Urheilu Lammi Tuulos

Kapakanmäellä elettiin suomalaista jalkapallohistoriaa

Ottelun alussa tunnelma oli Kapakanmäellä miltei harras. Kuva: Jussi Karvonen

Kun Huuhkajien Jasse Tuominen tekee historiallisen maalin Liechtensteinin verkkoon, Kapakanmäellä heiluu muutama sinivalkoinen huivi, ja ääntäkin hämäläisistä jalkapallofaneista lähtee, mutta vaikka ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, se ilmaistaan Hämeessä hillitysti.

Menneisyyden haamut putosivat alas kolisten

LaVe järjesti kaikille halukkaille tilaisuuden nähdä ottelu Kapakanmäen suurelta screeniltä hyvän iltapalan kanssa. Paikalle kokoontui lähes sata jalkapalloilun ystävää, jotka saivat kokea suomalaista jalkapallohistoriaa Huuhkajien varmistaessa 3–0 voitollaan paikan ensi kesän EM-kisoihin.

Historia auttaa hahmottamaan nykyisyyttä

Tuuloksessa uskotaan lähes sataprosenttisella varmuudella, ettei Suomi voi tätä peliä hävitä. Tosin suomalainen urheiluhistoria tuntee useita karvaita tappioita, joita on kärsitty niin jääkiekossa kuin jalkapalloilussakin ottelun viime hetkillä. Selvä johtoasema on sulanut, ja tärkeä peli hävitty, minkä seurauksena on menetetty arvokisamitali, jatkopaikka tai muutoin tärkeä saavutus.

Jalkapalloilussa se katkerin tappio on reilun 22 vuoden takaa. Nuo hetket muistetaan, mutta saman ei uskota enää toteutuvan. Lokakuussa 1997 Suomi ja Unkari kohtasivat Helsingissä. Voitto olisi riittänyt Suomelle MM-kisojen jatkokarsintaan. Järkyttävässä vesisateessa pelattua ottelua Suomi johti maalilla lisäajalle saakka. Sitten Unkari sai kulmapotkun, joka sekin epäonnistui liukkaalla kentällä. Sen jälkeen tapahtui kentällä liki uskomaton episodi.

Pallo osuu kulmapotkusta Mika-Matti Paatelaisen jalkaan ja putoaa siitä Sami Hyypiälle, joka päättää ampua pallon turvallisesti yli sivurajan. Pallo osuu Harri Ylösen kasvoihin ja kimpoaa kohden Suomen maalia. Maaliviivalle varmistamaan jäänyt Sami Mahlio saa jalkansa väliin, mutta Mahlion jalasta pallo jatkaa matkaansa maalivahti Teuvo Moilasen pohkeeseen ja kierii maaliin. Tätä taustaa vasten suomalaisen jalkapallofanin tunteenpurkaukset ovat ymmärrettäviä

Maamme-laulu kuunnellaan Kapakanmäellä arvokkaasti sinivalkoiset Suomi-huivit pään ylle nostettuina.

– Maali tai oikeastaan kaksi helpottaisi kummasti, jottei mitään vahinkoa pääsisi syntymään. Onneksi vastassa ei ole Ruotsia eikä Liechtensteinilla ole ketään ruotsalaista kokoonpanossa. Nyt ei pääse käymään ainakaan ”sundineita”, miettivät Petri Laine ja Antti Kettunen.

Ruotsalainen jääkiekkoilija Mats Sundin on jäänyt monen suomalaisen penkkiurheilijan mieleen. Vuonna 1991 Sundin teki kaksi maalia Suomen verkkoon pelin viimeisten 50 sekunnin aikana. Maaleilla Ruotsi tasoitti ottelun

– Petri minut tänne houkutteli. Olen tulossa Ikaalisista ja menossa Lahteen, mutta matkalla pääsin onneksi katsomaan pelin. Tuloksen suhteen ei pitäisi olla epäselvyyttä, Huuhkajilla on hyvä joukkue. Tuo avausmaali ainakin osui miehelle, joka ei nyt aivan ensimmäisenä olisi tullut mieleen maalintekijänä, tuumi Kettunen.

Kun Teemu Pukki lisää kahdella maalillaan Huuhkajien johdon lukuihin 3–0, Kapakanmäellä uskotaan voittoon täysin. Loppuaika on silkkaa nautiskelua. Suomalaisessa jalkapalloilussa on tuskin koskaan nähty vastaavaa pallonhallintaa, Liechtenstein ei pääse palloon käsiksi, ja Huuhkajat pyörittävät peliä vastustamattomasti vastustajan kenttäpuoliskolla. Historian haamut putoilevat alas.

Joukkue voittaa joukkueena

Menneisyyden haamut ovat jääneet mieleen, mutta painolastina ne eivät ole, vaikkei Unkari-ottelun kaltaisia näytelmiä voi koskaan unohtaakaan.

– Uskoin voittoon tämän yksittäisen pelin osalta, vaikka ajatus varmasta voitosta on aina hieman vaarallinen. En olisi kesällä uskonut, että Suomi pelaa EM-kisoissa, arvokisoihin on niin monta kertaa pyritty, sanoo Pasi Ranta.

Ranta pelaa LaVen pappajoukkueessa ja on pelannut otteluita myös kakkosjoukkueessa. Huuhkajien menestyksen hän näkee piilevän paljolti valmentaja Markku Kanervassa.

– Joukkueen materiaali ei ole kovasti vaihtunut, eikä joukkueessa ole suuria tähtiä Pukkia lukuun ottamatta. Kuten joukkuelajeissa yleensä pelit voitetaan joukkueena. Menestys ei ole yksin Kanervasta kiinni, mutta hän ollut taustalla jo pitkään, tuntee joukkueen ja pelaajat. Joukkueella ja valmentajalla on keskinäinen luottamus

Rannan yllätti Huuhkajien ylivoimaisuus.

– Vaikka uskoin voittoon, en odottanut aivan niin kovaa hallintaa. Huuhkajien maalivahdille Hradeckylle kertyi yksi torjunta, mikä kuvaa sitä kenen kenttäpuoliskolla palloa pelattiin.

Ranta ei ole käynyt katsomassa Huuhkajien pelejä.

– Jatkopeleihin menen vaikka niitä olisi ulkomailla.

Tämän näkemiseen ei elinajan pitänyt riittää

Jari Ansamaa ei uskonut näkevänsä elinaikanaan tilannetta, jossa Suomi yltäisi arvokisoihin.

– Se oli loistava hetki ja iso kasvojen kohotus suomalaiselle jalkapalloilulle, joka toivottavasti kantaa pitkälle.

Ansamaa aloitti oman pelaajauransa ikämiehissä ja kertoo olleensa junnutoiminnassa viitisentoista vuotta. Tällä hetkellä hän toimii seuran taloudenhoitajana.

– Kanerva on suuri tekijä voiton taustalla ja Pukin kaltaiset tähdet pystyvät tekemään tärkeitä maaleja.

Ansamaa odotti voittoa.

– Kyse oli pikemminkin siitä, mitkä ovat lukemat. Ottelun jännitys oli lopputuloksessa, ei niinkään voitossa. Itse muistan tuon Unkari-ottelun, mutta nyt suomalaiselle jalkapalloilulle voi koittaa uusi aika, tuumi Ansamaa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski