Ajankohtaista Tuulos

”Nyt on katsottava tulevaisuuteen ja elettävä päätöksen mukaan”

Tuuloksen seurakuntaneuvoston jäsenet Jari Eerola ja Taisto Jantunen katsovat jo tulevaisuuteen. Kuva: Maria Ilonen

Seurakuntaneuvoston jäsenet uskovat seurakunnan toimintojen Tuuloksessa säilyvän ja seurakuntalaisten voivan itse vaikuttaa tulevaisuuteen.

Päätös Tuuloksen seurakunnan lakkauttamisesta ja liittämisestä Lammin seurakuntaan vuoden alussa 2019 on herättänyt paljon tunteita ja kritiikkiä. Nyt päätös on kuitenkin tehty ja sen kanssa on elettävä eteenpäin. Tuuloksen seurakuntaneuvoston jäsenet Jari Eerola ja Taisto Jantunen katsovat jo tulevaisuuteen. Eerola ei halua ottaa kantaa, onko päätös hyvä vai huono, sen mukaan on nyt kuitenkin elettävä.
– Katsomme nyt tulevaisuuteen enemmän kuin menneisyyteen, sanoo Eerola ja arvelee kehityksen olleen oikeastaan väistämätöntä.
Tilanne alkoi kehittyä tähän suuntaan jo huhtikuussa 2016 alkaneessa piispantarkastuksessa. Tuuloksen seurakuntaneuvostossa toivottiin toteutuvaksi niin sanottu 12-tien seurakunta, johon olisivat kuuluneet Hauho, Lammi ja Tuulos. Hauho ei tästä ollut kuitenkaan kiinnostunut, eikä Eerolan mukaan oikeastaan Lammikaan.
– Ei päätöstä hyväksi voi sanoa, mutta sen kanssa eletään. Nyt nokka pystyyn ja rakentamaan yhteyttä Lammin kanssa, Taisto Jantunen sanoo.
Eerolan ja Jantusen mielestä tulevaisuuden avaimet ovat nyt seurakuntalaisten omissa käsissä.

Ehdokkaaksi asettuminen tapa vaikuttaa

Sekä Eerola että Jantunen ymmärtävät päätöksen herättämät tunteet. Eniten Eerolaa harmittaa asioiden aikataulutus. Puolitoista vuotta kestäneen piispantarkastuksen aikana seurakuntaneuvosto valmisteli strategiaa2031 ja kokousti sen puitteissa paljon.

– Työ ja aika meni hukkaan, se on suurin pettymys. Olisi ollut reilumpaa antaa aikataulu vuotta ennen, Eerola sanoo.
Lähestyvillä seurakuntavaaleilla perusteltiin liitoksen nopeaa aikataulua. Näihin vaaleihin Eerola toivookin nyt aktivoitumista.
– Asettuminen ehdokkaaksi on keino, miten voi vaikuttaa. Toivoisin, että Tuuloksesta saataisiin tulevaan Lammin seurakuntaneuvostoon kolme jäsentä ja se on ihan realistinen tavoite.
Itse Eerola aikoo asettua ehdolle ja sanoo sen olevan parempi keino vaikuttaa, kuin kirkosta eroaminen, jota nyt Tuuloksessa on tapahtumassa protestiksi liitoksesta.
Eerolan oma suku on vaikuttanut seurakunnan viranhaltijoina ja luottamustehtävissä viidellä vuosisadalla, ja hän haluaa tätä työtä jatkaa. Kuitenkaan Eerola ja Jantunen eivät ole huolissaan kirkosta eroamisen aallosta. He uskovat, että joku eronnut saattaa vielä palatakin, jos huomaa asioiden toimivan.
Liitoksen selvitysmies Esa Löytömäki vetosi kirkkolakiin diakoniatyön toteutuksessa. Tuuloksessa ei ole ollut vuosiin omaa diakonia, mutta palvelu on ostettu Lammin seurakunnalta. Löytömäki viittasi tilanteen laittomuuteen, mutta kirkkolaista löytyy kuitenkin kohta: Kahdella tai useammalla samaan hiippakuntaan kuuluvalla voi olla myös yhteinen kanttorin, diakonin tai seurakunnan taloushallinnon johtotehtäviä koskeva virka. Jari Eerola sanoo, että toteutuksessa on kuitenkin ollut ongelmia. Lisäksi hän tuumii Tuuloksen seurakunnan roikkuneen jo pitkään niin sanotussa löysässä hirressä jatkoajalla.

Toimintojen jatkuvuuteen uskotaan

Jari Eerolaa on kritisoitu siitä, ettei hän ole ottanut esiin liitosta vastustavia näkemyksiä, vaikka niitä Tuuloksessa on kiivaasti esitetty. Eerola kokee, että sillä ei olisi enää voitettu mitään, päätös oli jo käytännössä tehty. Kun esitys tuomikapitulista tuli, tiedettiin jo, mihin se johtaa.

Eerola uskoo, että Tuuloksen seurakuntaelämä toimituksineen tulee säilymään liitoksen jälkeenkin.
– Tuuloksen seurakunta on ollut itsenäinen 130 vuotta, se on selvinnyt kahdesta näille seuduille vaikuttaneesta sodasta ja kahdesta nälänhädästä, en usko, ettei se selviäisi tästäkin. Muutos on kuitenkin hallinnollinen, seurakuntahan on siellä, missä ihmiset kokoontuvat, hän korostaa Raamatun määritelmää seurakunnasta.
Myös Taisto Jantunen uskoo, että Tuuloksessa säilyvät seurakunnalliset palvelut ja toiminnot. Molemmat korostavat tuuloslaista identiteettiä, eivätkä usko, että se häviää seurakunnan toiminnoista mihinkään. Tuuloksen seurakunnassa koettu pienen seurakunnan yhteisöllisyys koetaan nyt monen mielessä uhatuksi, mutta Jantunen ei usko, että näin voisi käydä.
– Uskon, että yhteisöllisyys vahvistuu tästä haasteesta, Taisto Jantunen tuumii. Hänen mielestään tärkeintä olisi liitoksessa ottaa huomioon toimintojen säilyminen Tuuloksessa.
– Jos hyvin käy, niitä voidaan vielä kehittää.
Moni on huolissaan, ettei tulevaisuudessa Tuuloksen kirkossa ehkä ole enää jumalanpalvelusta joka sunnuntai. Eerola ja Jantunen toteavat, ettei sitä ole tähänkään asti ollut. Toisinaan on jumalanpalvelusta vietetty seurakuntakeskuksessa tai jonkun kodissa. Tuulokselle omaleimaista on ollut vapaaehtoistoiminta kuten kauppojen hävikkiruoan jakelu tarvitseville. Vapaaehtoistoimintaan ei hallinnollisella muutoksella tarvitse olla vaikutusta.

Mahdollisuuksien näkeminen

– Muutos on aina myös mahdollisuus, haluaa Eerola muistuttaa.

– Kysymys on siitä, miten siihen suhtaudutaan. Olen sen huomannut myös omassa elämässäni.
Eerola toivoo, että tilanteessa voitaisiin nähdä hyviäkin puolia. Pienen, itsenäisen seurakunnan hallinnon pyörittämisessä on suuri työ. Tämä helpottaa tulevaisuudessa ja jo olemassa olevaa yhteistyötä Lammin seurakunnan kanssa voidaan hänen mukaansa nyt jatkaa ilman jokaisesta eurosta sopimista. Myös vuosilomien sijaistus helpottaa.
Kirkkoherra Petri Laine ilmoitti päätöksen jälkeen siirtyvänsä sivuun ja Laineen lähdön molemmat myöntävät olevan iso menetys. Laine on pidetty ja helposti lähestyttävä ja hänen saarnansa ovat saaneet kiitosta. Laineen työn jatkajan he toivovat olevan joustava ja neuvottelukykyinen.
Kirkkoherranviraston palveluiden sekä Eerola että Jantunen epäilevät loppuvan Tuuloksesta, mutta toteavat asioinnin olevan muutenkin menossa sähköiseen suuntaan.
Rahan vaikutusta seurakunnan hallinnossa on kritisoitu vahvasti. Hämeenlinnan seurakuntayhtymään päin ollaan katkeria muun muassa pappilan palon vakuutusrahoista, jotka menivät yhtymälle. Myös Hämeenlinnan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa istuva Eerola ymmärtää katkeruuden, mutta toivoo, että ihmiset näkisivät kokonaisuuden.
– Kiinteistömassa on yhtymällä valtava ja investoinnit ovat pitkään olleet jäissä. Nyt kun aletaan sumaa purkamaan, kohteita on paljon.
Tulenarasta tilanteesta on päästy yhtymän kanssa sopuun.
– Luottamus on kaikista tärkeintä. Ja yhtymässä kyllä arvostetaan Tuulosta ja meillä tehtyä hengellistä työtä, Eerola painottaa.
Jantunen muistuttaa, että tämä on huomioitu tuomikapitulissa asti. Taisto Jantunen ja Jari Eerola toteavat, että myös Lammilla ollaan hämillään tilanteesta, mutta eivät usko, että Lammi haluaisi näivettää seurakunnan toimintaa Tuuloksessa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski