Ajankohtaista Hauho

Tapaturma- ja sairausinvalidit – vammaisten asialla 70 vuotta

Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto 70-vuotisjuhliaan Vähäjärven lomakodilla, Hauholla viime viikonloppuna. Lauantain ohjelma koostui seminaarista jossa emeritusprofessori Juhani Lehto toi ensin Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston terveiset ja osallistui sitten liiton oman puheenjohtajan Antti Holopaisen kanssa myös SOTE-paneelikeskusteluun, jonka juonsi Sari Laiho, liiton tj. Paneelissa olivat mukana myös vammaispalveluiden päällikkö Sari Juhila Tuusulasta, Invalidiliiton lakimies Henrik Gustafsson Helsingistä sekä vakuutuslääketieteen ylilääkäri Janne Leinonen Valtiokonttorista. Juhlan pääpuhujana oli emeritusprofessori Martti Kekomäki.

Juhlapäiviä puhutti SOTE, mikä tuli seminaarissa ja paneelissa sekä juhlapuheissa esiin pelkoina ja uhkina. Antti Holopainen nosti esiin vajaakuntoisten vaikean työllistymistilanteen. Martti Kekomäki arveli soten lisäävän eriarvoisuutta ja Juhani Lehto kertasi historiasta, miten sosiaaliset lait ovat tulleet voimaan ja kuinka hyvinvointivaltiota ollaan nyt hyvää vauhtia romuttamassa. Kaikki puhujat olivat yhtä mieltä siitä, että valinnanvapaus on kauniisti paketoitu harha.
Vakavista aiheista huolimatta juhlissa oli iloinen tunnelma, ja mukana oli myös paikallisia esiintyjiä sekä eri puolelta Suomea tullutta juhlakansaa. Kuulimme juhlarunoa, laulua ja hanurisoitantaa. Välillä nautimme Vähäjärven kuuluisaa hyvää kotiruokaa ja itse tehtyjä leivonnaisia.

Asiakkaiden ja vammaisjärjestöjen tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä, olla valppaana ja osallistua laajaan sote-keskusteluun. Paneelissa keskusteltiin SOTEsta eri toimijoiden näkökulmista. Vasemmalta: emeritusprof. Juhani Lehto, pj. Antti Holopainen, sosiaalityöntekijä Sari Juhila, lakimies Henrik Gustafsson, sekä vakuutuslääketieteen ylilääkäri Janne Leinonen.

Teksti ja kuva: Sari Lehikoinen

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski