Ajankohtaista Lammi

Koulujen sisäilma puhuttaa Lammilla

Rakenteellisista ongelmista kärsivän Konnarin koulun mahdollisesta peruskorjauksesta tai uudisrakentamisesta päätetään yhtenä kokonaisuutena Pasaapelin koulun kanssa. Kuva: Venla Sarvi

– Opiskelu onnistuu uusissakin luokissa, kertovat Konnarin koulun 6B-luokkalaiset Iiris Kyyrö, Pihla Koskinen, Antti Ahonen ja Eetu Myyryläinen. Konnarin koulun luokat 4B ja 6B ovat joutuneet vaihtamaan luokkaa, koska luokkatilat annettiin pienemmille koululaisille, joiden entisessä luokkahuoneessa oli rakenneongelmia.

Oppilaat ovat siirtyneet entiseen ruokalaan, joka on jaettu muovisilla verhoilla kahteen osaan. Oppilaat kertovat, että verhot eivät auta meluun, ja toisen luokan puhe tai metelöinti häiritsee välillä keskittymistä.

Myös nelosluokkalaisten mielestä uudessa tilassa on levottomampaa.

– Luokassa on välillä vaikea opiskella, koska toinen luokka meluaa joskus, Iiris Kyyrö kertoo.

– Meillä ei ole enää luokassa vesihanaa, voivottelevat kuudesluokkalaiset.

Entiseen verrattuna nykyinen tila on isompi. Lisäksi hyvä puoli on koululaisten mielestä se, että ruokailu on lähellä.
Nelosluokkalaisilla on erillinen tila, jossa voi opiskella pienemmissä ryhmissä.

Molempien luokkien oppilaat ovat sitä mieltä, että heillä ei ole ollut ongelmia sopeutua uuteen luokkaan, ja kaikki on toiminut hyvin. Osa 4B:n oppilaista haluaisi takaisin vanhaan luokkaan mutta eivät kaikki.

Haastatelluista oppilaista Pihla Koskinen kertoo, että hänellä on ollut päänsärkyä, mutta ei ole varma, johtuuko se koulun ilmasta. Muilla ei ole tullut mitään oireita.

Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen kertoo, että koululla on tutkittu laajoja rakenteellisia ongelmia koulurakennuksessa.

– Rakennuksen eri osissa on vaurioita, jotka vaativat toimenpiteitä. Sisäilman laatua ei varsinaisesti vielä ole tutkittu, mutta sitä tutkitaan tulevana talvena, sanoo Jokinen.

Rakenneongelmia on Jokisen mukaan hoidettu tiivistämällä koulun lattia- ja seinäpintoja kaasutiiviiksi, jotta vältettäisiin rakenteissa olevien epäpuhtauksien tai mikrobien siirtyminen sisäilmaan.

– Rakenneongelmien korjaaminen kokonaisuudessaan vaatii koko rakennuksen peruskorjauksen tai vaihtoehtoisesti uuden koulurakennuksen.

Konnarin ja Pasaapelin tilanne kartoitetaan yhtenä kokonaisuutena

Konnarin mahdollisesta peruskorjauksesta tai rakennushankkeista päätetään Hämeenlinnassa eri vaihtoehdoista tehtyjen selvitysten pohjalta.

– Konnarin ja Hakkalan koulujen tilannetta arvioidaan tässä yhtenä kokonaisuutena, sanoo Jokinen.

Hakkalan koulun rehtorin Esa Kähkösen mukaan Pasaapelilla on tehty tutkimuksia, joissa on huomattu raja-arvojen ylityksiä ja niiden perusteella on tehty korjauksia. Myös sisäilmanlaadun seuranta on tehty, ja oppilaiden ja henkilökunnan oireita on kartoitettu.
– Sisäilma on mikrobien osalta normaali, Esa Kähkönen kertoo.

Esa Kähkönen kertoi, että Pasaapelille tehdään joko laaja peruskorjaus tai tilalle tehdään uusi rakennus. Tällä hetkellä tehdään tarveselvitystä yhdessä Konnarin kanssa, jossa selvitetään koulun toiminnalliset tarpeet.

Konnarille ja Pasaapelille on Kähkösen mukaan kolme vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on, että Hakkalaan siirretään kaikki perusopetus ja lukio. Toinen vaihtoehto on, että Konnarille jäävät luokat 1–2 ja muut tulisivat Hakkalaan. Kolmas vaihtoehto on, että jatketaan nykyisellä tavalla, ja Pasaapelille ja Konnarille tehdään omat korjaukset.

Osalla oppilaista on tullut oireita Pasaapelilla. Jos oireita ilmaantuu, pitää Kähkösen mukaan ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan, minkä jälkeen tehdään oppilashuoltoryhmä, johon kuuluu luokanvalvoja, terveydenhoitaja, oppilas ja oppilaan huoltaja. Tällöin kartoitetaan, millaisia oireet ovat ja mistä ne ovat tulleet. Oppilaalle järjestetään opetus sillä tavalla, että sisäilmahaitat minimoidaan.

Hakkalan koulussa on väistöoppilaita eli oppilaita, jotka eivät voi opiskella Pasaapelilla tai Pasaapelin tietyissä huoneissa. Oppilaiden oireita ovat olleet muun muassa silmien kutina, ihon kuivuminen, pahoinvointi, näön sumeneminen, pyörrytys, päänsärky, näön heikkeneminen sekä silmien punoittaminen ja kutiaminen. Osalla näitä oireita tulee joka luokassa, osalla vain tietyissä luokissa.

– Viime vuonna opiskelu kärsi, varsinkin fysiikka, koska en saanut kunnon opetusta, sain vain tehtävät ja ohjeet, kertoo Vilma Koskinen. Vilma sai joissain aineissa erilaista opetusta kuin toisissa. Tänä vuonna Vilma opiskelee JOPO-luokassa Lammin kirjastolla, eikä tunteja ole lainkaan Pasaapelin rakennuksessa.

Tämäkin uutinen on Hakkalan koulun 8.-luokkalaisten tekemä Keski-Hämeen koululaislehteen. Lue koko lehti veloituksetta digilehtenä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP