Urheilu Keski-Häme

Ongelle lauantaina!

Kuva: SVK/Jaana Vetikko

Koronan aikana on myös perinteiset isot kalastustapahtumat jouduttu perumaan. Kalastaminen on kuitenkin mukava harrastus myös vähemmällä väellä ja ihan yksinkin, ja tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) haastaatkin kaikki lähtemään lähivesille Ongelle! lauantaina 23. toukokuuta ja tutustumaan oman asuinympäristön lähikalastuspaikkoihin.

Onkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, eikä tarvitse erillisiä lupia. Se on näin ollen helppo tapa tutustua kalastusharrastukseen. Mukava oma, oman perheen tai pienen kaveriporukan onkipäivä syntyy Vapaa-ajankalastajien tiedotteen mukaan ensisijaisesti iloisesta mielestä, jonka hyvä paikkavalinta, kunnossa olevat varusteet sekä mieluisat eväät kruunaavat.

Perinteistä punavalkokoholla varustettua onkilaitetta ei enää kannattaisi käyttää tai ostaa.

Tavallinen onkivapa on mainio ja varmatoiminen ensimmäinen kalastusväline, jonka voi helposti hankkia isommista marketeista tai kalastustarvikeliikkeistä. Vavan kärkeen kiinnitetään onkilaite, eli kohon, siiman, painon ja koukun muodostama kokonaisuus. Vapaa-ajan kalastajien mukaan perinteistä puna-valkokoholla varustettua onkilaitetta ei enää kannattaisi käyttää tai ostaa, koska siinä oleva koho ei ole yhtä hyvin tasapainotettu kuin uudemmissa malleissa ja koukku on turhan iso.

– Valitse mieluimmin moderni onkilaite, jossa on sulavalinjainen koho, hieman ohuempi siima, riittävästi painoja sekä sopivan pieni ja terävä koukku. Tällaisella onkilaitteella saat paremmin kalaa ja onkiminen sujuu mukavasti, tiedotteessa luvataan.

Hyviä onkipaikkoja ovat ympäristöstään erottuvat alueet. Tällaisia ovat esimerkiksi silta-aukot ja niiden läheisyydet, laiturit, ruovikkojen ja kaislikoiden reunat sekä muuta aluetta hieman syvemmät tai matalammat kohdat.

– Älä piilota koukun kärkeä syötin sisään, vaan jätä se näkyviin. Näin kala tarttuu paremmin kiinni, kun koukun kärjen ei tarvitse ensin lävistää syöttiä, Vapaa-ajan kalastajat neuvovat.

Pienten lasten kanssa ongelle suunnatessa aikuisen tulee jättää oma kalastuksensa vähemmälle ja keskittyä lapsen opastamiseen, kannustamiseen ja viihdyttämiseen. Aikuisen tehtävä on antaa kiitosta ja kehuja. Kalaan lähdetään lasten ehdoilla, ilman pakkoa ja riittävän lyhyeksi ajaksi. Ensimmäiselle kalastusreissulle puoli tuntia on sopiva pituus. Kun lapsi kyllästyy, on aika lähteä pois. Näin säilytetään ”kalastamisen nälkä”. Aikuisen on hyvä muistaa, että pienikin saalis on iloitsemisen arvoinen.

Jaa omat onkitunnelmasi somessa hashtageilla #suomi-onkii #suomikalastaa2020 #vapaa_ajankalastajat

Vinkkejä onkimiseen ja hakukone lähialueen kalastuspaikkojen löytämiseen on julkaistu Vapaa-ajankalastajien verkkosivuilta:

Vinkkejä onkimiseen:  https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastustapa/onginta/
Etsi lähikalastuspaikkoja:  https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastuspaikat/
Ongelle! 23.5. haaste Facebookissa https://www.facebook.com/events/1136279753401928/

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski