Ajankohtaista Keski-Häme

Kevätbongaus alkoi!

Laulujoutsenet Kuva: Antti Salovaara

Luonto-Liiton tiedote lähetti tänä aamuna lintubongareille iloisen uutisen: laulujoutsenet ovat täällä! Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyi viikonloppuna 2.–3.3. Lajimäärät jäivät kuitenkin vielä harvalukuisiksi.

Maaliskuun alussa sää viileni reilusti helmikuisen, tavanomaista leudomman jakson päätyttyä. Talven paluu hillitsi lintujen kevätmuuttoa, ja laulujoutsenten lisäksi viime viikonloppuna havaittiin vain muutama muu aikainen muuttaja, muun muassa kottaraisia ja kiuruja.

–Uljas laulujoutsen on yksi varhaisimpia muuttolintujamme, jonka saapuminen aina sykähdyttää. Joutsenia on havaittu tähän mennessä lähinnä Etelä- ja Lounais-Suomessa. Pohjoisin havainto sijoittuu Keski-Suomeen. Osa laulujoutsenista viihtyy Suomessa myös talvisin vesistöjen sulakohdissa, kertoo Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola.

Ensimmäisiä kekomuurahaisia ja seitsenpistepirkkoja on nähty liikkeellä eteläisessä Suomessa. Kohoava lämpötila herättää aikuisena talvehtineet hyönteiset, ja tämä voi erityisen suojaisilla ja aurinkoisilla paikoilla tapahtua hyvin varhainkin.

Kevätsäille on tyypillistä vaihtelevuus. Sään on arvioitu jatkuvan aluksi tavanomaista kylmempänä, mutta maaliskuun puolivälin lähestyessä ennustetaan jälleen lämpenemistä.

– Heti kun kevät tästä lähtee kunnolla käyntiin, etenkin lintumuutto kiihtyy nopeasti. Lumipeitteen huvetessa esimerkiksi peltoja ja soita suosivien töyhtöhyyppien voisi odottaa runsastuvan lähiaikoina, Tupola arvioi.

Seuraavalla kerralla vesistöjen äärellä

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka. Niiden vaihtuvat teemat tutustuttavat kevään ajankohtaisiin tapahtumiin. Seuraavana seurantaviikonloppuna 16.3.–17.3. suunnataan talven otteesta vapautuvien vesistöjen äärelle.

Hauhonselkä ja Ormajärvi taitavat silloin vielä olla jään vankeina, mutta entäpä virtapaikat?

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön. Kevätseurannan avulla voidaan esimerkiksi tutkia, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kevään tuloon. Luonto-Liitto on järjestänyt Kevätseurantaa jo vuodesta 1976.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

Lapsille Luonto-Liitossa on tehty oma tulostettava Kevätseuranta-lomake

Laitathan omia havaintojasi myös tänne Keski-Hämeen bongareitten iloksi!

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski