VPK banneri
Ajankohtaista Keski-Häme

Onko sinun kodissasi hometta?

Sään muuttuminen lämpimämmäksi muuttaa olosuhteita myös kodeissa. Kylmät pakkastalvet ovat muuttuneet harvinaisiksi, ja leudompien talvien kosteat talvikelit lisäävät taloissa kosteusvaurioiden riskiä. Sen vuoksi ilmankosteutta kannattaakin alkaa seurata myös Suomessa tarkemmin. Jos jossain tilassa on selvästi erilainen haju kuin muualla talossa, on syytä epäillä kosteusvauriota.

Viisi vinkkiä, miten pidät kotisi ilmankosteuden kurissa

Haju voi paljastaa vaurion

Kosteusvaurio on näkymätön vieras. Se etenee seinien pintojen alla piilossa, minkä vuoksi useimmat tapaukset saavat muhia rakenteissa rauhassa vuosikymmeniä. Kun asukas jossain vaiheessa huomaa seinissä halkeamia, kupruiluja tai irtoavia laattoja, mikrobit ovat voineet levitä jo niin pitkälle, että talo on purkukunnossa.

Kosteusvaurioilta voi kuitenkin suojautua monin konstein. Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo parhaat vinkit siihen, miten kosteuden voi pitää kaukana asunnosta.

1: Kunnioita asunnon ikää. Sopeuta elämäntyylisi siihen.
Vanhan asunnon märkätiloissa ei voi elää kuin uimahallissa. ”Kyllä koneellinen ilmanvaihto ja lattialämmitys humauttavat ympäriinsä suihkutetun veden pois”, ajatellaan. Jos näin toimii vanhassa jugend-kivitalossa, saippuavedet menevät äkkiä rakenteisiin ja talosta tulee asumiskelvoton. Selvitä, onko vanha talo remontoitu nykystandardien mukaisesti. Jos ei ole, vettä ei voi valuttaa lattioille, vaan lattiat kuivataan käytön jälkeen. Jos taas asunnossa on ollut kylpyamme, vettä ei ole tarkoitus päästää muualle.
2: Haistele tiloja. Jos jossain tilassa on selvästi erilainen haju, selvitä sen syy.
Haju saattaa paljastaa kosteusvaurion. Koska vauriot ovat erilaisten orgaanisten kasvustojen aiheuttamia, ne aiheuttavat hajuja. Aiheuttajana voi olla sädesieni, bakteeri tai home, joten kosteusvaurion hajuja on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan. Sen sijaan, että etsit tietynlaista hajua, kiinnitä siis huomiota siihen, jos jokin tila haisee erilaiselta kuin muut.
3: Käytä mittalaitteita analysoinnin apuna.
Asunnon ihanteellinen ilmankosteus on 30–60 prosenttia. Kosteusmittarin avulla saa helposti selvitettyä, pysyykö kosteus näissä lukemissa. Erillistä ilmankostutinta kotona ei yleensä tarvitse, sen sijaan yli 70 prosentissa homevaurion riski kasvaa. Älylaitteilla voi seurata nopeasti lämpötilan ja kosteuden historiatietoja. Tällöin asukas näkee heti, jos kodin lukemat ovat muuttuneet ja jos on syytä huolestua.
4: Seuraa erityisesti kylpyhuonetta, keittiötä ja varastoja.
Märkätilat ovat yleisin kosteusvaurion lähtöpaikka. Kannattaa kiinnittää huomiota paikkoihin, joissa käsitellään vettä, kuten keittiöön ja kuivaustiloihin. Sisälämpötila kannattaa aina pitää muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampana, sillä lämmitys kuivattaa ilmaa, mikä taas estää homeen kasvua. On kuitenkin tärkeää muistaa myös ilmanvaihto, sillä lämpö ja kosteus luovat homeelle otolliset olosuhteet. Kosteusvaurion etenemisnopeuteen vaikuttaa myös rakenteiden materiaali: puu on betonia herkempää kosteusvaurioille.
5: Tuuleta kosteus ulos.
Kosteus kannattaa tuulettaa ulos. Esimerkiksi sauna on hyvä tuulettaa ikkunaa avaamalla, ettei kosteus siirry tiloihin, joissa siitä on enemmän haittaa. Nopealla, noin kymmenen minuutin tuuletuksella saa asunnosta jo suurimman kosteuden pois. Ilmanvaihto yleensä kuivattaa lopun kosteuden.

Tarkista oman kotisi riskit verkossa

Ympäristöministeriö ryhtyi vuonna 2009 vetämään valtakunnallista Kosteus- ja hometalkoot -toimenpideohjelmaa, jonka tehtävänä oli saattaa alkuun suomalaisen rakennuskannan tervehdyttäminen kosteus- ja homevaurioista.. Siihen osallistui yli 300 asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Ohjelman päättyessä sen tuottama verkkosivusto Hometalkoot.fi siirtyi Hengitysliiton ylläpidettäväksi. Sivusto auttaa ihmisiä löytämään ja tunnistamaan homevaurion, arvioimaan sen korjausten aiheuttamat kustannukset ja ehkäisemään vaurioiden syntymistä. Palvelu antaa muun muassa selkeitä huolto-ohjeita, joilla homevauriot voi välttää ja opastaa videoiden avulla talon eri osien tarkastusta ja huoltoa.

Opastusta talon rakennusajankohdan perusteella

Hometalkoiden omakotitalosivut pitävät sisällään suuren määrän tietoa eri aikakausien omakotitaloista ja niissä ajan kuluessa ilmenneistä ongelmista. Talot on jaoteltu valmistumisajankohdan mukaisesti kuuteen aikakauteen vuosilta 1940-1990.

Kutakin aikakautta edustavan talon ominaisuudet on valittu erilaisten vaihtoehtojen joukosta. Käyttäjä voi itse vaihtaa rakennuksen osia ja koostaa oman kohteensa tiedot valitsemalla käytettävissä olevista vaihtoehdoista.
Palvelussa käyttäjä voi myös kerätä oman talonsa ominaisuudet ja perehtyä niihin pintaa syvemmältä, tehdä muistiinpanoja havaitsemistaan korjaustarpeista tai ongelmista sekä välittää niistä tietoa esim. ammattilaisille.
Kustannuslaskuri arvioi talon tai huonetilan korjaamisen kustannuksia. Sivustolla on myös jatkuvasti kysymyksiään vaihtava sovellus, jolla käyttäjä voi testata omaa tietämystään sisäilmasta.
Palveluun ei tarvitse kirjautua, ja oman talon tietojen syöttäminen on vapaaehtoista. Sivustolla ei ole mainoksia, mutta linkkejä yhteiskunnan eri palveluihin ja tietolähteisiin on runsaasti.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski