VPK banneri
Ajankohtaista

Koulujen korjauksille alustavat kustannusarviot

Konnarin koululla on kesän ja syksyn aikana jo tehty korjaustöitä, jotka jatkuvat koko lukuvuoden. Niillä lisätään huonossa kunnossa olevien rakennusten käyttöikää muutamalla vuodella. Kuva: Merja Hirvisaari

Hämeenlinnan kaupungin elokuun lopussa julkaistu, alustava suunnitelma sivistys- ja hyvinvointilautakunnan talonrakennuksen investointiohjelmaksi vuosille 2019–2023 sisältää myös kustannusarviot Konnarin koulun ja Pasaapelin korjauksista Lammilla. Suunnitelman mukaan korjaustyöt ovat osa Palveluverkko-hanketta, ja kumpikin koulu on kunnanhallituksen priorisoinnin mukaisesti tarveselvitysvaiheessa, selvitys valmistuu kevään 2019 aikana. Lukuisia joukko muita korjauksia on priorisoitu toteutettavaksi kaupungissa näitä ennen, vuosien 2019 ja 2020 aikana.

Konnarin koululla tehdään käyttöä turvaavia korjauksia koko lukuvuoden ajan

<@Lammi>Lammi<@$p>, <@Hauho>Hauho<@$p>

Lammilla työt käynnistyisivät suunnitelman mukaan vasta vuonna 2021. Kustannukset on alustavasti jaettu kolmelle vuodelle. Konnarin kustannusarvio on 5,5 miljoonaa ja Pasaapelin 3,8 miljoonaa. Suunitelmassa kuitenkin painotetaan, että summat ovat vielä hyvin alustavia. Vielä ei ole tehty päätöstä edes siitä, tehdäänkö peruskorjausta vai rakennetaanko uutta. Myös Lammin perusterveydenhuollon tilojen rakentaminen riippuu koulukorjausten aikataulusta. Niiden alustava kustannusarvio on 1,4 miljoonaa.
Eteläisten koulusta suunnitelmassa todetaan, että sen peruskorjaukset toteutetaan tarpeen mukaan, kustannuksia ei vielä ole arvioitu, toteutumisen aikatauluksi arvioidaan noin 5–7 vuotta.

Konnaria korjattu kesän aikana

Lammin Konnarin koululla toteutettiin kevätlukukaudella 2018 laajat rakenne- ja sisäilmatekniset kuntotutkimukset. Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus tuli koulun rehtorin Jari Jokisen mukaan ajankohtaiseksi, koska rakennuksessa oli  koettu sisäilmaan liittyvää oireilua ja rakennuksen iänkin perusteella oli oletettavaa, että jotain ongelmia kiinteistön rakenteissa saattaa olla. Samassa yhteydessä selvitettiin rakennuksen kuntoa mahdollista tulevaa peruskorjausta varten.

Vanhemmille lähetetyn tiedotteen mukaan rakennuksesta saatiin tutkimuksissa varsin kattava yleiskuva ja todettiin, että varsinkin koulun 50-luvulla rakennetun osan kunto on heikko. Vauriokirjo on laaja; rakennuksessa havaittiin mikrobivaurioita, merkittäviä ilmavuotoyhteyksiä, alipainetta, ilmanvaihtokoneiden likaisuutta sekä kohonneita kosteusarvoja. Kokonaisuudessaan kiinteistö olisi laajan peruskorjaustasoisen remontin tarpeessa.
Koulun nykyisissä tiloissa tehtiin koko kesän nopealla aikataululla niin sanottuja käyttöä turvaavia korjaustoimenpiteitä ennen uuden lukuvuoden alkua.
Hämeenlinnan kaupungin rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon mukaan kesän aikan tehdyt ja vielä koko kuluvan lukuvuoden aikana tehtävät korjaukset mahdollistavat tilojen käytön vielä noin viiden vuoden tavoiteajalla.
Kesän 2018 aikana on kuitenkin pystytty tekemään vain osa tarvittavista ja suunnitelluista korjaustoimenpiteistä – käytännössä korjaustoimenpiteitä tullaan Konnarin koululla jatkamaan koko lukuvuoden 2018–2019 ajan ”pala kerrallaan”, eli 1–2 tilaa kerrallaan korjataan ja korjausten tieltä väistetään tarvittavassa määrin koulun sisällä. Koululla sisäisesti toteutettaviin väliaikaisiin remonttiväistöihin on varattu kaksi alakäytävän luokkatilaa, joissa tullaan opiskelemaan se aika, joka menee varsinaisen ”kotiluokan” kunnostustöihin kuluvan lukuvuoden aikana. 

Ruokalasta opetustila

Koulutyötä joudutaan korjaustöiden vuoksi tekemään pienemmissä tiloissa kuin ennen. Muun muassa ruokasali on muutettu kahden luokan opetustiloiksi, ja ruokailut toteutetaan luokkaruokailuina lukuvuoden 2018–2019 ajan. Kaksi vitosluokkaa on yhdistetty yhteisopettajuusluokaksi, joka on sijoitettu Konnarin musiikkiluokan kunnostettuihin ja uudelleenkalustettuihin tiloihin.

Kokonaisuuden jatkosuunnittelu etenee Metsäalhon mukaan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän johdolla, ja sivistys–hyvinvoinnin hallinnolta asia etenee sitten sihy-lautakuntaan ja aikanaan valtuuston budjettikäsittelyyn.
Konnarin koulun rehtorin Jari Jokisen mukaan talvikaudella 2018–2019 Konnarin koululla tullaan tekemään sisäilman laadun seurantamittaukset (ilmamittaukset) koko koulun käytössä olevien tilojen laajuudessa.
– Mittauksia päästään suorittamaan vasta, kun ulkona olosuhde on soveltuva eli maa on jäässä ja lumipeitteessä. Kyseisten sisäilman seurantamittausten tulokset ovat sitten käytössä aikaisintaan keväällä 2019, kertoo Jokinen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski