Pitäjät Urheilu Lammi

Kunnon Urhot avasivat Untulan uuden urheilukentän

Kuva: Urheiluseura Kunnon Urhot

Perinteisessä  yhdeksänottelussa sekunnit ja sentit olivat arvossaan. Avajaistapahtumaan tuli ministeritason tervehdys.

Lammilaisen urheiluseura Kunnon Urhojen perinteisessä yhdeksänottelussa ikä alkaa näkyä niin sekunneissa kuin senteissäkin. Perinteistä voi hyvällä syyllä puhua, koska kymmenkunta ottelijaa kävi kisaa jo 16:nnen kerran

– Kymmenottelua emme ole koskaan järjestäneet, koska seiväshyppyä ei meistä taida kukaan osata. Tällä kertaa tilanne oli sikäli suotuisa, että toimitsijoita ei ollut enempää kuin kilpailijoita. Itse asiassa kaikki kilpailijat olivat myös toimitsijan roolissa, sanoo Antti Mälkönen, yksi seuran puuhamiehistä.

Kunnon Urhot sai alkunsa vajaat parikymmentä vuotta sitten, kun joukko lammilaisia nuoria miehiä kohtasi armeijassa.
– Päätimme yhdessä, että olisi kiva kokoontua yhteen ja kisata jossakin lajissa. Jotenkin kymmenottelu tuli puheeksi, mutta seiväshypyn jätimme heti suosiolla pois.

Kuva: Jussi Karvonen

Toimitsijan rooli vaihtui nopeasti kilpailijaan ja päinvastoin.

Kunnon Urhot jakavat pisteet virallisen kymmenottelun pistelaskennan mukaan. Senteistä ja sekunneista kertyy pisteitä kustakin lajista tietyllä asteikolla.

– Meillä otteluennätys taitaa olla yhdeksän lajin osalta yli 4000 pistettä, sanoo Mälkönen.

Kunnon Urhoissa tiedostetaan se totuus, että maailman kärki kulkee liian kaukana. Maailman huiput paukuttavat noin 8000 pistettä. Toisaalta Kunnin Urhot vetävät koko lajikirjon yhdessä päivässä ilman pitempiä taukoja.

Ottelu on itsensä voittamista

Päivästä tulee pitkä, se tiedetään jo etukäteen. Kun ensimmäinen laji satanen on juostu, kisassa piikkipaikalle juoksee Kari-Pekka Lampinen ajalla 13,2, mikä tuo runsaat 400 pistettä.

– Olen urheillut pienestä saakka, sillä äiti ja isä olivat mukana Tuuloksen Säkiässä. Muut lajit sujuvat kohtuullisesti, mutta tuo viimeinen 1500 metriä on tuskien taival. En ole oikein kestävyystyyppiä, tuumi Lampinen.

Naisten sarjassa oli mukana kaksi osanottajaa, Suvi Kuusisto ja Essi Pihkola.

– Olen tasaisen huono kaikissa lajeissa. Joka vuosi olen päättänyt, etten enää osallistu, mutta silti löydän itseni tästä kisasta. Kärsimystähän tämä on, mutta samalla itsensä voittamista, sanoo Kuusisto.

Pihkolalle kerta oli ensimmäinen

– Olen muutaman vuoden ollut toimitsijana, mutta päätin kokeilla osanottoakin.

Kunnon Urhojen päälaji on salibandy, jossa joukkue pelaa neljännessä divisioonassa.

— Jukolan Viestiin olemme ottaneet osaa samoin kuin lumijalkapallon SM-kisoihin, kertoo Mälkönen.

Kuva: Urheiluseura Kunnon Urhot

Kisakatsomossa oli helppo säilyttää turvavälit.

Terveisiä ministeritasolta saakka

Voittajaksi selviytyi reilun sadan pisteen marginaalilla Jari Parikka Hämeenkoskelta ennen Tommi Konttista ja Kari-Pekka Lampista.
Kunnon Urhot avasivat myös Untulan kunnostetun urheilukentän.

– Uusi pinnoite tuntuu hyvälle. Se on joustava, mutta kostealla ehkä vähän liukas, kisaajat tuumaavat.

Kunnon Urhojen kisa ei jäänyt vaille valtiovallan tervehdystäkään. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko oli muistanut Kunnon Urhojen kisaa.

– Poikkeuksellisina aikoina korostuvat perinteet ja hyviksi havaitut käytännöt. Jokasyksyinen kokoontuminen urheilun ympärille ja rehti yhteinen kilpa ottelupisteistä ovat oivia esimerkkejä tästä. Entistä paremmat olosuhteet peruskorjatulla Untulan urheilukentällä tuokoot uutta sykettä paikkakunnalle ja otteluunne moniksi vuosiksi eteenpäin. Toivotan menestystä, riittäviä turvavälejä ja onnistunutta urheilukentän avaustapahtumaa 16:nteen FM-Otteluunne, viestitti Saarikko.

Jari Parikka. Kuva: Jussi Karvonen

Jari Parikka vei tänä vuonna Kunnon Urhojen kiertopokaalin.

Tulokset

Miehet:
  1.  Jari Parikka
  2.  Tommi Konttinen
  3. Kari-Pekka Lampinen
  4. Antti Mälkönen
  5. Juha Riihiranta
  6.  Jukka Rannisto
  7. Petri Kukkola
Naiset
  1. Essi Pihkola
  2. Suvi Kuusisto

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat