Urheilu Lammi

Lammin lentopalloilijat saalistivat Pälkäneeltä kultaa ja kokemusta

Kuohun Sukeltajat. Kuva: Tarja Niskanen

Lauantaina 4.5.2019 järjestettiin Pälkäneellä, uudella Kostia-areenalla, perinteinen lentopallon Kuuden Kunnan turnaus. Turnauksessa pelattiin niin miesten kuin naistenkin sarja. Lammilta saatiin koottua, kaikista kevätkiireistä huolimatta, joukkue molempiin sarjoihin. Turnauksessa pelasi sen nimestä huolimatta miehissä kolme ja naisissa viisi joukkuetta.

Lammin naisilla tulevaisuuden joukkue

Kuohun naisjoukkue.
Kuva: Tarja Niskanen

Lammin naisten lentopallojoukkue koostui tänä vuonna sekä vanhoista pelaajista että ensikertalaisista. Ensimmäistä kertaa turnauksessa olivat Juulia Koskinen, Miina Kiiliäinen, Annika Läderach ja Meeri Kauppi. Alina Mökkälä on nuoresta iästään huolimatta edustanut Lammia jo aikaisemmin, samoin Maija Huostila, jolla on jo vuosien kokemus. Elina Mässi-Saarinen ja Tarja Niskanen ovat lammilaisen naislentopalloilun konkareita, jotka ovat erityisen ylpeitä nuorista pelaajalupauksista, joita ei juuri muissa joukkueissa ole.

Lentopallo on teknisesti haastava laji, joka vaatii paljon harjoittelua. Lammin joukkueen tytöt ovatkin aloittaneet lentopallon harrastamisen jo alakoulun kerhossa ja jatkaneet sitten Kuohun Sukeltajien juniorivalmennuksessa.

Päivän ensimmäisessä ottelussa näkyi pientä jännitystä ja arastelua, mutta turnauksen edetessä peliroolit selkiintyivät, itseluottamus kasvoi ja suorituksiin tuli sekä varmuutta että sopivaa riskinottoa. Onnistumiset ruokkivat rohkeutta ja peli-iloa, mikä olikin joukkueen yksi tärkeimmistä tavoitteista. Turnauksen parhaan pelinsä lammilaiset pelasivat Hauhon joukkuetta vastaan saalistaen upeasti taistellen erävoiton, jonka arvoa lisää se, että hauholaisten kova joukkue pääsi aina finaalipeleihin asti. Tällä kertaa Lammin naisten joukkue jäi turnauksen kokonaispisteissä viidenneksi, mutta voitonnälkä kasvoi ja tulevaisuudessa treenataan entistä kovemmin.

Fysiikka kesti finaaliin asti

Lammin miesjoukkue lähti turnaukseen hyvällä fiiliksellä, vaikka pelaajia saatiin kasattua juuri se tarvittava kuusi kappaletta. Työkiireet ja pienet loukkaantumiset estivät lisäpelaajien saannin. Vanha joukkueen sanonta on kuitenkin ollut, että mitä vähemmän virheen tekijöitä sitä parempi. Jokainen pelaaja siis tiesi, että peliaikaa tulee varmasti.

Miesten sarjassa pelasi tänä vuonna vain kolme joukkuetta. Ne olivat Pälkäne, Luopioinen ja Lammi. Nämä kolme joukkuetta ovat yleensä olleet tämän turnauksen voittajaehdokkaita. Oli siis tiedossa, ettei mestaruutta tänä vuonna ole saatavissa huonolla pelaamisella.

Miehissä kaikki joukkueet pelasivat toisiaan vastaan kaksi kertaa, minkä jälkeen kaksi parasta pelasivat vielä finaalipelin. Pelit pelattiin kahden erän pituisina.

Pelit olivat alusta asti kovaa taistelua piste pisteeltä. Lammilaiset pelasivat luopiolaisia vastaan ensimmäisen pelin 1–1 ja toisen voittaen 2–0. Pälkänettä vastaan pelien tulokset olivat lammilaisille aivan samanlaiset. Pelien edetessä selvisi, että finaalissa tulisivat kohtaamaan hallitseva mestari Pälkäne ja Lammi.

Molemmilla finaalijoukkueilla oli jo takanaan kahdeksan täyttä erää. Etenkin Lammin joukkueessa alkoi väsymys hiljalleen näkymään vaihtomiesten puutteen takia. Voitonnälkä oli kuitenkin kova, ja lammilaiset lähtivät sisukkaasti kohti finaalia. Pälkäneläisillä oli käytettävissään vaihtomiehiä, mutta finaaliin he löivät kentälle parhaan nippunsa.

Pappaleijoilla ensimmäisen erän voittoon

Finaalipeli alkoi lammilaisten syötön vastaanotolla. Tämä ei ollut suuri ihme, sillä tiettävästi KuoSun joukkueenjohtaja Vesa Karjalainen hävisi kaikkien pelien alun arvonnat vastustajajoukkueelle. Vastaanottaminen oli siis pelin alussa tuttu juttu. Ensimmäisen erän alku oli kuitenkin pälkäneläisten hallintaa ja näytti jo hieman siltä, että tämän erän lammilaiset häviävät. Palaset loksahtivat kuitenkin lopussa paikoilleen, kun keskitorjujan roolissa pelannut Veli-Antti Silpola pääsi syöttämään legendaarisia ”pappaleija”-syöttöjään. Tässä samassa hetkessä etukentällä pelanneet Joni Lemola, Juuso Lemola ja Mykhailo (Mishka) Davybida osoittivat loistavaa hyökkäys- ja torjuntapeliosaamista, mikä siivittikin Kuohun Sukeltajat tärkeään ensimmäisen erän voittoon.

Hyvä joukkuepeli ratkaisi

Toiseen erään lammilaiset lähtivät sillä ajatukselle, että enää vain tämä erä, niin voitto on varma. Väsymys painoi jokaisen jaloissa. Etenkin hakkurin roolissa pelanneen Mishkan jalat olivat hyvin lähellä kramppaamista, mutta eräänlaisilla ”hierovilla lyönneillä”, hän piti krampit pois jaloistaan. Ja mainittakoon, että kun joukkueen passari Vesa ”Karski” Karjalainen, näki hyökkääjiensä olevan väsyneitä, hän otti muutaman kerran ohjat omiin käsiinsä. Hyvän noston sattuessa Karjalainen ponkaisi itsensä ylös korkeuksiin ja painoi passarin paikalta kylmän viileästi pallon vastustajan kenttään. Tällaiset huippusuoritukset nostavat aina koko joukkueen mielialaa. Kuudentena lammilaisten pelaajana toiminut Ismo Hinkka, joka edustaa legendaarista Hinkan lentopalloasukua ja on joukkueen kokenein pelimies, osoitti taitonsa varmoilla laitahyökkäyksillä. Lopulta Kuohun Sukeltajien miesten joukkue voitti hallitsevan mestarin Pälkäneen erin 2–0 hyvän joukkuepelin ansiosta.

Kesäksi siirrytään beach-kentille

Kuuden Kunnan turnaus on aina ollut eräänlainen sisäpelikauden päätöstapahtuma. Tämän jälkeen KuoSulaiset alkavat hiljalleen siirtymään Untulan beach-kentille. Tässä lähiaikoina hiekkakentät tullaan haravoimaan lehdistä ja roskista, minkä jälkeen kentät jyrsitään pehmeiksi ja uutta hiekkaa levitetään. Kunhan kelit vain lämpenevät, kentät saavat sitten tolpat, verkot ja rajanauhansa.

Untulassa pelikenttiä on kolme kappaletta, jotka ovat kesällä kaikkien käytettävissä. Myöhemmin kesällä järjestetään vielä beach-volley turnaus, jossa on harraste- ja kilpasarja. Tapahtumasta tiedotetaan Keski-Hämeessä hyvissä ajoin.

Kirjoittajat: Elina Mässi-Saarinen ja Veli-Antti Silpola 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski