Urheilu Lammi

Multisport-harrastaja Katja Kiiliäinen

Katja Kiiliäinen vauhdissa kohti seuraavaa rastia. Kuva: Juuso Toivonen

Lammilaisella matemaattisten aineiden opettajalla ja perheen äidillä on urheilullinen harrastus.

Lammin lukiossa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava Katja Kiiliäinen kertoo harrastaneensa multisportia jo noin kymmenisen vuotta. Hän kuuli harrastuksesta tuttaviltaan ja halusi aloittaa, sillä hänen elämäntapoihinsa kuuluivat jo maastopyöräily, suunnistus sekä lenkkeily. Hän myös innostui ideasta, että voisi harrastaa kaikkia näitä lajeja yhdessä. Muut lajin harrastajat ovat noin 20–60-vuotiaita naisia ja miehiä.
– Harrastuksessa parasta on itsensä ylittäminen sekä yllätyksellisyys. Ikinä ei tiedä, mitä yllätystehtävillä odottaa, kertoo Katja Kiiliäinen.

Kisoja varten Kiiliäinen ei erikseen harjoittele, sillä hänen elämäntyyliinsä kuuluu jo hyvin paljon liikunta kuten esimerkiksi maastopyöräily, juoksu, hiihto, ratsastus ja salibandy.
Kiiliäinen kertoo, että hän osallistuu parinsa kanssa 2–3 kisaan vuodessa. Pisin rata, jonka Katja on suorittanut, oli Kainuun kilpailuissa. Matka oli 210 kilometriä, joka kuljettiin kahden päivän aikana.
– Ennen kisaa jokainen joukkue saa reittikirjan, jossa kerrotaan rastit, joilla tulee käydä. Yllätystehtävillä eli questeilla saatetaan jakaa parille yhteiseksi yksi uusi kartta. Questissa tehtävänä saattaa olla esimerkiksi köysilaskeutuminen, vaijeriliuku, uimapatjailu, ammunta tai jonkinlainen pulmatehtävä kuten halonhakkuu, kertoo Katja Kiiliäinen.

Syyskuussa Katja Kiiliäinen osallistui kilpailuun nimeltä Lost In Kainuu. Koronan vuoksi kilpailussa oli tiettyjä erityisjärjestelyjä, mutta kilpailijat eivät olleet kuin alkulähdössä isossa porukassa. Lähtö tapahtui isolta urheilukentältä, jonka jälkeen kaikki hajaantuivat metsään niin hyvin, että lähikontakteja ei juurikaan tullut.

– Turvaväleistä pidettiin huolta, ja aloitus tapahtui isolla kentällä. Normaalisti rastit käytäisiin leimaamassa, mutta nyt niin ei tehty. Rastin vieressä käytiin seisomassa, ja GPS-seurannan avulla katsottiin, että rasteilla oli käyty, Kiiliäinen kertoo.

Kisojen osallistumismaksut saattavat Kiiliäisen mukaan tuntua hintavilta. Esimerkiksi Lost In Kainuu -kilpailun osallistumismaksu oli noin 250 euroa. Osallistumismaksuun sisältyvät kuitenkin kisoihin kuuluvat materiaalit, kanootin/kajakin vuokra sekä joskus kisan päätteeksi ruoka. Kaikkia varusteita ei ole pakko hankkia itse omiksi. Esimerkiksi maastopyörän pystyy kisoihin vuokraamaan.

lida Anttila, Aino Kangasmaa, Ulla Niemi
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski