Uutisaiheet Keski-Häme

Viikkokatsaus koronasta 20.4.2020

Maanantaina 20.4. ei kummassakaan Hämeen maakunnista ole todettu uusia varmennettuja koronavirustartuntoja, vaan molempien oma ilmoitus testeillä varmennetuista tartunnoista on nyt 66. THL:n karttapalvelussa Hämeenlinnassa tartuntoja on rekisteröity 32 ja Hollolassa edelleen seitsemän.

Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöstä nyt jo kolmella on todettu COVID-19-tartunta, ja yhteensä 15 muuta henkilöstön jäsentä on määrättynä karanteeniin altistumisen vuoksi.

Keski-Hämeen viikoittain koostama kaavio kertoo taudin kehittymisestä Suomessa ja sen naapurimaissa. Viime viikon lukemiin on kuitenkin ainakin Suomessa vaikuttanut se, että pääsiäisenä tehtiin vähemmän testejä kuin normaalisti ja myös tietojen siirtymisessä on ollut hitautta.

Edelleen täytyy muistaa, että eri maiden  testimäärien ja asukaslukujen suhteelliset erot ja erilaiset rekisteröintitavat saavat aikaan sen, että vertailu eri maiden välillä ei anna tilanteesta tarkkaa kokonaiskuvaa.

Suomessa on tällä hetkellä rekisteröity yhteensä 3868 koronavirustartuntaa, jotka on varmistettu laboratoriotesteillä. Eiliseen verrattuna kasvua on 85 uutta tartuntaa. Viime viikon aikana tartuntoja rekisteröitiin uusia yhteensä 804 kappaletta. Edellisellä viikolla kasvua oli 888 tartuntaa.

Ruotsissa uusia tartuntoja rekisteröitiin viime viikon aikana  3401 kappaletta (3778). Yhteensä Ruotsissa on rekisteröity 14 385 Covid-19-tautitapausta. Viime viikolla naapurimaistamme vähiten lisääntyivät kappalemäärissä mitattuina Islannin tartunnat, niitä tuli yhteensä vain 70 kappaletta. Alhaisen väkiluvun johdosta Islannin yhteensä 1771 tartuntaa tekevät siitä kuitenkin yhden koko maailman infektoituneimmista maista, koska taudin ilmaantuvuus Islannissa on yksi tartunta jokaista 206 asukasta kohti. Vastaava luku esimerkiksi Suomessa on 1 433 ja Ruotsissa 711. Sataatuhatta asukasta kohti Suomessa taudin ilmaantuvuus on 70, viime viikolla se oli 55,3.

Siitä, onko Ruotsin toimintatapa viisaampi kuin muissa maissa, väitellään kansainvälisestikin kiivaasti. Ruotsissa uutisoidaan laumasuojan saavuttamisesta toukokuun aikana, kun muualla maailmassa vielä epäillään sitäkin, onko laumasuojan saavuttaminen koronavirukselle edes mahdollista tai pystytäänkö sitä vastaan kehittämään rokote – ja milloin. Kiihkeimmissä keskusteluissa pohditaan nyt tehtävien päätösten etiikkaa ja sitä, miten suuren kuolleisuuden ja millä aikavälillä kukin yhteiskunta pystyy kestämään.

Suomen koronatilastoista puuttuvat hoivakodit

Valtakunnallisissa tilastoissa on Suomen koronakuolemiin kirjattu lähinnä vain sairaanhoitopiirien sairaaloissa kuolleet ihmiset. Ainakin Uudeltamaalta tilastoista puuttuu useita kymmeniä kuolemantapauksia alueen hoivakodeista. Valtakunnallisten lukemien pitäisi niiden osalta päivittyä tämän viikon aikana.

Maanantaihin 20.4. mennessä Suomessa on ilmoitettu kuolleen 98 ihmistä koronaan. Määrä on kasvanut sunnuntaista neljällä. Toistaiseksi 75 kuolleesta on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 68 prosenttia on miehiä ja 32 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 82 vuotta. Alle 60-vuotiaita kuolleita on neljä, 60–69-vuotiaita on neljä, 70–79-vuotiaita on 21, 80–89-vuotiaita on 33, yli 90-vuotiaita on 13.

Suhteellisesti eniten tautitapauksia Suomessa on ikäluokassa 50–59 vuotiaat. Naisia on sairastuneissa nykyisin enemmän kuin miehiä. Julkaistut tiedot eivät kerro sitä, mikä sukupuolijakauma on testatuissa henkilöissä.

Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita henkilöitä on Suomessa virallisen tiedon mukaan ainakin 2000. Suomalainen viranomaisarvio parantumisesta perustuu THL:n mukaan ”raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa”.

Korona ei ole vain vanhusten tauti

Vaikka korona on kaikkialla maailmassa kaikkein vaarallisin nimenomaan ikäihmisille, on vertailuissa esimerkiksi Italian ja Etelä-Korean välillä huomattu, että testaustapojen erot muokkaavat myös taudin ilmenemistä eri ikäluokissa. Etelä-Koreassa testejä on tehty erittäin paljon kaikissa ikäluokissa myös oireettomille, Italiassa on tehty testejä pääasiallisesti vain oireileville. Ero taudin ilmenemisessä eri ikäluokissa on merkittävä:

Kuva: Andreas Backhaus

Kuolettava tauti on nimenomaan iäkkäille ja riskiryhmien ihmisille. Paljon onkin puhuttu vanhusten suojelemisesta, ja vierailut hoivakodeissa on Suomessakin kielletty jo viikkoja sitten. Yksi räikeimmistä ristiriidoista koronakriisin hoitamisessa onkin ollut se, että vanhusten hoivalaitoksissa henkilökuntaa on jopa kielletty käyttämästä kasvosuojia, ellei vanhuksella ole todettu koronaa. Suoja on jäänyt uupumaan sekä hoitajilta että hoidettavilta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat