Urheilu Lammi

Jalkapalloilijat valtasivat viheriöt

Niilo Kivialho, LaVe. Kuva: Mikko Reitti

Samalla kun aurinko toi kauan kaivatun kesän lämmön meidän kaikkien iloksi, pääsivät myös jalkapalloilijat irti kotikaranteeneistaan ja ottivat kentät ja viheriöt haltuun.

Korona-pandemian vuoksi kaikki harjoitustoiminta on ollut keskeytettynä, ja harjoittelu on ollut omatoimiharjoittelua viimeisen kahden kuukauden ajan. Niin pienemmät kuin isommatkin pelaajat ovat olleet intoa täyttä kuin ilmapallot päästyään viheriöille harjoittelemaan. Turvan kentällä on kuluneen viikon aikana jokaisena iltana ollut isompia tai pienempiä pallotaitureita ottamassa tuntumaa viheriöön ja samalla kauan kaivatut joukkuekaverit ovat tulleet tutuiksi uudestaan.

– Näin toukokuun puolella kaikki joukkueharjoittelua on niin sanottua pienryhmäharjoittelua, eli keskitymme fysiikkaharjoitteisiin ja pallon hallintaan korkeintaan 10 pelaajan ryhmissä, kertoon Lammin vedon valmennuksesta vastaava Juha Tamsi.

– Vaikka alkuun pojilla oli hieman vaikea ymmärtää, miksi ei vielä päästä pelaamaan, ovat he ottaneet tämän ensimmäisen askeleen kohti pelejä ja pelillisiä harjoitteita hyvin. Kaikista näkee, että tätä on odotettu. Pelaajien motivaatio on hyvällä tasolla, ja harjoituksissa on ollut todella kiva tunnelma, Tamsi jatkaa.

Kuva: Mikko Reitti

Lammin vedon toukokuun harjoituksissa on keskitytty fysiikkaan ja pallotaituruuteen. Kesäkuussa päästään jo pelaamisen makuun.

Palloliitolta saadut ohjeet ovat Tamsin mukaan olleet selkeitä, ja niiden avulla on tiedotettu myös koteja toiminnan aloittamisesta. Pelitilanteessa tulevat kontaktit herättävät edelleen kysymyksiä, mutta alkuun näitä ongelmia on ratkottu maalaisjärjellä ja muokaten harjoituksista monipuolisia.

– Pelaamaan tekisi mieli ja pelit tulevatkin todella nopeasti. LaVen joukkueita pelaa useissa eri sarjoissa ja ensimmäiset pelit ovat vain muutaman viikon harjoittelun jälkeen. Tämä on tietysti haaste, mutta kaikille yhtäläinen tilanne, Juha Tamsi kertoo.

Kuva: Mikko Reitti

Lammin Vedon P9-pojat Miro Hartikainen, Joonatan Forström, Ilari Pöystilä, Niilo Kivialho ja Antton Rikala pienpelin tiimellyksessä.

Pienet pelaajat odottavat pelejä

Lammin Vedon P9-joukkueessa pelaavat Miro Hartikainen, Joonatan Forström, Niilo Kivialho, Ilari Pöystilä ja Anton Rikala toteavat lähes yksiäänisesti kuorossa: pelaamista, kun heitä kysytään mitä he ovat kaivanneet eniten harjoitusten ollessa tauolla. Kavereiden näkeminen, ihan oikeat harjoitukset sekä myös oikeat valmentajien ohjeet ja ohjaus ovat olleet asioita, joita pojat ovat kaivanneet.

– On tosi kivaa, kun pääsee pelaamaan ja syöttelemään, kokoaan kaikkien tuntoja Ilari Pöystilä.

– Kaverien kanssa yhdessä pelaaminen ja oleminen on parasta, jatkaa Santeri Jermoranta hieman vanhemmista P13 pojista.

– Täällä tulee keskityttyä harjoituksiin paljon paremmin, kun näkee muidenkin tekevän samoja harjoitteita. Omatoimiharjoitukset olivat ihan kivoja, mutta kyllä tämä on niin paljon mukavampaa, Santeri jatkaa.

Poikien P9 joukkuetta valmentava Tomi Pöystilä on samoilla linjoilla poikien kanssa:

– Pelaamaan on pojilla kova kiire. Meillä on vielä jaettu joukkue kahteen ryhmään, niin pelien alkaessa kaikki todellakin pääsevät pelaamaan. Meillä mahtuu kuten monessa muussakin joukkueessa uusia pelaajia vielä hyvin mukaan. Mitään sen kummempaa pelillistä taustaa ei tarvitse olla, kaikki pelaavat meidän joukkueessamme.

Kuva: Mikko Reitti

Lassi Kopra ja Roope Liikonen kehittävät koordinaatiotaan valmentaja Harri Majurin valvovan silmän alla.

Pelaajia riittää, vetäjiä tarvitaan

Vedon toiminnassa on nyt joukkueita alkaen poikien P7-joukkueesta 4. divarissa pelaavaan edustukseen saakka, unohtamatta LaVe Pappoja.

Tyttöjen puolella harjoitellaan T15 joukkueessa sekä naisten omassa ryhmässä, lisäksi tytöt voivat pelata myös poikien joukkueissa aina 15 ikävuoteen saakka. Poikien joukkueet pelaavat erilaisia sarjoja alueellisesti. Tyttöjen ja naisten osalta keskitytään harjoitteluun ja nautitaan jalkapallosta. Harjoituksia pidetään joukkueesta riippuen 1–2 kertaa viikossa.

– Pelaajathan olisivat täällä kentällä useamminkin, mutta talkoovoimin mukana olevat vetäjät eivät kyllä jaksaisi enää samaan tahtiin, toteaa Juha Tamsi.

– Kuten kaikessa muussakin toiminnassa myös meillä jalkapallossa tarvittaisiin lisää vetäjiä mukaan. Koulutusta tarjotaan ja pienikin panos on todella tärkeää, Tamsi jatkaa.

Lammin Vedon toiminnassa on vuosittain mukana noin 160–180 lisenssin lunastanutta pelaajaa, joten vipinää kentillä kyllä riittää.

Kuva: Palloliitto

Palloliitto on ohjeistanut niin pelaajia, seuroja kuin kotejakin havainnollisilla ohjeilla harjoitustoiminnan alkaessa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat