Ajankohtaista Lammi

Lammin Evonkävijöiden Kog-gi 18 leirillä teemana ruoanlaitto

Anni Lyytinen, Aino Leijala, Hilkka Salonen, Ruusu Kari ja Sara Lahtinen viihtyivät Evonkävijöiden perinteisellä lippukuntaleirillä hyvin. Odotetuin ohjelmanumero oli haikki, eli vaellus. Kuva: Siina Nurminen

Lammin Evonkävijät -partiolippukunta piti KOG-GI 2018- kesäleirinsä sunnutaista 8.7. lauantaihin 14.7. saakka Lammin Evolla, Valkea-Mustajärven ympäristössä. Sudenpennut, eli 7–9-vuotiaat partiolaiset olivat leirillä keskiviikon vierailupäivään saakka, ja muut vanhemmat leiriläiset saivat viettää leirielämää hieman pidempään, sunnuntaihin saakka. Leirillä alaikäisiä osallistujia oli 24. Loput 16 olivat vaeltajia (18–22v.) tai aikuisia (yli 22v.) Yhteensä siis lammilaisia oli leireilemässä 40, mikä on melko tavallinen määrä lippukunnanjohtajan Marja-Leena ”Lennu” Vitien mukaan. Mukaan joukkoon mahtui myös muutama ensikertaa leireilevä.

Leirin teemana tänä vuonna oli ruoanlaitto, joka näkyi eri päivien ohjelmassa. Käsityönä leirillä askarreltiin patalappu ja ensiapurastin aiheena olivat viiltohaavat ja palovammat. Rakentelussa tehtiin kolmijalka, johon saa ripustaa vesipannun nuotiolle.
– Ajatuksena tällä leirillä on, että opittaisiin tekemään perus arkiruokaa. Välillä kokeillaan myös tehdä vähän jotain erikoisempaa, kertoo Lammin Evonkävijöiden lippukunnanjohtaja Vitie.
– Pidämme joka vuosi lippukunnan leirin, mikäli samana vuonna ei ole isompaa valtakunnallista tai muuta isompaa leiriä.
Ensi vuonna Evolla järjestetään Ilves 2019 -leiri, joka kokoaa koko Hämeen partiolaiset viettämään viikoksi leirielämää Evon maastoihin. Leirille odotetaan yli 5000 partiolaista

Ruokaa luonnonantimista

Leiri aloitettiin sunnuntaina leirin pystyttämisellä ja rakentelulla, sekä leiripaitojen painatuksella. Partiolaiset rakensivat itse leiriin keskelle metsää esimerkiksi ruokakatoksen, ruoanlaittopisteen, laiturin ja suihkun. Löytyipä leiriltä vielä telttasaunakin.

Tiistain ohjelmaan kuului jäätelön valmistusta sekä palosammutuksen harjoittelua, johon kalusto oli lainassa VPK:lta. Aikaisemmin leiriläiset kävivät myös onkimassa. Saaliiksi saatiin muutamia särkiä ja muita kaloja. Keskiviikon ohjelman tarkoituksena oli oppia tekemään ruokaa luonnonantimista. Ruoanlaittoon käytettiin aineksina esimerkiksi maitohorsmaa, nokkosta ja mustikkaa.
Muita leirin ohjelmia olivat tietenkin iltaohjelmat, uiminen ja saunominen, ruoanlaitot, leirikaste, vaellus ja muut ohjelmapisteet. Leiriläisillä oli myös vapaa-aikaa, jolloin sai mennä halutessaan vaikkapa melomaan.
Keskiviikkona sudareita eli sudenpentuja lukuun ottamatta muut leiriläiset suuntasivat haikille, eli vaellukselle, jossa oli tarkoituksena taittaa kaksi kilometriä matkasta meloen ja loput kävellen. Matkaan lähdettiin keskiviikkona lounaan jälkeen, ja paluu tapahtui torstaina lounasaikaan. Yöpyminen tapahtui telttakunnittain mukana kannettavissa teltoissa. Melominenkin sujuu kaikilta, mutta varmistuksena jokaisessa kanootissa oli vähintään yksi täysi-ikäinen mukana.
Leirin ohjelmaan kuuluu myös aina kädentaitoja, ja tänä vuonna kaikki leiriläiset valmistivat leiripaidat, jotka oli tarkoitus laittaa vanhempien vierailupäivänä päälle. Vierailupäivään oli kutsuttu vanhemmat ruokailemaan, joten leiriläisillä oli mahdollisuus näyttää vanhemmille kokkailutaitojaan. Leirin ruoanlaittoteemaa noudattaen keskiviikkona myös kokattiin vanhemmille annokset, joissa panostettiin erityisesti esillepanoon.
– Leiriläiset tarjoilivat vanhemmille itse annokset pöytään, kertoo Vitie.

Yön yli kestävä vaellus on leirin odotetuin ohjelma

Lammin Evonkävijöiden leiriperinteisiin kuuluu aina myös murhaleikki, jossa tarkoituksena on ”murhata” joku leiriläisistä halaamalla tätä muiden näkemättä. Leirin alussa jokaiselle jaetaan lappu, jossa on hänen murhattavansa, ja lappu siirtyy aina leiriläisen ”kuollessa” hänen ”murhaajalleen”.

– Leikki alkoi maanantaina iltanuotion jälkeen, ja minut murhattiin jo 21.20 illalla teltalla, nauraa lippukunnanjohtaja Vitie.
Seikkailija-sudariteltan tytöt Anni, Aino, Hilkka, Ruusu ja Sara olivat yhtä mieltä siitä, että leirillä on ollut tosi kivaa.
9-vuotiaan Hilkka Salosen mukaan leiri on mennyt tosi hyvin.
– Täällä on ollut hyvää ruokaa ja hyvää seuraa. Paitsi pojat ei oo tosin ollu hyvää seuraa, Hilkka toteaa.
– Eniten odotan haikkia. Vaikka se on ensimmäinen haikkini, ei jännitä yhtään.
Torstain pääohjelma oli kokkisota, johon leiriläisillä oli mahdollista ostaa leirin omasta kioskista valitsemiaan aineksia, joista sai sitten kokata haluamansalaisen annoksen. Kokkisota käytiin kolmen hengen ryhmissä, ja menu oli vapaasti suunniteltavissa. Leiriläisillä oli käytössä oma valuutta, jota jaettiin aina päivällisellä päivärahana, mikäli kaikki sovitut hommat oli hoidettu päivän aikana.
– Lisätienestiä sai kerrytettyä pienillä lisähommilla, esimerkiksi kantamalla lisää vettä vessan käsienpesupisteelle. Tällä leirin omalla valuutalla sai sitten pieniä etuja, kuten ladata puhelimeen virtaa, kertoo lippukunnanjohtaja Marja-Leena Vitie.

Partio on mielekäs harrastus myös aikuiselle

Leirillä vain muutaman päivän ajan vieraillut Anni Simonen on palannut takaisin partioon vasta aikuisena lopetettuaan harrastuksen teini-ikäisenä. Simosta partioharrastuksessa kiehtoo metsässä liikkuminen, mukava yhdessäolo ja uusien ihmisten tapaaminen. 24-vuotias Simonen oli Kog-gi 2018 -leirillä vain muutaman päivän ajan töistä johtuen. Aiemmin juhannuksen jälkeisellä viikolla hän oli mukana Hauhon Partiolaisten ja Lammin Evonkävijöiden yhteisellä Lapin vaelluksella.

– Täällä leirillä olen autellut siellä missä tarvitaan. Olen esimerkiksi ollut tekemässä ruokaa, kuljettamassa leiriläisiä eri rasteilla ja auttamassa leiripaitojen silityksessä.
Partiosta löytyy monipuolista tekemistä myös aikuisille, ja toimintaan kaivataankin jatkuvasti lisää tekijöitä. Muutama vuosi sitten partion jäsenmäärä oli laskussa, mutta Lammin Evonkävijöiden jäsenmäärässä tämä ei ole näkynyt mitenkään dramaattisesti.
– Muutama vuosi sitten jäsenmäärä laski paljon, mutta nykyään se on aikalailla pysynyt samana vuodesta toiseen. Joka vuosi mukaan liittyy uusia innokkaita, sanoo lippukunnanjohtaja Marja-Leena Vitie.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski