Ajankohtaista Tuulos

Krista Wegelius harrastaa ammuntaa monenlaisten tähtäimien takaa

Krista Wegelius ampuu tänä päivänä paljolti omaksi ilokseen, vaikka kuului 2000-luvulla Suomen pistoolimajoukkueeseenkin. Kuva: Jussi Karvonen

Jokainen laukaus haastaa ampujan yhä uudestaan
Tuuloslainen Krista Wegelius on harrastanut ammuntaa kahdeksanvuotiaasta saakka. Wegelius on kilpaillut niin metsästysammunnassa, reserviläisammunnassa kuin Suomen Ampumaurheiluliiton alaisissa kisoissa. Hän kuului lukioaikanaan 2000-luvun alussa Suomen pistoolimaajoukkueeseen

– Ammun nykyisin lähinnä ilma-aseilla omaksi ilokseni. Ammunta on tällä hetkellä hauska harrastus, eikä suoranaisia kilpailullisia tavoitteita olekaan, vaikka SM-kisoihin olen osallistunutkin, Wegelius kertoo.
– Viime vuosina olen ampunut lähinnä Suomen Metsästäjäliiton ilma-aselajeja ja tänä kesänä myös metsästyshirveä ja -luodikkoa. Reserviläisammunnoissa olen kilpaillut aikaisemmin lähinnä ilmapistoolissa ja tänä vuonna myös ruutiaseista perinnepistoolilla.
Perinnepistoolissa ammutaan sotilas- tai palveluskäyttöön ennen vuotta 1945 suunnitellulla pistoolilla tai revolverilla, joka tuo lajiin omat haasteensa. Suomen Metsästäjäliiton arvokisoissa osanottajia on kaiken kaikkiaan useampi sata, naisten sarjassa yleensä noin parikymmentä, mutta esimerkiksi reserviläiskisoissa naisten sarjassa ampujia saattaa olla yhden käden sormilla laskettava määrä.
– En metsästä, mutta olen metsästysseurassa sihteerinä. Ammunta on osin vanhempieni peruja, sillä kumpikin on lajia harrastanut pitkään.
Ilma-aseisiin suuntautuminen on johtunut Wegeliuksen mukaan osin olosuhteista; Tuuloksessa on hyvä ilma-ase-ampumarata.
– Metsästyshirveä ja -luodikkoa on harjoiteltava ulkona 100 metrin matkalta, mutta ilma-aseilla voi treenata sisätiloissa kymmenen metrin matkalla. Haulikolla olen ampunut kerran nuorena. Potku oli sen verran kova, etten ole haulikkoon sen jälkeen koskenut, Wegelius kertoo. Kiväärilajeja voi ampua myös pienoiskiväärillä, jolloin rekyyli jää aika vähäiseksi.
– 100 metrin kiväärilajeja ammun paljolti Lammin Tervaskannon Erän ampumaradalla Lammin Jahkolassa. Olosuhteet ovat Keski-Hämeessä ammunnalle aika hyvät.

Pään ja fysiikan kestettävä

Ampujalta vaaditaan hyvää fysiikkaa, jotta hän kykenee pitämään asennon

– Ennen kaikkea ammunta vaatii päätä ja hyvää keskittymistä. Ampujan on haastettava itsensä joka laukauksella. Huonot osumat on kyettävä nollaamaan.
Wegelius treenaa kahdesti viikossa.
– Jos haluaisin pyrkiä huipulle, pitäisi treenikertoja olla huomattavasti enemmän. Joinakin päivinä pää kestää paremmin kuin toisena. Etenkin ulkoradoilla ammuntaan vaikuttaa niin moni muuttuja tuulesta vesisateeseen ja helteeseen, että kahta samanlaista hyvää laukausta on vaikea saada aikaiseksi. Jokainen laukaus on yksi suoritus, johon on keskityttävä tosissaan.
Suomen Metsästäjäliiton SM-kisoihin päästäkseen ampujan tulee käydä ensin tietty määrä katsastuskilpailuja.
– Piirit ovat aika pienet ja esimerkiksi Etelä-Hämeen piirin katsastuskisoihin tulee noin 25–30 ampujaa.
Metsästäjäliiton kisoissa alkukilpailussa ammutaan kymmenen ja loppukisassa myös 10 laukausta. Tuo määrä ei anna huonoja laukauksia paljon anteeksi. Ampumaurheiluliiton kisoissa ammutaan 40–60 laukausta sarjasta riippuen.
– Kilpailuissa on aina oma jännityksensä, mutta yleisö ja tilanne on yritettävä sulkea pois mielestä. Minulla on sen verran paljon ampumakokemusta, ettei minun tarvitse keskittyä tekniikkaan tai esimerkiksi ampuma-asennon etsimiseen. Ne ovat aika lailla selkäytimessä. Voi keskittyä itse laukaukseen. Yhden hyvän laukauksen jälkeen pitäisi toinen laukaus kyetä toistamaan mahdollisimman samanlaisena. Toisaalta on hyväksyttävä sekin, ettei kymmentä täysin yhtä onnistunutta laukausta saa koskaan aikaiseksi, Wegelius miettii.
– Tuntumaa saa pidettyä vain ampumalla kisoissa. Harjoitusolosuhteet eivät ole koskaan samat kuin kisoissa, minkä takia nimenomaan kisakokemus on tärkeää.

Metsästysammunnasta tuli hopeaa

Suomen Metsästäjäliiton metsästyshirven ja -luodikon suomenmestaruuskisoissa Kuopiossa heinäkuussa Toivaalan Metsästysseuraa edustava Wegelius saavutti 100 metrin metsästysluodikossa SM-hopeaa naisten sarjassa tuloksella 172. Lisäksi Wegelius sijoittui neljänneksi 50 metrin pienoishirvessä tuloksella 260.

–Seuraava tähtäin on ensi keväänä Metsästäjäliiton ilma-aseiden SM-kisoissa. Näiden kisojen katsastukset alkavat tammikuussa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski