru.

Seura sai kaksi kunniapuheenjohtajaa

Jukka Erkamo on pelannut jalkapalloa kuudella vuosikymmenellä ja aikoo vielä tehdä sen seitsemännelläkin.

– Olisin ilman muuta halunnut pelata juhlaturnauksessa, mutta jalat eivät kestä. Polvet on leikattu, mutta nyt vaivaavat jalkaterät. Kun saan ne kuntoon, aion pelata vielä 2020-luvullakin, naurahtaa Erkamo.

Erkamon pelihistoria alkoi jo 1960-luvulta pääkaupunkiseudulta ja jakoi uraansa muun muassa HPK:ssa kakkosdivisoonassa.

– Mieleen jäi lähinnä vain hyviä muistoja

Seura julkisti myös kaksi kunniapuheenjohtajaa, Hannu Seesrannan ja entisen puheenjohtajan Sirpa Norrbackan. Nimitys on elinikäinen.

Pelillisen iloittelun jälkeen päivä jatkui iltajuhlalla Untulassa.

Jalkapallossa taas nostetta havaittavissa

Tällä kaudella Lammin Vedolla on kahdeksan joukkuetta, joista viisi on juniorijoukkuetta ja kolme miesten joukkuetta. Edustusjoukkue pelaa Tampereen piirin nelosdivarissa ja miesten kakkosjoukkue Vedon KPR piirin seiskadivarissa. Papat pelaavat tänäkin vuonna Tampereen piirin KKI-45 Kakkosen sarjassa.

– Ainoana kriteerinä joukkueeseen pääsyyn on ikä yhdistettynä kykyyn nauraa itselleen, sanoo Risto Saarinen.

Juniorijoukkueet pelaavat Tampereen piirin sarjoissa. Vanhemmille tytöilleja naisille on oma harrastetreeniporukka.

Seuran puheenjohtaja Harri Majurin mukaan nousu takasin nelosdivariin tuntuu oikealta sarjatasolta

Majurin mukaan jalkapallo on hienoisessa nousussa.

– Ehkä suurin salibandybuumi on ohitse. Meillä on valmennusyhteistyötä Hämeenlinnan jalkapalloseuran kanssa, miltä odotamme hyviä tuloksia. Syksyllä alkaa taas valmennuskoulutus HJS:n kautta, mihin toivomme seurankin jäseniä hakeutuvan

Vedossa on koettu, että jalkapallo on muutakin kuin vain pelaamista.

– Pelaajien vaihtuvuus on pienellä paikkakunnalla usein aika vähäistä, mikä on tietty etu. Se luo yhteenkuuluvuutta, mutta silti uudetkin pelaajat mahtuvat mukaan, kun vain asenne on kohdallaan. Pelaajat käyvät harjoituksissakin Tampereelta saakka, kiittelee Majuri.

Katso Keski-Hämeen digilehdestä runsaasti lisää juhlakuvia!

Huom! Keski-Hämeen paperisessa versiossa kunniapuheenjohtaja Hannu Seesrannan nimeksi on virheellisesti kirjoitettu Seesvaara. Pahoittelemme toimituksen virhettä!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski