VPK banneri
Ajankohtaista Hämeenkoski

Arpajaistuotoilla ostettiin Hämeenkoskelle sydäniskuri

Laitetta voi käyttää kuka tahansa, kun rohkeutta riittää

Kosken VPK luovutti viime viikolla Saleen kesäjuhlien arpajaistuotolla hankitun sydäniskurin eli defibrillaattorin, ”deffan”. Osuuskauppa Hämeenmaa on luvannut huolehtia laitteen huollosta ja ylläpidosta.

– Defibrillaattori kustannettiin pääosin parin vuoden juhlien arpajaistuotoilla. Se on kenen tahansa käytettävissä. Kaupan henkilökunta on saanut sydäniskurin käyttöön koulutusta, mutta laite ohjaa suomenkielisellä opastuksella käyttäjäänsä. Laite kertoo koko ajan, mitä missäkin tilanteessa tulee tehdä, joten kuka tahansa voi sitä käyttää, kun pitää itsensä rauhallisena ja kuuntelee ohjeet, sanoo Hämeenkosken vpk:n ensivasteryhmään kuuluva Asko Laine.
Defibrillaattoria käytetään sydänkohtauksissa, jolloin potilaan sydän olisi saatava oikeaan rytmiin mahdollisimman nopeasti. Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Silloin tarvitaan pikaisesti sydäniskuria. Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti.
Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen rintakehälle liimattavan elektrodin kautta. Elektrodit tulee asettaa tarkalleen oikeaan asentoon ja kohtaan rintakehälle, jotta sähköenergia johtuisi tarkoituksenmukaisesti. Sähkövirran seurauksena sydämen tahdistaminen siirtyy sen omaan, sinussolmukkeen ylläpitämään sähköjärjestelmään, jolloin sydän voi alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu.
– Sydäniskuri ei korvaa perinteistä painallus–puhalluselvytystä, vaan potilasta on sekä elvytettävä että käytettävä laitetta. Rytmiä ei laitteella saa takaisin, vaan sydämeen on saatava ”eloa” nimenomaan elvytyksellä. Jos laite tunnistaa, ettei rytmi tunnu palautuvan, se opastaa jatkamaan elvytystä, sanoo Laine.

Pahinta on olla tekemättä mitään

Defibrillaattoria ei voi käyttää väärin. Laine on joutunut ensivastetehtävissä turvautumaan sydäniskuriin useita kertoja.

– Pahin virhe on, ettei tee mitään. Vaikkei kaikki sujuisi aivan ohjeiden mukaan, on potilaan selviämisen kannalta olennaista, että hän saa apua pikaisesti. Elvytystä pitää jatkaa aina niin pitkään kunnes ammattilaisia on paikalla
Laineen mukaan kyse saattaa olla minuuteista, jotka ratkaisevat miten kohtauksen saanut selviää tilanteesta.
– Vaikka paloasema on Hämeenkoskella ihan vieressä, hälytysaika on maksimissaan viisi minuuttia. Siinä ajassa pitää ensivasteryhmän olla asemalla. Vaikka potilas olisi lähellä, kestää hyvinkin toiset viisi minuuttia ennen kuin potilas on ensivasteen kontrollissa. Nuo kymmenen minuuttia saattavat olla hyvin ratkaisevat henkiinjäämisen kannalta.
Defibrillaattoreita on ollut Hämeenkosken palolaitoksella jo parikymmentä vuotta. Yksi laite oli terveysasemalla, mutta Salen laite on tällä hetkellä ainoa julkinen sydäniskuri Hämeenkoskella.
– Nykyisin laitteita on aika paljon marketeissa, rautatieasemilla ja erilaisissa julkisissa tiloissa, sanoo Laine.

Syksyllä 2016 Duodecimin Lääketieteen sanastolautakunta ehdotti defibrillaattorille suomenkielistä nimitystä ”sydäniskuri”, jota myös kotimasten kielten keskus suosittelee. Sydäniskurillahan annetaan sydämen seutuun sähköisku, jonka on tarkoitus palauttaa sydämen normaali rytmi. Kotimaisen nimityksen asemesta suomalaisten suuhun huonosti sopiva defibrillaattori on kuitenkin nimenä suositumpi ja muuntuu puhekielessä usein defiksi tai deffaksi.

Sydäniskuri on Salessa sijoitettu kassojen läheisyyteen.
Käyttöohjeet ovat selkeät ja helppolukuiset.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski