VPK banneri
Ajankohtaista Keski-Häme

Tarkistitko talvirenkaiden kunnon?

Onko kulutuspintaa ja nastoja riittävästi? Jos renkaiden välinen nastaero on liian suuri, sillä voi olla vaikutusta vakuutuskorvausten määrään. Kuva: Jarno Keskinen

Talvirengaskausi on alkanut virallisesti ensimmäinen marraskuuta. 54 prosenttia tuoreeseen tutkimukseen osallistuneista kertoo tarkastavansa vuosittain talvirenkaiden kunnon. Viidesosa kertoo ajaneensa kesärenkailla vielä liukkaiden tultua.

Talvi saapui eteläiseenkin Suomeen viime viikolla ja sen myötä kesärenkaiden vaihto nasta- tai kitkarenkaisiin on jälleen ajankohtaista. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan talvirenkaisiin on vaihdettava viimeistään 1.12. Nastarenkaat voi vaihtaa 1.11. alkaen tai myös aiemmin, mikäli sää niin vaatii. Kitkarenkailla voi ajaa periaatteessa vuoden ympäri.
Suomalaisilla on Lähi-Tapiolan tekemän tutkimuksen mukaan petrattavaa talvirenkaiden kunnon tarkastamisessa. Vain 54 prosenttia suomalaisista ilmoittaa tarkastavansa renkaiden kunnon joka vuosi. Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1026 ihmistä 29.9.–5.10.2017 välisenä aikana. Vastanneet edustavat maamme 15–74-vuotiasta väestöä ja kyseessä on Kantar TNS:n toteuttama tutkimus.

Lisääntyykö uusavuttomuus?

Suomalaisista 24 prosenttia vastanneista kertoo tekevänsä rengastarkastuksen silloin tällöin, 15 prosenttia ilmoittaa jonkun muun kotitalouden jäsenen hoitavan asian ja viisi prosenttia sanoo suoraan, ettei tee tarkastusta lainkaan.

– On huolestuttavaa, jos uusavuttomuus liikenteessä lisääntyy. Renkaidenvaihto ulkoistetaan ja unohdetaan, että vastuu niiden kunnon seuraamisesta ja rengaspaineiden säännöllisestä tarkistamisesta on auton kuljettajalla. Myös renkaiden kiinnityksen jälkikiristys on tehtävä renkaiden vaihdon ja ensimmäisten ajomatkojen jälkeen. Rengaspaineet olisi tarkastettava noin kuukauden välein esimerkiksi huoltamolla tankkauksen yhteydessä, mutta iso osa autoilijoista viis veisaa koko asiasta, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen moittii.
Trafin mukaan talvirenkaissa on oltava vähintään 3 millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskassa, lumessa ja vaikeissa keliolosuhteissa syvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään 5–6 millimetriä.

Miehet ajavat kesärenkailla naisia useammin

Moni suomalainen myöntää myös ajaneensa viime vuosina kesärenkailla kelillä, jossa olisi jo tarvittu talvirenkaita; 20 prosenttia eli 800 000 suomalaista kertoo syyllistyneensä tähän. Erityisesti nuoret kertovat ajaneensa kesärenkailla talvikeleillä; 37 prosenttia alle 25-vuotiaista. 65 vuotta täyttäneistä vain 9 prosenttia on tehnyt näin. Miehistä 26 prosenttia on ollut autolla liikkeellä talvisissa olosuhteissa kesärenkaat alla. Tämä on yli kaksi kertaa useammin kuin naiset, joista 12 prosenttia myöntää syyllistyneensä samaan.

Renkaidenvaihtotavoissa ei ole kovinkaan suuria eroja eri puolilla Suomea, eivätkä koulutus tai ammattiasema ole jakavia tekijöitä. Sen sijaan lapsettomissa talouksissa talvirenkaiden kuntoon kiinnitetään enemmän huomiota kuin lapsitalouksissa. Lapsettomissa talouksissa 57 prosenttia tarkistaa renkaat vuosittain, kun vähintään kolmelapsisista perheistä 39 prosenttia tekee saman.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski