Ajankohtaista Keski-Häme

Mikä ihmeen tulorekisteri?

Aikaisemmin palkanmaksaja ilmoitti palkkatietoja neljään kohteeseen: verohallintoon, työeläkelaitoksiin, työtapaturmavakuutusyhtiöihin ja Työllisyysrahastoon. Tammikuun alusta vuosikymmeniä jatkunut käytäntö muuttui kokonaan ja ilmoitus tehdään jatkossa ainoastaan kerran: verohallinnan tulorekisteriin.

Aivan yksinketainen tulorekisteri ei täyttäjälleen ole. Suoritukset ilmoitetaan usealla eri tavalla: palkkatietoilmoituksella tulonsaajakohtaiset palkkatiedot, työnantajan erillisilmoituksella sairausvakuutusmaksun yhteismäärä, siitä mahdollisesti tehtävät vähennykset ja Ei palkanmaksua -tieto sekä etuustietoilmoituksella eläkkeet ja muut etuudet.

Kaikki työantajat eivät vielä ole ottaneet järjestelmää käyttöön. Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen mukaan pienillä työnantajilla ja palkkoja maksavilla kotitalouksilla on ollut vaikeuksia esimerkiksi tulorekisterin eläkejärjestelynumeron ja yhteystietojen kanssa. Isommilla työnantajilla on ollut ongelmia esimerkiksi luontoisetujen, kuten ateriakorvausten, ilmoittamisessa.

– Työnantajien on pitänyt opetella täysin uudet tavat, termit ja aikataulut sekä tehdä muutoksia tietojärjestelmiinsä. Tai siis tarkemmin sanottuna, olisi pitänyt. Työnantajissa on iso joukko, joka ei ole vielä ehtinyt omaksua ja toteuttaa muutosta. Tämä on ymmärrettävää näin isossa muutoksessa, sanoo työeläkejohtaja Tiina Nurmi Ilmarisesta.

Palkat pitää ilmoittaa viidessä päivässä jokaisen palkanmaksun jälkeen. Lisäksi jokaisesta maksetusta palkasta tehdään oma ilmoitus työntekijäkohtaisesti.

Kotitalouksilla oma kanava

Jos kotitalous maksaa palkkaa suoraan siivoojalle, palkan voi maksaa palkka.fi-sivuston kautta. Tieto siirtyy suoraan tulorekisteriin. Vaihtoehtoisesti kotitalous voi ilmoittaa maksamansa suoritukset käyttäen tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun verkkolomaketta. Vain erityisestä syystä kotitalous voi ilmoittaa tiedot paperilomakkeella. Ilmoituksessa on muistettava kertoa, että suorituksen maksaja on kotitalous.

Jos kotitalustyöt ostetaan yritykseltä, joka laskuttaa tekemästään työstä, kyseessä ei ole palkanmaksu, eikä sitä tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin.

Myös tilapäinen työnantaja, joka maksaa palkkoja alle 8502 euroa vuodessa, voi käyttää maksutonta Pikapalkka® tai palkka.fi-palvelua.

Omat tiedot näkee rekisteristä

Palkansaaja pääsee tarkistamaan omat tietonsa suoraan rekisteristä tulorekisteri.fi-sivuilta. Sinne kirjaudutaan henkilökohtaisilla Suomi.fi-tunnistusmenetelmillä. Oman otteen saa myös tulostettua sähköisestä asiointipalvelusta. Tulorekisteriote on myös mahdollista tilata puhelimitse, jolloin se toimitetaan postitse.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski