VPK banneri
Ajankohtaista

Osa ravuista vaihtoi kuorensa tavallista myöhemmin

Lämpimistä vesistä huolimatta rapuja on noussut varsin hyvin. Ravustukausi jatkuu lokakuun loppuun asti. Kuva: Jussi Karvonen

Lämmenneet vedet eivät ole ainakaan vielä vaikuttaneet määrällisesti rapusaaliisiin, mutta ainakin Keski-Hämeen vesissä osa rapunaaraista näyttää olevan poikkeuksellisen myöhässä kuorenvaihdossaan.

Lämpimät vedet ja rutto voivat olla tappava yhdistelmä
<@K-H>Hauho<@$p>

– Ainakin alkukaudesta rapusaaliit ovat olleet viime vuoden tasossa, mutta järvien kesken suuria vaihteluita. Heinäkuun alkupuolella osalla suuremmista naaraista oli vielä munat pyrstön alla, mikä on tavallista myöhäisempi ajankohta. Kuorenvaihto ajoittuu sen jälkeen, kun naaraan pyrstössä olleet munat ovat kuoriutunut ja poikaset lähteneet pyrstön alta. En muista itse että ainakaan kymmeneen vuoteen olisi ollut vastaavaa ilmiötä, sanoo Hämeen kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Petri Mäkinen.
Myöhäinen kuorenvaihto merkitsee, että sukukypsiä naaraita ei ravustuksen alettua ole kovinkaan paljon saaliissa. Kuoren vaihdon jälkeen rapu pysyttelee viikosta kahteen aloillaan ja piilossa.
Lämmenneet vedet aiheuttavat ravuille stressiä ja stressi puolestaan yhdessä ruttoisen täpläravun kanssa on ”tappava” yhdistelmä.
– Sumput ja merrat kannattaa viedä riittävän syvälle koska helteillä rantavedet lämpiävät. Auringon ja rutto on huono yhdistelmä ja se voi tappaa ravun muutamassa päivässä stressi pahentaa ruttoa ja kuolevuus lisääntyy.

Kanta paikoin elpynyt

Rapurutto on tullut jäädäkseen Keski-Hämeen vesistöihin.

– Yksi syy täplärapukantojen taantuman on rutto, joka on levinnyt käytännössä kaikkiin vesistöihin suurista reittivesistä pieniin järviin.
Kanta-Hämeessä tuskin on enää rapuvesiä, joissa ruttoa ei esiintyisi. Jos sellaisia on, ovat ne pieniä latvavesiä.
Mäkisen mukaan rapukannat näyttävät elpyneen omatoimisesti osassa Keski-Hämeen vesistöjä, muun muassa Hauhonselällä.
– Vuosien 2002 aikaisin tullut talvi ja kevät 2003 oli osiltaan vaikuttamassa täplärapukantojen taantumiseen. Taantuneissa vesistöissä täplärapukannoissa oli rutto. Keväällä 2003 alusveden happitilanteet useassa järvessä oli heikko. Happikatojen seurauksena täplärapuja kuoli esimerkiksi Hauhonselällä vallitsi happikato, joka oli sen verran vaikea, että rapuja menehtyi. Etenkin osa aikuisista kuoli, mikä vaikutti rapusaaliisiin vuosia. Ravun kasvaminen pyyntikuntoiseksi kestää 3–4 vuotta, joten täplärapukannata oli vähissä vuodesta 2006 alkaen aina tälle vuosikymmenelle saakka.
Takavuosina täplärapukanta vahvistui osakaskuntien tekemien istutusten ansiosta.
– Toissa vuonna täplärapu julistettiin EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi. Sen istuttaminen tai edes siirtäminen vesistöstä toiseen on nyt kielletty. Osakaskunnilla olisi haluja istutuksiin, mutta nykyisen lainsäädännön puitteissa istutukset on yksiselitteisesti kielletty.

Ravun voi grillatakin

Perinteisesti rapu tapetaan laittamalla se elävältä kiehuvaan veteen. Toinen vaihtoehto on grillaus, jolloin rapu tietysti tapetaan ennen grillausta.

– Olen joskus syönyt grillattua hummeria, joka oli halkaistu. Sama varmaan toimisi suurimilla ravuillakin. En tiedä kumpi on lempeämpi tapa ravun kuolla, koska kiehuvassa vedessä rapu kuolee nopeasti ja kivuttomasti. Rapua ei kovin montaa minuuttia kannata grillata. Keittäessäni itse suosin tapaa jossa keitinliemi on kahdessa kattilassa. Jos yhteen kattilaan laitetaan vaikkapa 40 rapua, vesi ehtii hieman jäähtyä. Kun laitetaan rapuja kattilaan, niin lisätään toisesta kattilasta kiehuvaa vettä, niin vesi pysyy kiehuvana.

Luvattomia mertoja viime vuotta vähemmän

Luvaton ravustus on jokavuotinen riesa, mutta tänä kesänä tilanne on ainakin Hauholla ollut viime kesää parempi. Mäkinen on kiertänyt muun muassa Hauhon reittivesissä valvontatehtävissä.

– Viime kesänä samalla kierroksella paljastui 25 luvatonta mertaa, nyt neljä.
Joitain mertoja ja sumppuja on Mäkisen tietojen mukaan käyty tyhjentämässä.
– Rapuvarkauksien estäinen on kuitenkin käytännössä aika vaikeaa ja jää lähinnä ravustajien itsensä harteille. Tietysti mertoja ja sumppuja voi jättää merkkaamatta, mutta käytännössä se on tietysti aika vaikeaa.
Ravustukausi jatkuu lokakuun loppuun asti.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski