Urheilu

Jenkkifutis ei ole topattujen miesten törmäilyä

Tänä kesänä Keski-Hämeessä myyntitehtävissä ahkeroinut Aku Kattainen saavutti EM-pronssia amerikkalaisessa jalkapallossa. Kuva: Jussi Karvonen

Amerikkalainen jalkapallo saattaa näyttää topattujen miesten päättömästä törmäilystä. Todellisuudessa lajissa on paljolti kyse taktiikasta, joka myös pelaajien on hallittava. Keski-Hämeessä kesän työskennellyt ja lammilaiset taustat omaava Aku Kattainen oli voittamassa pronssia heinäkuussa pelatuissa amerikkalaisen jalkapallon EM-kisoissa.

EM-pronssimitalisti Aku Kattaista viehättää pelin taktisuus
<@Lammi>Lammi<@$p>

– Lammi on tuttu paikka, koska isovanhemmat asuvat täällä, samoin täti, Kattainen kertoo.
EM-mitalia ei jenkkifutíksessa ole Kattaisen mukaan saatu Suomeen 14 vuoteen.
– Uskon, että meillä olisi ollut mahdollisuus Euroopan mestaruuteen, mutta kaaduimme semifinaalissa Ranskaa vastaan omiin virheisiimme, sanoo Kattainen.
Amerikkalaisessa jalkapallossa joukkueessa on 45 pelaajaa, joista noin puolet pelaa puolustusta ja puolet hyökkäystä. Lisäksi joukkueessa on omat roolinsa pelinrakentajalla ja myös potkijalla. Tosin suomalaisissa joukkueissa ei yleensä pelkkiin potkuihin erikoistunutta pelaajaa ole.
– Pelaan puolustusta, vaikka olen joskus hyökkäystäkin kokeillut. Pelinrakentajalla pitää olla hyvä heittokäsi, eikä meikäläisellä sellaista kättä ole, sanoo Kattainen.

Pelipaikka löytyi Helsingistä

Kaikkiaan seitsemän vuotta lajia harrastaneen Kattaisen joukkue on tällä hetkellä helsinkiläinen East City Giants. Viime kaudella Kattainen pelasi Hämeenlinnan Huskieseissa, mutta pelaajia lähti joukkueen kaaduttua eri joukkueisiin juuri sarjakauden kynnyksellä.

– Meillä oli hyvä joukkue, jolla olisi ollut Vaahteraliigassa mahdollisuus menestyä. Muutama kokenut pelaaja lopetti hieman yllättäen, eikä Suomen pelaajamarkkinoilla ole uusia kokeneita pelaajia liikoja tarjolla. Kaiken lisäksi valmentajaksi pestattu amerikkalainen ammattilainen muuttikin yllättäen mieltään ja lähti valmentamaan Italiaan. Valmentajaakaan on vaikea korvata juuri kauden kynnyksellä. Joukkue hajosi eri suuntiin, ja minä sekä puolentusinaa muuta pelaajaa saimme pelipaikan East City Giantista.
Harjoituksia on kolme kertaa viikossa.
– Ajamme kimppakyydillä Helsinkiin, mikä on käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto.

Taktiikkaa kuin shakissa

Kattainen harrasti nuorempana jääkiekkoa ja salibändyä.

– Aika monen sattumuksen kautta ja kavereiden välityksellä lähdin kokeilemaan amerikkalaista jalkapalloa. Innostuin lajista nopeasti.
Kattaista viehättää pelin taktisuus.
– Perusajatuksena o,n että hyökkäysmiehistö pyrkii erilaisilla juoksu ja heittokuvioilla viemään pallon vastustajan päätylinjan taakse, jolloin syntyy touchdown eli maali.
Puolustus puolestaan koettaa lukea hyökkäyksen etenemisen ja mahdollisuuksien mukaan siepata pallon itselleen
– Lajissa valmentajat ikään kuin pelaavat tosiaan vastaan luomalla erilaisia kuviota, joita me pelaajat toteutamme. Pelaajalla pitää olla säännöt hyvin hallussa ja hänen pitää tuntea valmentajan kuviot ja osata lukea hänen käsimerkkejään. Minulla on jokaisessa kuviossa oma paikkani ja tehtäväni. Kun vaihdoin joukkuetta, oli uuden valmentajan pelikirja opeteltava.
Vaikka lajissa taklataan paljon ja joskus rajustikin, pahoja vammoja tulee pelaajille harvoin.
– Itselläni pahin vamma on ollut nilkan murtuma, mustelmia tietysti tulee aika usein. Nilkkavamma sattui pelissä ja peli jäi kesken, mutta onnistuin pelaaman kauden loppuun. Tämä tapahtui asevelvollisuuden aikana.
– Toista pelaajaa saa taklata oikeastaan päätä lukuun ottamatta mihin tahansa, mutta jalkakampit ovat kiellettyjä. Varusteet ja etenkin hyvin tehdyt teippaukset suojelevat pahemmilta vammoilta aika tehokkaasti.

Jenkkifutis ei täysin loppunut Hämeenlinnassa

Huskiesin lopetettua Hämeenlinnassa ei ole enää miesten pääsarjatasolla lajin edustusjoukkuetta. Sen sijaan kesäkuussa alkoi hämeenlinnalaisessa amerikkalaisessa jalkapallossa toimia jälleen seura Hämeenlinna Tigers.

Seuran tavoite on mahdollistaa junioreille ja naisille amerikkalaisen jalkapallon harrastaminen Hämeenlinnan ympäristössä. Hämeenlinna Tigers ry:n alaisuudessa toimivat Tigers Women ja Tigers Juniorit -jaostot, joissa lajia tullaan jatkamaan.
– Toivottavasti juniorityön kautta saadaan aikanaan Hämeenlinnaan myös miesten joukkue. Olen käynyt auttamassa Hämeenlinnan Tigers-valmentajia treeneissä. He ovat olleet Huskiesin valmentajina ja valmensivat minua ennen joukkueen kaatumista. Olen saanut samalla juostua sivussa, vaikken varsinaisesti valmennakaan. Itse en ole nuoria ohjannut tai valmentanut, mutta käyn joskus heidän treeneissään omaksi ilokseni ja toivottavasti myös esimerkin takia. Amerikkalainen jalkapallo on erittäin hieno laji. Kun sen idean oppii, on sitä mahtavaa harrastaa. Ainakin niissä joukkueissa, joissa itse olen pelannut, on ollut hieno yhteishenki.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski