Urheilu Lammi

Kalle Tyrkäs ja Henri Vilen valmentavat salibandyliigassa pelaavaa LASBia

Henri Vilen ja Kalle Tyrkäs. Kuva: Antti Sihlman

Konnarin tulitikkuaskista ja Hakkalan vanhan liikuntasalin tikkuiselta parketilta kirkkaisiin valoihin matkanneen lammilaiskaksikon ympyrä sulkeutuu. Tie ei ole ollut sileä, eikä erityisen helppokaan, mutta sellaisia tiet ovat. Varsinkin urheilussa.

– Joku kysyi joskus, että ajatteleeko Vilen pelistä samoin kuin minä. Se oli helppo kysymys, sillä olemme kulkeneet samaa matkaa aina alasarjoista liigaan asti. Hyppy kaukalosta penkin taakse ei ole välttämättä helppo, mutta oli hienoa huomata viime kauden aikana, miten ”Vilu” kasvoi valmentajana. Itselleni hetken irtiotto edustusjoukkueesta ja nyt viime kausi kakkosvalmentajana on vahvistanut ajatusta salibandysta ja valmentamisesta. Olo on luottavainen, jutteli päävalmentaja Kalle Tyrkäs.

– Koen olevani onnekas, sillä olen saanut tehdä töitä todella hyvien valmentajien kanssa. Kallen opit ovat vahvana pohjalla ja viime vuosina liigajoukkueen valmennuksessa mukana olleilta Teemu Varikselta, Ilja Pantzarilta, Ray Backmanilta sekä Bengt Lodeniukselta olen oppinut paljon. Toisaalta olen huomannut myös sen, että täällä on tehty aina oikeita asioita. Uskon, että pärjätään Kallen kanssa erittäin hyvin, tuumaili puolestaan toista kautta valmentajana aloittava Henri Vilen.

Parivaljakko ei kuitenkaan luota pelkkään mutuun tai yhteiseen historiaan vaan osaamista kehitetään jatkuvasti. Molemmat opiskelevat parhaillaan Vierumäen urheiluopistolla valmentajan ammattitutkintoa.

– Tässä on jokunen hetki mennyt edellisistä opiskeluista, joten aikaa on mennyt ihan opiskelun opetteluunkin. Aika hektinen alku on ollut, mutta paljon sieltä tarttuu oppia matkaan. Opiskeluissa keskitytään erilaisiin valmentamismalleihin, vaikutuskeinoihin ja henkiseen puoleen. Eiköhän ne valmistujaiskahvitkin jossain vaiheessa juoda, hymähteli Tyrkäs.

Joukkueen runko jatkaa

LASBin sopimustilanne näyttää tällä hetkellä valoisalta. Avainpelaajat Miska Mäkinen, Perttu Koljonen, Tino Nivala, Tuure Ailio sekä maagisesti koko viime kauden torjunut Santtu Pohjonen jatkavat oranssipaidassa. Runkoon on sommiteltu muutamaa vahvistustakin, mutta koronaviruksen mukanaan tuomat ongelmat ovat saaneet pelaajat varovaisiksi.

– Nyt näyttää tosiaan siltä, että pelaajat eivät liiku. En ole tästä kuitenkaan huolissani, sillä meillä on kasassa hyvä ryhmä. Viime kausi oli nousujohtoinen, ja peli loksahti kohdilleen joulun tienoilla. Pystyimme kääntämään maalin tappiot voitoiksi myös sarjan huippujoukkueita vastaan. Uskon saman trendin jatkuvan myös ensi kaudella, Tyrkäs paalutti.

Päävalmentajan mukaan joukkueen pelitapaa ei olla mylläämässä uuteen uskoon, eikä sellaiseen viime kevään perusteella liene tarvettakaan. Pieniä muutoksia on kuitenkin luvassa.

– Toivottavasti koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset poistuvat pian, ja pääsemme palaamaan normaaliin arkeen. Tavoitteena on ajaa pienet pelitapamuutokset hyvissä ajoin sisään, löytää hyvä tasapaino rasituksen ja levon välille sekä pitää pelaajien päät tuoreina, Tyrkäs kertoo.

– Jos onnistumme tässä ja olemme heti kauden alusta teräviä, niin se himoittu pudotuspelipaikkakin on mahdollinen, juttelivat valmentajat yhteen ääneen.

Alueen salibandyn lippulaivan kauteen valmistautuminen alkoi huhtikuun alussa varsin poikkeuksellisesti. Perinteisen avauspalaverin ja yhteisten tapahtumien sijasta joukkue on pilkottu pieniin, muutaman pelaajan ryhmiin, jotka toteuttavat valmennuksen laatimaa valmennusohjelmaa. Yhteistyökumppanin tiloihin rakennettu ja yksityisten lahjoituksilla rakennettu kuntosali on käytössä yhdelle pienryhmälle kerrallaan.

– Pojilla on punttisalille varauskalenteri, ja laitteet desinfioidaan mennen tullen. Se, joka tästä tilanteesta parhaiten selviää, on vahvoilla. Pelaajat kyllä ymmärtävät tämän ja luotan, että hommat tehdään sovitusti, Tyrkäs jatkoi.

Koronavirus aiheuttaa harmia

Pandemiaksi äitynyt koronavirus vaikuttaa koko yhteiskuntaan, eikä säästä voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiäkään.

Tyrkäs ja Vilen ovat urheiluseurojen tilanteesta suoraa lainausta käyttääkseni ”erittäin huolissaan”.

Huoli on helppo ymmärtää, sillä urheiluseurojen toiminta rahoitetaan suurilta osin sponsorieuroilla, pääsylipputuloilla ja mokkapaloilla.

– Kausi loppui kesken. Meiltäkin jäi leirejä pitämättä, ja se näkyy miinuksena jo tällä kaudella. Tulevaa kautta ajatellen olisi katastrofi, jos kumppaneita jäisi pois. Talous on ollut tasapainoilua ilman koronavirustakin, tuskaili Vilen.

– Muiden seurojen ihailemaa LASBin yhteisöllisyyttä mitataan nyt toden teolla. Olemme päässeet liigaan asti meidän hienolla yhteisellä jutullamme, eikä voi toivoa muuta kuin sen kantavan meidät tämänkin yli. Toivotaan, että pystymme pitämään joukkueen liigassa, sillä se on monen paikallisen lapsen ja nuoren unelma, Tyrkäs jatkoi.

LASB on joutunut pohtimaan myös kipeitä vaihtoehtoja koronan mukanaan tuoman taantuman vuoksi.

– Seurassa työskentelevien ihmisten kanssa on jouduttu miettimään lomautuksia. Valmentajien ja pelaajien kanssa käynnistyvät neuvottelut palkkioiden leikkaamisesta. Mutta seura haluaa nimenomaan keskustella ja etsiä ratkaisuja ongelmiin yhdessä. Ketään ei olla potkimassa sivuun, tarkensi Vilen.

Ajat ovat vaikeat, mutta uskoa tulevaisuuteen löytyy. LASB käynnistää piakkoin perinteisen kausikorttikampanjansa, joka on hyvä tapa tukea paikallista urheilua ja lasten esikuvia.

Haastattelun päätyttyä ja Skypen sulkeuduttua toimittajan puhelimeen kilahtaa viesti päävalmentaja Tyrkkäältä.

– Laita siihen lehteen vielä, että ei tässä nyt missään kaivossa olla.

Laitan, ja mietin että on näissä urheiluseuroissa ja niitä pyörittävissä ihmisissä kyllä ihailtavaa voimaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat