Blogit Hauho

Eivät ole vuodet veljeksiä

Kuva: Virpi Kukkonen

Lunta on puoleen sääreen ja lisää kuulemma luvassa. Tammikuu on juuri sitä itseään mitä tammikuun kuuluukin.

Siinä hankea harppoessa Roineen rannalla tulee eittämättä mieleen ajatus tulevasta keväästä. Millainen se on tänä vuonna? Riittääkö saappaissa varretkaan? Onhan muistissani viimekeväinen tulva-aika.  Kalamies pääsi veneellään soudellen suoraan jopa kesäkeittiön ovelle, kuten kuvassani on nähtävissä.

Saappaat jalassa piti kulkea pitkälle kesään ennen kuin Roineen juoksuttajat sekä Luonto itse saivat vettä eteenpäin. Ei ollut kiire pihatöihin, ei juhannusjuhlien järjestämiseen. Märkää oli.

Jos jotakin positiivista pitäisi löytää, niin voisin sanoa sellaisen seikan, ettei tomaatintaimien kastelu ole ollut vuosiin noin helppoa. Kesäkeittiön ovi auki ja vesi oli jo odottamassa. Ei pitkää kantomatkaakaan harmina.

Kuuma kesä haihdutti ja vähensi vesivarantoja, ehkä juoksuttamisen määräkin jossain päin vaikutti. Alkoi nimittäin loppukesän kuivuus tontilla. Piti kastella oikein urakalla. Kohden ei koskaan…

Mietityttää tämä kulunut aika, jonka vapaa-ajan asukkina olemme rannallamme olleet. Laiturillamme oli jonkin aikaa uimatikkaatkin, jotka naurettavuussyistä poistimme joitakin vuosia sitten. Ei ollut vettä tarpeeksi tikkaiden alle, olisiko Roineen juoksuttajalta jäänyt tappi pois paikoiltaan?? Minne katoaa isosta järvestä vesi? Sitä minä tässä tosissani ihmettelen.

Paljon on noussut uusia kiviäkin Roineeseen, olen kuullut veneilijöiden sanoneen.

Tuleepa mieleen juttu kaveruksista, jotka innolla hyppivät uima-altaaseen. Ihastuneet huudot kuuluivat ympäristöön. Yksi hyppijöistä iloitsi, että sitten meillä vasta onkin mukavaa, kunhan saamme altaaseen vettä!

Vähän tuollaiselta tuntuu minustakin, sen uimisen suhteen… vaikka toisaalta voikin iloita tontin pinta-alan kasvusta.

Kuulemani ja ymmärrykseni mukaan tällä Roineen vedenpinnan madaltumisella on vaikutuksensa myös kalastukseen. Hyvät kalojen kutupaikat vähenevät ja saaliskaloiksi päätyvät enimmäkseen hauet ja lahnanlappuset. Sellaista isoa, lähes uunipellille mahtumatonta lahnaa en ole nähnyt sitten 80-luvun.

Jotain muutakin on säässä tapahtunut minun mielestäni. Missä ovat ne upeat luistelujäät, joista olen lapsenlapsille kertonut tuolla järvellä aikoinaan olleen! Ei ole vielä sataakaan vuotta siitä ajasta, mutta nyt sekin harrastus on harvinaista herkkua.

Virpi Kukkonen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP