Urheilu Lammi

Yleisurheiluinnostusta Untulassa

Onni Lassila. Kuva: Mikko Reitti

Lammin Säkiän järjestämässä lasten yleisurheilukoulussa nauru raikaa, hymy on korvissa ja liikettä piisaa, kun 5-12-vuotiaat liikkujat nauttivat jokaisesta hetkestä. Nyt toista kertaa järjestetty yleisurheilukoulu on ollut todella suosittu. Toiminnalle on siis ollut tilausta, lapset kaipaavat ohjattua liikuntaa.

– Listoilla taitaa olla lähemmäs 30 nimeä, ja näkeehän sen tuonne kentälle katsoessa, että osallistujia piisaa ja vipinää kentällä riittää, toteaa yleisurheilukoulun vastuuvetäjä Janne Santalahti.

Santalahden kanssa lapsia ohjaavat Sami Tomann sekä Kimmo Haikonen.

Kuva: Mikko Reitti

Lasten ja nuorten ilmeistä voi todeta, että hauskaa on. Kovimmat höyryt päästellään kiertämällä Untulan 300 metrinen kenttä. Alkuverryttelyyn asettaudutaan riviin sulassa sovussa ja toimitaan ohjaajien ohjeiden mukaan. Pieninä paloina tarjoillaan askellusta, kehon hallintaa, käsien rytmittämään liikettä, kaikkea monipuolisesti.

– Olemme jokaiselle kerralle pyrkineet ottamaan vähintään yhden lajin, jonka saloihin tutustumme. Monipuolisuus on avainasemassa. Jokaisella kerralla on oma teemansa. Hyppääminen, juokseminen, heittäminen tai vaikka työntäminen, kertoo Janne Santalahti.

Aada Pönkä. Kuva: Mikko Reitti

Pienen gallupin tuloksena lasten suosikkilajiksi paljastuu juokseminen. Vauhdikas eteneminen on kaikista parasta. Myös pituushyppy sekä turbokeihäänheitto innostavat lapsia.

– Aitajuoksu on ihan parasta. Pidemmästä lenkistä en niin pidä, kun siellä pitää odotella muita, toteaa tomerasti Onni Lassila.

– Keihäänheittoa pitää päästä kokeilemaan. Se on ihan varmasti hauskaa, Onni jatkaa ja painelee takaisin muiden joukkoon tutustumaan aitajuoksun saloihin.

Lasten vanhemmat ovat jälkikasvunsa kanssa hyvin samoilla linjoilla.

– Ei tarvitse kyllä junioreita tänne patistella. Innoissaan ovat lähteneet joka kerta, vaikka keli on ollut toisinaan huonompikin. Kun mukana on vielä kavereita, niin he nauttivat todella paljon täällä olemisesta, toteavat Maisa Hongisto ja Minna Utela seuraten hymy herkässä jälkikasvunsa temmellystä kentällä.

– Sen lisäksi, että lapset oppivat yleisurheilukoulussa eri liikuntalajeja, niin yhtä tärkeää on sosiaalisten taitojen harjaantuminen ryhmässä toimiessa, vanhemmat jatkavat.

Monipuolinen liikuntatarjotin onkin samalla monipuolinen kasvun alusta kaikille osallistujille. Kuinka osaan ja opin huomioimaan muut suhteessa itseeni, miten maltan odottaa omaan vuoroani sekä kuinka osaan kuunnella ohjeita ja toimia niiden mukaan, kehittävät lasten kykyä toimia hyvin monialaisesti.

 

 

Kuva: Mikko Reitti

Yleisurheilukoulussa liikunnan riemu ja yhdessä tekeminen yhdistyvät, vaikka lajit ovatkin yksilölajeja. Jokainen osallistuu omien taitojensa mukaan. Mukaan ei tarvitse kuin juomapullon ja hyvät lenkkarit liikkua.

Toisinaan suunta on eteenpäin, joskus ylöspäin. Seuraavalla kerralla jotain lentää tai sitten tippuu alas, joka tapauksessa koko ajan opitaan monipuolisesti jotain uutta ja kehittävää. Loppukuperkeikan jälkeen voi hyvillä mielin lähetä ansaitulle jäätelölle.

 

Mikael Santalehti. Kuva: Mikko Reitti

Juttu on alunperin julkaistu Keski-Hämeessä 25.6.2020.

Huom! Lehdessä oli kuvatekstissä virhe, korkeushypyssä riman yli liitelee Mikael Santalahti. Sami Tomann ohjasi kentällä nuoria yleisurheilijoita.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat