Urheilu Lammi

Paluu huipulle – Risto Mäki nosti SM-pronssia 10 vuoden kilpailutauon jälkeen

Risto Mäki. Kuva: Heikki Orasmaa

Lammilaisen voimailuseuran KGB:n Risto Mäki osallistui Ylöjärvellä pidettyihin mastersien eli niin sanottujen aikuisnostajien klassisen voimanoston SM-kisoihin. Klassisessa voimanostossa kisataan ilman tukea antavia varusteita. Juuri 60 vuotta täyttänyt Mäki osallistui kisaan 10 vuoden tauon jälkeen. Kilpaillen sarjassa 105 kiloa ja ikäluokassa M60 , jossa kisaavat 60–70-vuotiaat.

– Ennen taukoa erilaiset vaivat varjostivat tehokasta harjoitteluani, ja samalla hävisi motivaatio, joten siihen sitten tyssäsi. Nyt kuitenkin alkoi taas tämä homma kiinnostaa, ja viritin itseni kisakuntoon. Nämä kisat olivat tavoitteissa ja näissä menestyminen, kertoi Mäki hyvin menneen paluukisan jälkeen, joista tuli kotiin viemisiksi komea prosnssimitali.

Kisan aloituslajissa jalkakyykyssä Mäen aloituspaino 182,5 kiloa nousi kevyesti ylös, samoin kuin sitä seuraavakin 195 kiloa, ja homma kun kulki, niin kolmanteen Mäki kuormautti ikäluokan M60 ja sarjan 105 kiloa uudet Suomen ennätysraudat 205,5 kiloa. Nosto tuli hyvin ylös, mutta sitä ei hyväksytty, kun siinä ei ollut tarpeeksi syvyyttä suorituksen ollessa alhaalla.

Säännöissä hylkäyksen syy: ”Nostaja ei laskeudu niin syvään kyykkyyn, että reisien yläpinta lonkkanivelen kohdalta on alempana kuin polvien yläosa.”

Näin tarkkaan on säännöissä kirjattu asia, johon Mäen SE-nosto kariutui.

Penkkipunnerruksessa Mäki hyväksytti 112,5 ja 120 kilon punnerrukset, mutta kolmas nosto, 125 kiloa, meni punaiseksi eli hylättiin.

Päästöslajissa maastanostossa Mäen kaikki kolme lavakäyntiä olivat hyväksyttyjä painojen ollessa 210, 225 ja 235 kiloa. Yhteistulokseksi tuli 550 kiloa, jolla Mäki nousi sarjansa kolmanneksi. Kullan nappasi moninkertainen Suomen mestari ja Euroopan mestari sekä kahdesti maailmanmestaruudenkin voittanut Veijo Räsänen Itä-Helsingin Veto -seurasta yhteistuloksellaan 590 kiloa. Hopeamitalisti oli Petäjäveden Petäjäisiä edustava Matti Heinänen, joka kokosi 570,5 kiloa.

– Olen tyytyväinen tähän uuteen tulemiseeni. Pronssimitali tuli, ja siitä on hyvä jatkaa. Sen olen huomannut, että kun ikää tulee enemmän, on harjoittelu vaikeampaa. Palautuminen kestää. Tärkeää on myös lepo ja oikea ravinto, kertoili tyytyväinen pronssimitalisti Risto Mäki kisan jälkeen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski