Urheilu Lammi

Yleisurheilukerhossa lapsia riitti, mutta Untulan kenttä vaatisi kunnostamista

Koululaisten kesäloman aikana pidettyyn yleisurheilukerhoon osallistui yhteensä 40 lasta. Kuva: Siina Nurminen

Lammin Säkiä herätteli pitkästä aikaa yleisurheilukerhoa lapsille Untulan kentälle tänä kesänä. Idea lähti yhdeltä kerhon pitäjistä, joka kaipasi lisää urheilutoimintaa Lammille.

– Olen asunut Lammilla seitsemisen vuotta, ja koko sinä aikana ei ole ollut minkäänlaista yleisurheilutoimintaa. Ajatuksena kesän kerhossa on kokeiluluontoisesti tutustuttaa lapsia ja nuoria yleisurheiluun ja herätellä Lammin yleisurheilutoimintaa, kertoo Lammin Säkiän yleisurheilujaoston puheenjohtaja Janne Santalahti.
Kerran viikossa kokoontuva kerho alkoi koululaisten kesäloman ensimmäisenä maanantaina ja päättyi kesäloman viimeiseen maanantaihin 6.8. Osallistujia kerhossa oli yhteensä 40, nuorimmat 4-vuotiaita ja vanhimmat 9-vuotiaita. Maanantaisin kokoontunut yleisurheilukerho jaettiin kahteen ryhmään, joista nuoremmat aloittivat ja vanhemmat lapset jatkoivat hieman pidemmän ajan reippailua.

Vetäjiä oltaisiin kaivattu lisää

Lajeina kerhossa olivat perinteiset juoksu, korkeushyppy, pituushyppy, aitajuoksu, keihäänheitto, kuulantyöntö ja pallonheitto.

– Lapset ovat olleet innoissaan ja mielellään mukana tekemässä, kertoo Santalahti.
Kerho osoittautuikin menestykseksi, eikä mukaan olisi juuri neljääkymmentä enempää lasta mahtunutkaan. Vanhempien nuortenkin ryhmistä tuli kyselyä, mutta ne valitettavasti jäivät uupumaan vähäisen ohjaajamäärän takia.
– Keväällä pyydettiin vanhempia mukaan vetäjiksi, mutta yhtäkään ei ilmoittautunut, Santalahti kertoo. Myös Untulan urheilukenttä kaipaisi kunnostamista.
– Puitteet eivät oikein ole täällä kunnossa; esimerkiksi juoksurataa pitäisi kunnostaa ja hyppypaikat rehottavat ruohoa, Santalahti harmittelee. Välineitä kaivattaisiin myös lisää, jotta harjoittelu olisi monipuolisempaa.
– Lainasimme Konnarin koululta esimerkiksi aitajuoksuun aitoja. Muitakin välineitä tarvittaisiin lisää, vetäjä toteaa. Avustusta Hämeenlinnan kaupungiltakaan ei ole herunut.
Huonohko kentän tila ei kuitenkaan estänyt lasten liikunnan riemua. Sukkulaviestissä kannustettiin reilusti kavereita, eikä kellekään tullut paha mieli häviämisestä, vaan sen sijaan kehuttiin hyvin menneitä suorituksia. Myös 4-vuotias Altti Lampinen tykkäsi olla kerhossa, vaikka sinne lähtö aina hieman hankalaa olikin.
– Vaikea lähteä, mutta sitten kun tulee kotiin, hän on taas innoissaan selittämässä mitä kaikkea tänään tehtiin, Altin äiti Terhi Myyryläinen nauraa.
Altin lempilajeja yleisurheilukerhossa olivat juoksu ja pituushyppy.
– Välillä tosin keskittyminen herpaantuu muihin asioihin, Myyryläinen nauraa ja toteaa, että vaatii kyllä paljon kahdelta vetäjältä saada 20 lasta pidettyä kasassa. Ohjaajina yleisurheilukerhossa toimivat Janne Santalahden lisäksi Jarkko Hyytiäinen ja Kari-Pekka Lampinen, joiden kaikkien lapset olivat mukana kerhossa.
– Ei tässä muuten aika riittäisikään, jos ei ottaisi omia lapsia mukaan, kun pitää töissäkin käydä, Hyytiäinen naurahtaa.

Salibandyboomi vienyt yleisurheilun harrastajia

Lammilla on pitkät perinteet urheilun saralla, mutta yleisurheilua ei ole kymmeniin vuosiin pitäjässä ollut, ja sitä halutaan nyt herätellä uudelleen henkiin.

– Vähän salibandy ja jalkapallo ja muut lajit ovat vieneet mukanaan yleisurheilun harrastajia, harmittelee Hyytiäinen.
– Yleisurheilu on kuitenkin monipuolista liikuntaa, joka olisi hyödyllistä jokaiselle. Siitä saa sitten hyvän pohjan muihin lajeihin, Santalahti toteaa.
64-vuotiaasta Untulan urheilukentästä näkeekin, että sitä ei ole hetkeen käytetty. Vetäjät tuumivat, että kentällä olisi varmasti enemmänkin käyttäjiä, mikäli se olisi hieman paremmassa kunnossa. Ensi vuonna on kuitenkin tarkoitus jatkaa yleisurheilukerhoa, mikäli toimintaan saadaan lisää aktiivisia vetäjiä mukaan.
– On tämä palkitsevaa hommaa, kun näkee lasten ilon, mitä heille liikunnasta tulee, Santalahti summaa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski