Pitäjät Urheilu Lammi

”Taas vietiin verkko!”

Kuohun sukeltajien puheenjohtaja Tarja Niskanen vetoaa: tuo verkko takaisin! Kuva: Merja Hirvisaari

Vaikka Untulan rannan beach volley kenttien hiekat on juuri jyrsitty erityisen pehmeiksi ja vaikka ranta on kesäurheilupaikaksi varsin kaunis, ei Kuohun sukeltajien puheenjohtajaa Tarja Niskasta nyt naurata yhtään.

– Pienenä seurana näitä asioita talkoilla hartiavoimin teemme, niin että kaikilla olisi Untulassa mahdollisuuksia harrastaa beach volleyta, mutta taas vietiin uusi verkko melkein heti, kun sen olimme saaneet sen kiinni, Niskanen puuskahtaa jatkuvaan ilkivaltaan kyllästyneenä.

– Viime kesänä vietiin kaksi verkkoa, yhdellä kerralla oli rajamerkit viskattu Ormajärveen, toisella kerralla sieltä piti onkia roskapyttyjä, Mattila kertaa ja ihmettelee, mitä järkeä on toimia siten, että Untulan rannasta loppuu sekin vähä ajanviete, mitä sinne on onnistuttu tuomaan.

– Haluaako joku ihan oikeasti, että täällä ei kukaan pelaa?

Kuohun sukeltajat pelaavat itse Untulassa kaksi kertaa viikossa, muina aikoina kenttä on vapaasti kaikkien lammilaisten käytössä. Tai olisi, ellei kenttään kohdistuisi jatkuvaa ilkivaltaa.

– Saimme juuri kaupungilta kaksi uutta verkkoa viime kesänä varastettujen tilalle, mutta eihän niitä enää uskalla jättää kentille, ei meillä ole itsellämme varaa niitä uusia, eikä kaupunkikaan loputtomiin veny, Niskanen kertoo. Hän vetoaakin lammilaisiin verkon takaisin saamiseksi.

Sen voisi hyvä tyyppi kyllä käydä tuomassa takaisin.

– Voisitte vähän kaikki naapureissakin vilkuilla, että ilmestyykö jonnekin beach volley-verkko, joka näitä Untulan verkkoja muistuttaa. Yhteispeliä tarvitaan, jos halutaan että Lammilla on kivaa ja harrastusmahdollisuuksia kaikille.

Ilkivaltaa liian paljon

Untulan rannan roskakori on nyt saanut pysyä rannan kuivemmalla puolella, mutta sen edusta on täynnä roskia. Kaupungin pitäjäläisten iloksi rantaan tuoma kaupunkivene oli pari päivää aikaisemmin päästetty ajelehtimaan Ormajärven aalloille. Uuden lintutornin postilaatikko on sekin viety.

Tarja Niskanen iloitsee uimakopin uudesta maalista ja rantaan tuodusta varastokopista, jonne on tarkoitus tuoda polttopuita rannan nuotiopaikkaa varten. Ranta olisi monipuolinen ja viihtyisä ajanviettopaikka, jos sen kävijät toimisivat fiksusti. Hän miettii kuitenkin sitäkin, uskaltaako koppiin polttopuita edes tuoda, jos rannan käyttäjät ovat liikkeellä vain pahat mielessään.

Nuotiopaikan hitsauksia luultiin niin vahvoiksi, että ne sentään pysyvät, mutta niin vainveivät vorot grillistä ritilänkin.

– Mitä järkeä tänne on mitään tuoda, jos kaikki rikotaan? Mitä järkeä on lammilaisten itse tuhota omia harrastusmahdollisuuksiaan, Niskanen kyselee.

– Kuka kehtaa yhteistä varastaa?

Untulan ranta ei ole ainoa paikka Lammilla, missä asioita näytetään hajotetun vain rikkomisen riemusta. Ikkunoita on rikottu ja bussipysäkeiden seinillä huudellaan isoin kirjaimin pirin perään. Urheilukentillä kaahaillaan ja polkypyöriä varastetaan jo pihakatoksista. Kokonainen kerrostalo saatiin ilkivallala purkukuntoon. Sosiaalisen median keskustelupalstoilla pohdiskellaan, pitäisikö vanhempien käynnistää uudelleen kävelypartiot ilkivallan lopettamiseksi Lammilla.

Niskanen toivottaa turhautuneet pelaamaan lentopalloa Untulan rantakentille, kunhan verkkoasiat saadaan kuntoon.

– Onhan se selvää, että hyvät harrastukset ja välittävät vanhemmat ovat tärkein tie nuorison ilkivallan vähentämiseen, mutta en minä tästä ketään erityisesti halua syyttää, kun en tiedä kuka rannalla riehuu. Voihan se verkko tosiaan olla jonkun aikuisenkin kentän koristeena nyt, Niskanen miettii. Hän haluaisi vain tavoittaa sen ihmisen, joka verkon on vienyt, niin että tämä toisi sen rantaan takaisin.

– Se on meille tärkeä ja tarpeellinen. Ja varmasti mukavampaa siellä rannalla on pelata, kuin sotkea. Kokeilkaa vaikka!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat