VPK banneri
Ajankohtaista Keski-Häme

Ehdokasmäärät putosivat seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien ehdokkaat julkaistiin viime viikolla. Keski-Hämeen kaikissa pitäjissä ehdokkaita on nyt vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Hollolan kirkkovaltuustoon pyrkii nyt Hämeenkoskelta seitsemän ehdokasta, vuonna 2014 ehdokkaita oli 11. Pudotusta oli siis 36 prosenttia. Hämeenlinnan seurakunnissa tilanne on paikoitellen vielä huonompi. Hauhon ehdokasmäärät putosivat 25 prosenttia, Lammin 29 prosenttia ja Tuuloksen peräti 64 prosenttia.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta lähetti viime viikolla mediatiedotteen, jonka mukaan Hämeenlinnan alueella vain Hauholla olisi tapahtunut ehdokasmäärien putoamista.
Ennalta povattua ehdokasmäärän laskua ei Hämeenlinnassa nähty, sillä ehdokkaita on kutakuinkin sama määrä kuin edellisissä vaaleissa. Ainostaan Hauhon seurakunnassa ehdolle ei asetuttu samalla innolla kuin aiemmin, tiedotteessa sanottiin.
Hauholaisia asettui kuitenkin ehdolle seurakuntavaaleissa vain kuusi ihmistä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Lammilaisia on nyt ehdolla kahdeksan henkilöä vähemmän ja tuuloslaisia seitsemän vähemmän kuin neljä vuotta sitten.
Lyötiinkö Hauhoon nyt julkisuudessa väärä leima,  Hauhon kirkkoherra Tapani Vanhanen?
– Vähän tuota itsekin mietin, kun lukuja katselin, mukava että asia otetaan tarkasteluun, sanoo Vanhanen. Hänen mukaansa seurakunnissa näkyy kaikkialla se sama yleinen kehitys, mikä on yhteiskunnassa muutenkin havaittavissa: ihmiset eivät nykyisin enää ole samalla tavalla valmiita sitoutumaan kuin aiemmin.
Vaikka  puolet nykyisistä neuvoston jäsenistä on nyt Hauholla  jäämässä pois seurakuntatyöstä, ja osan pois jääminen oli kirkkoherralle yllätys, on Vanhanen kuitenkin tyytyväinen siitä, että toinen puoli haluaa jatkaa.
– Erityisen iloinen olen siitä, että Hauholla ehdokkaissa on nyt mukana peräti kolme nuorta ehdokasta: kaksi alle 20-vuotiasta ja yksi alle 30-vuotias.
Seurakuntavaaleissa voi äänestää jo 16-vuotiaana ja asettua ehdolle 18-vuotiaana.Viime vuonna alle 18-vuotiaiden äänestysprosentti oli Hauholla 9,5, Tuuloksessa peräti 15 ja Lammilla 7,5. Valtakunnallisesti nuorten äänestysprosentti oli 8,9.

Tuulosta ei enää lasketa

Tuuloksen seurakunnan liittäminen Lammiin on jo tuonut mukanaan isoja muutoksia seurakuntalaisten arkeen. Pidetty kirkkoherra lähti pakkoliitospäätöksen vuoksi tehtävästään jo opintovapaalle, ja koko seurakunta lakkaa olemasta vuodenvaihteessa. Näissä vaaleissa Tuuloksessa ja Lammilla kaikki ovat ehdolla Lammin seurakuntaneuvostoon. Niinpä seurakuntayhtymässä on vaalien alla Tuulos jätetty tilastoistakin pois jo kokonaan.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö Reetta Laaksonen kertoo:
– Emme erittele Tuuloksen pitäjän alueella asuvia ehdokkaita, sillä sekä Lammin että Tuuloksen pitäjien alueella asuvat ovat ehdolla Lammin seurakunnassa. Toivomme myös, että tällaista vertailua tai vastakkainasettelua vältettäisiin.
Laaksosen Keski-Hämeelle lähettämässä tilastossa Lammin ja Tuuloksen yhteistä tulosta verrattiin kuitenkin Lammin edellisissä vaaleissa yksin saamiin lukemiin. Tällä tavalla Lammin pudotukseksi saatiin nyt vain neljä ehdokasta.
Viime vaaleissa sekä Lammi että Tuulos olivat erillisinä seurakuntina mukana. Niiden yhteinen tulos tältä vuodelta ei ole verrannollinen Lammin yksin tekemään tulokseen neljä vuotta sitten. Jos yhteistä tulosta Lammi+Tuulos verrataan, pudotusta neljän vuoden takaiseen on reilut 38 prosenttia. Yksittäisinä ihmisinä viisitoista vähemmän.
Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen kertoo kuitenkin yhtyvänsä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan lähettämän tiedotteen laskelmiin ja on sitä mieltä, että Lammilla ehdokasmäärä putosi vain neljällä.
– Olen tyytyväinen ehdokas-
määrään, jonka valitsijayhdistykset ovat Lammilla saaneet. Kiitos näissä asioissa puuhanneille! Olen iloinen myös siitä, että valitsijayhdistykset ovat saaneet listoilleen Tuuloksessa asuvia ehdokkaita.

Valtuusto kiinnostaa vähemmän

Vaihtuvuutta seurakuntaneu-
vostoissa on toki ollut ennenkin. Viime vaaleissa uusien jäsenten määrä vaihteli Lammin 33 prosentista Tuuloksen 63,6
prosenttiin. Nyt 67 prosenttia Lammin seurakuntaneuvoston jäsenistä haluaa uusia paikkansa.

Tuuloksessa puolestaan ehdokkuudesta luopui nyt 82 prosenttia; seurakuntaneuvoston nykyisistä jäsenistä vain kaksi asettui uudelleen ehdolle.
Hämeenlinnassa seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntayhtymään yhteinen kirkkovaltuusto sekä kuhunkin yhtymän seurakuntaan seurakuntaneuvosto.
Hollolassa äänestetään ainoastaan kirkkovaltuuston ehdokkaista. Hämeenkosken kappeliseurakunnan kappelineuvoston jäseniä ei valita vaaleilla, vaan heidät valitsee uusi kirkkovaltuusto Hämeenkoskella asuvista seurakunnan jäsenistä.
Hämeenlinnassa seurakuntavaaleissa käydään siis kahdet eri vaalit. Kaikki ehdokkaat eivät ole ehdolla molemmissa vaaleissa, joten äänestäjän on hyvä olla tarkkana. Yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkii tänä vuonna Hauholta 15 ehdokasta, lammilaisia on ehdolla 16, tuuloslaisia kolme.
Tuuloksessa asuvia ehdokkaita näissä molemmissa vaaleissa on siis yhteensä viisi. Kaksi asettui ehdolle pelkästään Lammin seurakuntaneuvostoon, kaksi molempiin ja yksi vain kirkkovaltuustoon.

Äänestysprosentti
on ollut alhainen

Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa. Viime kerralla äänestäminen seurakuntavaaleissa ei suomalaisia kiinnostanut. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli vain 15,5%. Hauholla 19,6,  Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa 12,9 ja Lammilla 20,1. Tuuloksen lakkautettavassa seurakunnassa äänestysprosentti oli Keski-Hämeen korkein, 21,1 prosenttia. Hämeenkosken äänestysprosenttia ei ole eritelty, koska se on ollut kappeliseurakuntana osa Hollolaa jo vuodesta 2007. Hollolan äänestysprosentti oli 16,9.

Seurakuntavaaleissa valitut ihmiset päättävät isoista asioista. Tuuloksen seurakunnan kohtaloa selvittämässä ollut Esa Löytömäki kirjasi esitykseensä, että tulevaisuudessa voi nousta esiin sekin vaihtoehto, että Hämeenlinnan seurakuntayhtymän alueen kaikki seurakunnat liitetään yhdeksi ainoaksi seurakunnaksi.
Hollolassa niin on jo tehty.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski