Blogit Hauho

Eläkeläisen lomakalenteri

Eläkeläisen mietelause?

 

Havahduin eräänä eläkeläispäivänäni huomioon, että minullahan ei ole ollut kunnon kesälomaa syyslomasta puhumattakaan. Miten tähän on tultu, kysyisi jo Karpokin.

Työelämää rytmittivät lomanodotukset ja lomalta paluut. Jaksamisen väline sekin, kun odotti sitä tulevaa lomaa. Siihen asti minä venyn kyllä. Hoitopuolella ollessani olivat kiertävät lomalistat ja niiden perusteellahan pystyi alustavasti laskemaan oman lomalle jääntinsä koko tarkkaan.

Opiskellessani aikoinani perushoitajasta sairaanhoitajaksi oli tällä lomalistalla suuri merkitys. Tein vakituista yötyötä, valvontayöt osuivat useimmiten keskelle viikkoa. Kun varsinainen sairaanhoitajaopiskelu oli päiväsellaista ensimmäisen vuoden, tulivat eteen jaksamiset tähän leikkiin ryhtymisestä. Jaksamista tuki odottelu aina seuraavasta lomapätkästä. Siirtyessäni iltaopiskeluun sain taas tehdä itselleni rytminsiirron sopeutuakseni uuteen malliin. Lomia odotellessa sitäkin mallia menin.

Kiivaimpina työ- ja opiskelujaksoina lupailin itselleni, että sitten joskuksen vuonna, siis eläkeläisenä, en hievahda minnekään. Huilin kunnolla ja katselen taivaan variksia kaikessa rauhassa. Niin taisi tulla alkuun tehtyäkin. Tämmöinen koronauutisilla maustettu olotila on varmasti monen muunkin arkea tänä päivänä. Rajoitetaan sitä ja tätä. Ulkomailla on tullut käytyä aikoinaan mutta nyt tuntuu, että kotimaankin matkailua pitänee hieman varoa. Mitäs sitten tehtäisiin?

Aika menettää merkityksensä eläkkeellä, niinkö? Vai hidastuuko sitä vanhemmiten? Ehkä molempia. Hätäkös tässä on, valmiissa maailmassa.

Eläkkeellä ollessa voi toki päättää vaikka kesken aamukahvin, että lähdetäänpäs ties minne. Aikuisten lähtö voi olla äkkinäistäkin. Mutta tästä puuttuu se sellainen kutkuttava lomanodotus. Siis loma, joka alkaa ja päättyy aikanaan. Ei se ole sama asia ollenkaan päättää vaikkapa tiistaiaamuna, että nyt onkin loma kymppikahveista eteenpäin ja ei kun reissaamaan. Se loma, joka oli paperilla suunnitteilla aikoinaan, maistui makoisalta, vaikkei mitään reissua olisi ollutkaan tiedossa.

Arjesta pitää eläkeläisenkin ottaa lomansa. Jaksamista, virikkeitä ja kokemuksia tarvitsemme. Päivät taitavat mennä rutiininomaisesti, mutta ”joskus olisi hyvä mennä ikkunasta eikä aina ovesta”, sanoi joku paksumpia kirjoja lukenut. Suunnitellaan nyt se lomalista tulevalle vuodelle; voisi olla mukavaakin?

 

Virpi Kukkonen

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski