Ajankohtaista Keski-Häme

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu päättyy – uudistamisen tarve ei katoa

Kärkölän entinen kunnanjohtaja Seppo Huldén on toiminut maakunta- ja sote-uudistusta valmistelevana muutosjohtajana Päijät-Hämeessä.

Hämeen maakuntahallitus keskusteli maakunta- ja sote-uudistuksen päättymisestä ja kansallisesta poliittisesta tilanteesta kokouksessaan 11.3.2019. Maakuntahallitus esitti kiitoksensa hyvästä maakunnallisesta valmistelutyöstä kaikille Oma Hämeen valmisteluun osallistuneille tahoille, ja kiitoksen tiiviistä yhteistyöstä sidosryhmille. Valtiovarainministeriöltä odotetaan ohjeita muutosvalmistelun hallituksi alas ajamiseksi vielä tällä viikolla.

Hämeen liiton jäsenkunnillensa lähettämään maakunnallista sotea koskevaan kyselyyn on saatu lähes kaikilta kunnilta vastaukset. Sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamiseen perustuva maakunnan laajuinen soteratkaisu on saanut kunnilta vahvan tuen. Maakunta- ja sote-uudistuksen nyt kaaduttua Hämeen liitto kutsuu koolle kuntien poliittisesta johdosta ja virkajohdosta koostuvan omistajapoliittisen kokouksen. Kokous ajoitetaan välittömästi eduskuntavaalien jälkeiseen tilanteeseen, jolloin tulevat valtakunnanpoliittiset voimasuhteet ovat jo selvillä. Omistajapoliittinen kokous linjaa seuraavat askeleet maakunnanlaajuisen soten selvittämistyössä. Ennen kokousta kunnanhallituksille toimitetaan pohjamateriaalia kokoukseen valmistautumiseksi.

Hämeen liitto toimii jatkotyön alullepanijana ja käytännön projektitoimistona, kunnes toisin linjataan. Seuraava kokous sovitaan hallitusohjelman arvioidun valmistumisen tienoille.

– Hämeen maakunnallisen soten sisältötyö tulee olemaan vahvasti kuntien käsissä. Kunnissa on tämän työn vaatima osaaminen ja toimivalta, toteaa maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Päijät-Hämeessä ei olla toimettomina

Päijät-Hämeessä maakunta- ja sote-uudistusta on valmisteltu vuodesta 2017 lähtien. Töitä on tehty useilla eri osa-alueilla. Päijät-Häme on ollut sote-uudistuksen osalta paremmassa tilanteessa kuin useimmat muut maakunnat, sillä sote-palvelut on maakunnassa jo aiemmin koottu yhteen.

– Valmistelijat maakunnassamme ovat tehneet hyvää työtä. Siitä suuri kiitos kaikille valmisteluun osallistuneille tahoille. On selvää, että uudistamisen tarve ei katoa mihinkään – väestö ikääntyy, kustannukset kasvavat. Pystymme hyödyntämään valmistelun sisältöä ja tietojärjestelmiin liittyvä työhän olisi tullut tehtäväksi joka tapauksessa, maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari summaa valmistelua.

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen vakuuttaa, että Päijät-Hämeessä ei olla toimettomina valtakunnallisia jatkolinjauksia odotellessa:

– Odotamme rauhallisin mielin seuraavan hallituksen linjauksia. Maakuntamme tavoitteena edelleen on, että sote-palvelujen kustannukset siirtyvät valtion rahoitusvastuulle. Hallinnollisia malleja, joilla tämä voidaan toteuttaa, ei ole kovin montaa. Väliajalla on mentävä eteenpäin. Maakuntamme kunnat ovat ottaneet asian hyvin vakavasti ja vastuullisesti käsittelyyn.

Muutosta valmistelevan projektitoimiston rahoitus on kiinni valtiovarainministeriön päätöksistä.

– Valtiovarainministeriö on rahoittanut valmistelun. Uudistuksen toteutuminen on ollut epävarmuudessa jo jonkin aikaa. Olemme varautuneet kaikkiin vaihtoehtoihin ja keskittyneet valmistelussa niihin asioihin, joista hyödyt voidaan kotiuttaa vaikka uudistus ei toteutuisikaan. Maakuntamme omista toimijoista on kiinni, hyödynnetäänkö tehty valmistelutyö. Esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on laadittu suunnitelma, joka on valmis käyttöön otettavaksi, toteaa maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Seppo Huldén.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski