VPK banneri
Urheilu

Melomalla näkee maisemat eri perspektiivistä

Hauhon reitti on useamman kymmenen kilometrin mittainen. Toimittaja Maria Ilonen pääsi Mika Soramäen kanssa testimelomaan osan reitistä. Kuva: Heidi Kontio

Kun Tuuloksen uimarannasta hyppää kanoottiin ja lähtee melomaan pitkin Sairialanjokea, livahtaa huomaamatta kuin toiseen maailmaan. Kanootti lipuu jokea pitkin ja paljastuu uskomattoman vehreä maisema, jonka näkee ihan toisesta perspektiivistä kuin maalla kävellessään. Siniset rantaleinikit ja keltaiset kurjenmiekat ovat keskikesällä vielä kukassa, aiemmin keväällä kukkivat raatteet ja rentukat. Lumpeet ovat kesäkuun lopulla vasta puhkeamassa kukkaansa. Eri aikoina reitti näyttäytyy siis hyvinkin erilaisena. Joenpenkoilla on taimitarhan kasveja ja jokunen vanha lajikylttikin löytyy vielä. Reitillä on hyvä mahdollisuus bongata myös vesilintuja, jotka saattavat kiitää veden pinnalla kanootin edellä pitkänkin matkaa. Ihmisiä saattaa nähdä mökkirannoissa, mutta muuten tunnelma on äärimmäisen rauhallinen.

<@Hauho>Hauho<@$p>, <@Tuulos>Tuulos<@$p>

Vuoden loppuun asti käynnissä oleva kaksivuotinen Tavastia Blueways -hanke on digitoimassa viittä eri melontareittiä Kanta-Hämeessä, joista kyseinen Suolijärveltä alkava ja Pyhäjärven kautta Iso-Roineelle ulottuva Hauhon reitti on yksi. Reitti on kokonaisuudessaan kymmenien kilometrien mittainen ja sen melomiseen kuluu kolmisen tuntia. Pääsin testimelomaan reitistä noin kymmenen kilometrin lenkin projektipäällikkö Mika Soramäen kanssa. Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontion kanssa he ovat meloneet reitit jo aiemmin keväällä, jolloin maisema oli ollut hyvin erinäköinen. Reitin voi siis huoletta meloa useamman kerran kesässä kyllästymättä maisemiin. Mika Soramäki kertoo, että aiemmin keväällä reitillä oli vettä useita kymmeniä senttejä enemmän, mutta nyt vesien laskettuakin reitti on mahdollista myös soutaa.

Mobiilisovellus auttaa pysymään kartalla

Reitillä pysyy helposti, kun muistaa aina kääntyä vasempaan. Ladattuaan mobiilisovelluksen ei melojalla oikeastaan ole juuri mahdollisuuttakaan eksyä. Sovellus on suunniteltu niin, että sen avulla vesillä liikkuja osaa suunnistaa reitin parkkipaikalta alkaen.

– Sovellus näyttää, missä meloja kulkee. Lisäksi se antaa tietoiskuja ja informaatiota tietyltä säteeltä, jonka voi itse määrittää, Mika Soramäki kertoo.
Informaatiota löytyy muun muassa Tuuloksen keskiaikaisesta kirkosta, jonka takaa olemme lähteneet liikkeelle.
– Sovellus on tehty mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi ja se toimii myös navigaattorina. Kiinteitä opasteita ei näin enää tarvita, ja mobiilisovellusta päivitetään tarpeen mukaan.
Hauhon reitin voi meloa ympäri, eli voi lähteä ja palata samaan paikkaan, jolloin ei tarvitse hakijaa ja liikkeelle voi lähteä yksinkin. Tällä kertaa Heidi Kontio noutaa meidät autolla reittimme päätepisteestä. Tosin yksin melominen soolokanootilla vaatii melontatekniikan hyvää hallintaa. Haastava tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi puun rungon ollessa kaatuneena joen yli, kuten tällä kertaa kävi. Muuten Soramäki sanoo melonnan olevan helppo laji aloittaa, kunhan muistaa turvaliivin käytön. Toista kertaa elämässään melaan tarttuneellekin puuha tuntuu leppoisalta, kun on kokenut meloja ohjaamassa perässä ja muistaa vaihtaa välillä melontakättä.

Oma kanootti tonnilla, vuokraaminen helpointa

Tällä kertaa meloimme inkkari- eli avokanootilla, joita on saatavissa eri määrälle melojia. Vaihtoehtoisesti meloa voi kajakilla.

– Uuden kanootin saa tuhannella eurolla ja käytettyjä voi saada kolmella sadalla eurolla, Mika Soramäki kertoo.
Kanoottia ei toki tarvitse omistaa, vaan sellaisen voi myös vuokrata tällä hetkellä ainakin Hämeenlinnasta ja Tuuloksesta.
Tavastia Blueways -hanketta käynnistettäessä oltiin yhteydessä maaseutuyrittäjiin.
– Tätä tehdään käyttäjiä ja yrittäjiä varten. Tavoitteena on saada ihmiset vesille ympäri vuoden, Mika Soramäki sanoo.
Tavastia Blueways on melontareittien lisäksi tehnyt kolmea erilaista vesiluontopolkua, kartoittanut seudun kalapaikkoja sekä retkiluistelureittejä. Tavoitteena on saada ihmiset vesille ympäri vuoden.
Vesiluontopoluista Evon vesiluontopolku on biologiapainotteinen ja Vanajavedellä taas on kulttuuripainotteinen vesiluontopolku. Evon polkua on testattu muun muassa koululaisryhmillä ja Vanajaveden polun puitteissa on oltu yhteydessä Museovirastoon. Käyttäjiltä pyritään myös kartoittamaan, millaisia palveluja reittien varrelle toivottaisiin. Tällä hetkellä ainakin Kopsjoen suulta löytyvät Juttilan kyläyhdistyksen ylläpitämät nuotiopaikka, laavu ja WC.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski