Urheilu

LASB toi salibandyä tiettäväksi junioreille: Peliura voi poikia kaveruussuhteita aikuisuuteen saakka

Alex Kivi ja Aada Mutkala. Kuva: Jussi Karvonen

Salibandy voi parhaimmillaan olla harrastus, joka jatkuu aikuisuuteen saakka. LASB piti lapsille ja heidän vanhemmilleen Hakkalassa tutustumistapahtuman lajin saloihin ja samalla myös tilaisuuden tutustua seuraan.

Lammille perheensä kanssa muuttaneet Aksel ja Oskar Laanstra tutustuivat salibandyn maailmaan. Pojilla näytti maila pysyvän käsissä jo hyvin.

– Muutimme Lammille Hollannista, koska Suomessa on tiettävästi yksi maailman parhaita koulujärjestelmistä. Hollannissa pojat ovat pelanneet jalkapalloa. Jääkiekko on siellä elistisinen harrastus. Lammilla halusimme tuoda pojat sählyn pariin, koska meille laji on hieman vieraampi, sanovat Laanstrat

Iisa ja Aada Mutkala tulivat vanhempiensa kanssa tutustumaan uuteen harrastukseen. Aada on pelannut salibandyä koulussa, ja pihalla tytöt pelaavat keskenään innokkaasti. Mutkalat tulivat tutustumaan lajiin perheenä, jos tästä syntyisi vaikka tytöille harrastus.

Kerhovastaava Kimmo Kurki pitää esittelytilaisuuksia merkittävinä seuralle. Kurjen mukaan noin 80 prosenttia esittelyihin osallistuneista jää kerhoihin.

– Lajien esittely on hyvin tärkeää, ja laji pitää tuoda lähelle harrastajia. Vanhemmat pääsevät tutustumaan lajiin, joka ei ole välttämättä kaikille kovin tuttu. Innokkaimmat lapset saattavat tulla suoraan harjoituksiin omaehtoisesti. Jos lapsi on epävarma harrastuksesta, tämä on hyvä tilaisuus tutustua siihen, Kurki sanoi.

Lapsi oppii ryhmäytymään

Salibandy liikuttaa ja kehittää monipuolisesti useita eri ominaisuuksia.

– Kynnys aloittaa harrastus kerhojen kautta on matala. Lapsi oppii toimimaan ryhmässä ja kerhossa kaikki tehdään leikin varjolla. Alkuun lapset menevät yleensä kerhoihin, joita LASBilla on lähes jokaisessa ikäluokassa.

Kurjen mukaan tärkeintä on, että lapsi liikkuu monipuolisesti. Salibandy joukkuelajina opettaa lapselle ryhmässä toimimista. Osallistumiseen riittää into yrittää, jokainen on osa ryhmää ja kaikki ovat ryhmässä yhtä tärkeitä. Joukkueen tai kerhon kautta muodostuu ennen pitkää yhteisö, joka on verrattavissa koulukaveruuteen. Erona on vain se, että peliporuhkassa yhteisöllisyys voi säilyä vaikka kymmenen vuotta. Toivottavasti saamme tätä kautta paljon uusia innokkaita harrastajia mukaan, toivoi Kurki.

Aada Mutkala. Kuva: Jussi Karvonen

Aada Mutkala on pelannut sählyä muun muassa omalla pihallaan.

Osa harrastaa lajia jo toisessa sukupolvessa

LASBilla on tällä hetkellä 15 juniorijoukkuetta ja kahdeksan kerhoa. Kerhoista lapset siirtyvät joukkueisiin kilparyhmiin.

– Meillä on C-junioreista eli 14-vuotiaista alkaen kilparyhmiä. Nuorimmat pelaavat lähiliigaa, jossa pisin pelimatka vie Kouvolaan. Lähiliigassa ei ole sarja- tai pistetaulukoita, eikä joukkueita laiteta järjestykseen. Toki maalit kirjataan, mutta varsinaisesti ei vielä kilpailla, mutta pelaajille syntyy jo tuntumaa pelimatkoista, Kurki kertoi.

Salibandylla suosio on ollut vuosia Lammilla vahvaa senkin jälkeen, kun edustusjoukkue muutti Lahteen.

– Talvisin sähly on ykköslaji, ja kesällä jalkapallo on aika vahvaa. Moni lapsi pelaa kumpaakin lajia. Miesten joukkueen menestys on huomattu, Kurki kertoi.

– Isot veljet ja isät ovat palanneet sählyä. Lammilla on meneillään toinen kierros monessa perheessä.

Kurjen mukaan sählyn suosion yksi perusta on harrastuksen edullisuus.

– Satasella saa sisäpelikengät, mailan ja suojalasit.

Ilmaisen lajikokeilun ja puuhapäivän lisäksi LASB kutsui kaikki tapahtumassa mukana olleet alle 12-vuotiaat ilmaiseksi miesten salibandyliiga-avaukseen Lahti Energia -areenalle.

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat