Blogit Hauho

Assilta lirahti yli

Keski-Hämekin uutisoi Assin (uusi keskussairaalamme) suunnittelun keskeyttämisestä toistaiseksi. Uutisoinnin mukaan budjetti oli paisumassa yli äyräiden taas kerran. Kehitysvaiheen budjetissa alkoikin laarin pohja häämöttää.

Itse suunnittelutyö on maksanut lehtitietojen mukaan 23 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana. Tämä on siis siitä suunnitteluvaiheesta, kun tehdään uusi sairaala Ahvenistonmäelle. Missään lehdistössä ei ole tullut vastausta siellä aiemmin esitettyihin kysymyksiin siitä, mitä maksoi uudissairaalahankkeen suunnittelutyö asemanvarteen. Hintaa asialle varmasti tuli, sillä ulkomaalaisia arkkitehtejä pyöri pitkästi asian tiimoilta havainnekuvineen esittelemässä tulevaisuutta. Erilaisin kokoonpanoin käytiin Tanskan sairaalamalleja tutkailemassa, ja sieltä tuotiin ideoita tuliaisina. Piirroksissa katto oli korkealla ja lasiseiniä piisasi. Minua mietitytti jo silloin, tarvitsevatko potilaat kuutioita ympärilleen? Mielestäni neliöt olisivat tarpeellisempia.

Budjetin tuleva ylittyminen oli ikävä yllätys vaikeuskertoimineen. Näin totesi sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja. Siitä on aikaa paljon, kun ensimmäiseen ammattiini opettelin Hämeenlinnan vanhassa kauppaoppilaitoksessa. Siellä opetettiin meitä siten, ettei edes Ojalan laskuopin mukaan voi ostaa rahattomana yhtään mitään. Enkä myöskään yksityishenkilönä pystyisi ostamaan mitään saati rakentamaankaan rahattomana. Velkaakaan ei taida herua ilman omaa pääomaa? Miten sitten on mahdollista tämä kunnallinen suunnittelutouhu rahattomana; kustannus paisuu ja paisuu … mutta laskuhan tästäkin sitten loppupeleissä maksetaan. ”Vain taivas oli rajana suunnittelulle”… ihanko totta?

Tämmöinen yleinen rahankäyttö on kaiketi tyypillistä nykypäivään? Rahaa sitten tulee ”jostain”, kun homma polkaistaan käyntiin. Seinästähän sitä, sen tietävät jo lapsetkin.

Mitä sitten potilas tarvitsee? Onko korkealla oleva lasikatto ja hienot aulat niitä turvallisuutta tuovia tekijöitä? Otaksun iloa enemmän olevan ajantasaisesta hoitoon pääsystä, osaavasta henkilökunnasta sekä kohtuullisista, toimivista tiloista.

Itse potilaana ollessani aikoinani olisin arvostanut neliöitä enemmän. Omaa huonetta, jonne kirurgin tulo olisi ollut yksityistä. Nyt asiani puhuttiin toisen potilastoverin aikana, ja tieto sairastumisestani olikin hoitoneuvottelutavasta johtuen kaupungilla ennen minua!

Sairaalaa tarvitaan, sehän nyt on aivan varma. Mutta millaista? Onko pullisteltava, kun ei siihen ole oikeasti varaa. Sairaaloita nousee niin paperilla kuin rakentamalla muitakin tänne Suomenniemelle. Maamme on suhteellisen pieni, joten pitäisi harkita toimintojen keskittämistä. Suunnittelussa on jotain järjettömän pahasti pielessä. Kuinka budjetissa pysymistä valvotaan? Eikö siellä kukaan vihellä peliä poikki hieman aikaisemmin? ”Hyvä kysymys”, sanoisi pääministerimme. On tarkastajia ja valvojia. Mitkä heidän vastuunsa ovat tässä suunnittelutyössä?

Suunnittelutyön muita kustannuksia nostavat lisäksi ne lukuisat eri kokoonpanoin istutut suunnittelupalaverit, joissa mietitään toimintoja, piirretään tiloja ja mietitään yhtä ja toista.  Osallistuvat hoitohenkilöt ovat poissa perustehtävistään potilaan hoidosta.

Vaan mikä minä olen tätä arvostelemaan! Olenpahan kuitenkin veronmaksaja, joka on oikeutettu kysymään yhteisten varojen käytöstä. Olen varmasti myös potilas jossain vaiheessa. Siihenkin tilanteeseen minulla olisi sanomista. En niinkään mene sairaalaan viihtymään. Odotan asianmukaista ja osaavaa hoitoa. Välineet ja väki kunnossa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski