Urheilu Lammi

Markus Forsström kerää juoksemalla rahaa Unicefille

Markus Forsström käy lomillaan Lammilla, muun muassa Konnarin ympäristö on tuttua lenkkimaastoa. Maraton ei tuota Forsströmille ongelmia, mutta varainkeruu on ollut uutta. Kuva: Jussi Karvonen

Lammilainen, nykyisin Tukholmassa asuva, Markus Forsström kerää varoja Unicefille juoksemalla marraskuussa New Yorkin maratonin.– Maratonin juoksemisen ei sinänsä pitäisi tuottaa ongelmia, mutta varojen keruuseen en ole tottunut. Minun on kerättävä vähintään 4000 dollaria tavalla tai toisella.

Tavoitteena 4000 dollaria ja maaliinpääsy New Yorkin maratonilla

Forsström kävi kuun vaihteessa juoksemassa Hämeenlinnassa Aulanko Tower Trailin.
– Juoksin entisen työnantajani Lammin Ikkunan paidassa, ja yritys maksoi ihan mukavan sponsorirahan. Itse asiassa summa oli suurin yksittäinen lahjoitus tähän mennessä. Olen kerännyt rahaa perhepiiristä ja tuttavilta. Järjestin myös yhdet arpajaiset, joiden voitot sain sponssitukena. Kaikki varat menevät lyhentämättömänä Unicefille.
Forsström työskentelee Tukholmassa lentoyhtiö Norwegianin Suomen yritysmyynnissä.
– Työnantaja on vahvasti mukana Unicefin hankkeissa. Se lähettää kaikkiaan yhdeksän työtekijäänsä osallistumaan New Yorkin maratonille. Yhtiö maksaa lentomatkat ja majoitukset, mutta kaikki keräämämme varat menevät siis hyväntekeväisyyteen. Olen ainoa suomalainen, ja muut juoksijat ovat Euroopan eri maista. Osaa heistä en ole koskaan tavannut, mutta ainakin joillakin maraton on heidän ensimmäisensä.
Oman ensimmäisen maratoninsa Forström juoksi Tuhkolmassa vuonna 2012. Hänen paras aikansa maratonilla on 3.13.
– Olen luultavasti yhdeksän juoksijan joukosta kokenein.

Ultrajuoksutkaan eivät ole vieraita

Forsström on juossut seitsemän kaupunkimaratonia sekä parikymmentä ultrajuoksua, joista pisimmät 100 mailin eli 160 kilometrin mittaisia.

– Ne ovat kestäneet 21 tuntia. Oma tavoitteeni on itsensä voittaminen. Tähän saakka rajana on ollut, että juoksun täytyy mennä ilman yöunia. Maailmalla on myös muun muassa kuuden vuorokauden juoksuja. Vuosittain olen juossut 1–2 kaupunkimaratonia, jotka ovat aika samanlaisia, koska reitti on yleensä tasainen ja asfalttia. Ultramatkoilla voi olla ylä- ja alamäkiä sekä erilaisia alustoja.
– Haluan kokeilla rajojani, jotka eivät vielä ole tulleet vastaan. Toisaalta haluaisin joskus kohdata senkin tilanteen, jolloin tietäisin omat rajani.
Kun perheessä on kolme lasta, ja työ tuo Forsströmin lähes viikoittain Suomeen, on harjoittelu väkisin epäsäännöllistä.
– Pyrin juoksemaan joka viikko 40–170 kilometriä sen, minkä töiltä ja perheeltä voin. Vedän joka torstai Tukholmassa myös juoksuryhmää.
New Yorkin maratonilla osanottajia on noin 60 000, minkä takia juoksijat o jo lähdössä sijoitettu karsinoihin omien ennätysaikojensa perusteella. Ero kärkijuoksijoiden ja viimeisten välillä saattaa jo lähdössä venähtää lähes tunniksi.
– Tuo oma aika 3.13 antaa aika hyvän karsinan. Luultavasti en tule näkemään muita Norwegianin juoksijoita matkan aikana lainkaan

Jalkapallo jäi polvivaivoihin

Forsström kävi yläasteen Lammilla, mutta lukion Lahdessa.

– Pelasin LaVe:n edustusjoukkueessa jalkapalloa maalivahtina ja Lahdessa Kuusysin A-junnuissa SM-sarjaa. Jalkapalloilu jäi, mutta juoksuharrastus tuli sijalle. Jalkapallossa polvi oli viisi kertaa operoitavana, mutta juoksua polvi ei ole koskaan haitannut.
New Yorkin maraton juostaan 4.11. Keräystavoitekin on hyvää vauhtia täyttymässä. Potin kasvua voi seurata nettisivun www.crowdrice.com/markusforsstrom kautta.
– Instagram-tililleni markus.forsstrom tulen lisäämään kuvia harjoittelustani kohti New Yorkia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski