Pääkirjoitukset Vaalit Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Vaaleista ja sananvapaudesta

Keski-Hämeen uusi päätoimittaja Ville Hakala. Kuva: Anna Hakala

Kuntavaaleihin on nyt vajaat kolme kuukautta aikaa, ja meille lehdentekijöille se tarkoittaa ehdokkaiden tapaan tiukan rutistuksen aloittamista jo nyt hyvissä ajoin. Niinpä jo ihan lähiviikkoina lehdessämme alkaa näkyä vaaliaiheisia juttuja, ja tahti vain kiihtyy sitä mukaa, mitä lähemmäksi varsinainen vaalipäivä 18. huhtikuuta tulee.

Koska oma tunnuslauseemme on olla paikallislehtenä vahvasti pitäjien puolella, olemme sitä myös vaalien alla. Lehtemme sivuilla pääsevät uutisoinnissa ja lukijapalstoilla ääneen ensisijaisesti pitäjissä asuvat ehdokkaat, ja hekin pääsääntöisesti ainoastaan silloin, kun kyseessä ovat konkreettisesti ilmestymisalueemme pitäjiä Hauhoa, Lammia, Tuulosta ja Hämeenkoskea koskevat asiat.

Helmikuusta alkaen lehdessämme julkaistaan tiiviit esittelyt pitäjien kuntavaaliehdokkaista, ja huhtikuun alussa, perinteisen Kevät-teemanumeron sijaan julkaisemme kuntavaaleille pyhitetyn vaaliteeman.

Sananvapauden käyttäminen ja puolustaminen on olennainen osa journalistista työtä. Se saattaa kuulostaa juhlavalta ja ylevältä, mutta todellisuus on useimmiten jotain muuta. Saamme kaikenlaista palautetta lehden tekemistä tai tekemättä jääneistä ratkaisuista, joskus kipakkaankin sävyyn, mikä on normaalia toimitusten arkea kaikkialla.

Kun siihen on tottunut, sananvapauden käyttö muistuttaa dramaattisten taisteluiden sijaan enemmänkin päivittäistä puurtamista. Olen vuosien saatossa käyttänyt hyvinkin paljon aikaa ja hikeä saattaakseni julkisuuteen sellaisia ajatuksia, joiden sisällöstä saatan itse olla hyvinkin eri mieltä. Viittaan tällä nyt esimerkiksi toimituksen ulkopuolelta tulleisiin mielipidekirjoituksiin, joiden editointi ymmärrettävään ja luettavaan muotoon voi joskus vaatia yllättävän paljon työtä kaiken muun kiireen keskellä.

Koen silloin tekeväni merkityksellistä ruohonjuuritason sananvapaustyötä. Ihmisten on mielestäni syytä saada ajatuksena esille puutteellisesta kielioppisääntöjen osaamisestaan huolimatta.

Kaikkia julkaisupäätöksiä ohjaa selvä periaate; haluan lehteemme mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ja täysin vastakkaisiakin näkemyksiä alueemme asioista.

Tämä ei tarkoita sitä, että julkaisemme ihan mitä tahansa. Räväköitä mielipiteitä ja kovaakin kritiikkiä saa esittää, mutta konkreettisten väitteiden pitää perustua faktoihin.

Pieni esimerkki: voimme milloin vain julkaista kirjoituksen, jossa joku sanoo paikallisten päättäjien tekevän päätöksiään täysin väärien arvojen pohjalta. Se on mielipide, jonka ilmaisemiseen kenellä tahansa pitää olla oikeus.

Jos joku sen sijaan sanoo paikallisten päättäjien olevan korruptoituneita, haluan konkreettisia todisteita väitteen tueksi. Mikäli sellaisia löytyisi, olisin riemusta kiljuen ja täynnä ammatillista innostusta julkaisemassa kirjoitusta, ja täydentäisin sitä omalla uutisella.

Nämä ajatukset nousivat mieleeni, kun pohdin tulevia viikkoja, ja innokkaiden kuntavaaliehdokkaiden meille lähettämiä mielipidekirjoituksia.

Ville Hakala
Kirjoittaja on Keski-Hämeen päätoimittaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski