VPK banneri
Ajankohtaista

Taksilaki muuttuu tällä viikolla

Taksilaki muuttui heinäkuun alussa. Kuva: Minna Saarinen

Taksinkuljettajalla tulee edelleen olla voimassa oleva taksinkuljettajan ajolupa. 1.7.2018 alkaen taksinkuljettajaksi aikovalta ei enää edellytetä koulutukseen osallistumista ajoluvan saamiseksi – taksinkuljettajan koe on kuitenkin suoritettava hyväksytysti.Taksinkuljettajan ajolupa, joka myönnetään 1.7.2018 jälkeen, on aina voimassa 5 vuotta kerrallaan.

<@K-H>Keski-Häme<@$p>

Taksinkuljettajan ajolupa on voimassa 5 vuotta kerrallaan

Taksinkuljettajan ajoluvat, jotka ovat myönnetty 1.1.2015 jälkeen, ovat voimassa siihen asti kuin ajoluvassa lukee.
Ei enää pakollista koulutusta – osaaminen todennettava edelleen taksinkuljettajan kokeessa
1.7.2018 alkaen taksinkuljettajaksi aikovalta ei enää edellytetä koulutukseen osallistumista. Taksinkuljettajan ajoluvan saamisen edellytyksenä on edelleen taksinkuljettajan kokeen suorittaminen hyväksytysti. Uudistetun taksinkuljettajan kokeen voi suorittaa Ajovarman ammattiliikenteen palvelupisteissä heinäkuun alusta alkaen. Yksilökokeeseen pitää varata aika etukäteen.
– Jos yritys haluaa järjestää ryhmäkokeen omille tuleville taksikuskeille, sovitaan niistä erikseen Ajovarman kanssa, kertoo Trafin asiantuntija Pasi Parviainen.
Taksinkuljettajan osaamisvaatimuksiin ei tule muutoksia liikennepalvelulain myötä. Kuljettajan on kyettävä huolehtimaan matkustajan turvallisuudesta, ottamaan huomioon matkustajan toimintarajoitukset ja hänellä on oltava pääasiallista toiminta-aluetta koskeva riittävä paikallistuntemus.
– Kokeessa voi vapaasti valita minkä kunnan paikallistuntemusosion tekee. Kunnan valinta ei sido millään tavalla henkilöä ajolupansa osalta, vaan ajolupa on voimassa koko Suomessa, tarkentaa Parviainen.
Myöskään taksinkuljettajan kielitaitovaatimuksiin ei ole tullut muutoksia. Taksinkuljettajan koe tulee jatkossakin suorittaa suomeksi tai ruotsiksi ja taksiyrittäjä vastaa siitä, että yrityksen kuljettajilla on riittävä kielitaito.
– Vastuu kuljettajan osaamisen varmistamisesta on taksiyrittäjällä. Trafin myöntämät taksinkuljettajien koulutusluvat lakkaavat ja viranomaisen valvomia koulutuksia ei enää järjestetä. Koulutuksia tulee jatkossakin taksinkuljettajille olemaan tarjolla, ne eivät vain ole minkään viranomaisen valvonnan alaisia, summaa Parviainen.
Taksinkuljettajan ajoluvan uusiminen ei myöskään enää edellytä erillistä koulutusta.
Uuden taksinkuljettajan ajoluvan hakeminen 1.7.2018 alkaen
Uutta, liikennepalvelulain mukaista, taksinkuljettajan ajolupaa voi hakea kaikissa Ajovarman palvelupisteissä 2.7.2018 alkaen.
Ajoluvan myöntämisen edellytyksenä on voimassa oleva, vähintään vuotta aikaisemmin saatu, B-luokan ajokortti. Suomessa myönnetyn ajokortin lisäksi hyväksytään sellainen muussa EU-jäsenvaltiossa tai ETA-valtiossa myönnetty ajokortti, joka tunnustetaan Suomessa ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttavaksi.
Lisäksi ensimmäistä lupaa hakiessa pitää olla hyväksytysti suoritettu Trafin taksinkuljettajan koe.
Ajolupaa hakiessaan on myös toimitettava lääkärinlausunto ryhmän 2 ajokorttilupaa koskevien terveysvaatimusten täyttymisestä.
Jokaiselle luvan hakijalle tehdään rikos- ja sakkorekisteri tarkistus. Jos rekistereissä ilmenee merkintöjä nämä saattavat olla esteenä luvan myöntämiselle.
Lähde: Trafi

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski