Blogit Hauho

Hiilijalanjälkeä kympillä kilo!

Kuva:Virpi Kukkonen

Etelän aurinko vetää meitä kaamoksen keskeltä lämpöön ja aurinkoon. Hiilijalanjälkiämme on pitkin taivasta. Kuin aneita ikään voimme ostaa helpotusta jälkiemme häivyttämiseen maksamalla vapaaehtoista lentomaksua. Mikä sitten olisi oikea summa, mikä riittäisi asiaa helpottamaan. Olisiko 10 % lentolipun hinnasta kohtuullinen korvaus? Kuinkahan moni oikeasti maksaa?

Olemme juuri oppineet matkustamaan sekä tutustumaan toisiin kulttuureihin. Katsomme selviytyjiä ja mietimme omia tulevia lomasaariamme jonne toivomme pääsevämme. Nyt meitä syyllistetään osaamisistamme.

Yksittäisten ihmisten teoillakin on toki oma vaikutuksensa, mutta paljon olisi varaa muuttaa montaa muutakin asiaa ympärillämme. Kaikenlaisia ruokatarvikkeita tuotetaan meille ostettavaksi, olemmehan oppineet niitä matkoillamme syömään ja eksotiikkaa tarvitaan arjen keskelle.

Seisoin kaupan pakastealtaan vieressä, jossa oli koneentuomaa kalaa kympillä kilo suoraan Vietnamista. Eipä näistä juurikaan puhuta, ei näy hiililaskuria pangasius-kalalle. Tuoreenakin löytyy Vietnamin ja Viron vesien kaloja.

Minua kalamiehen vaimona tämä mietityttää. Tuontikalaa maailman ääristä saatavilla keskellä Järvi-Suomea, eihän tässä ole tolkkua! Taivaan tulet – sarjaa katsoneet ymmärtävät jatkuvat puheeni kylmäketjusta. Toimiiko se tällä tuontimatkalla moitteetta?

Kalamiehemme niin ammatissa olevat kuin harrastajatkin ovat jo nyt pahasti ukkoontuneet. Seuraajia ei tahdo tuonne järvelle ilmestyä. Nuoriso tekee mieluusti muita juttuja. Viikkoisen kalapäivämme ainekset ovat ulkomaankiertolaisia jo yksin hintansakin johdosta. Kotimainen kala on arvokasta ja harvinaista herkkua.

Ulkomailta meille tulevien työttömien nuorten miesten joukosta saattaisi löytyä ahkeria kalastuksen saloihin uppoutuvia jatkajia tälle ketjulle, jonka meidän omat miehemme lopettavat. Kalaa on järvissä, mutta se pitää sieltä jonkun hakea. Ostajia varmasti löytyy, kun hinta ja kotimaisen kalan laatu on kohdillaan. Kalaa voisi lisätä oikeassa muodossa kouluruokailuunkin. Väitän, että nirsompikin syö kalapihvejä perunamokolla (Hauholla meillä mummolassa oli aina mokkoa)… voittavat mennen tullen kaupan kalapuikot.

Niin, minnekä epäilette sen vapaaehtoisen lentomaksun päätyvän, puitten istutukseenko Sambiassa vai kenties tutkimustyöhön Suomessa?

Kotosalla voitte kokeilla sitten tätä:

  • ota kilon hauesta fileet ja jauha myllyllä hienoksi (ruodoista ei siis tietoakaan)
  • sekaan pari munaa, pari desiä ruokakermaa, reipas desi gluteenittomia korppujauhoja, yksi sipuli, suolaa, hiven sitruunapippuria. Tilliä maun mukaan.
  • tee näistä mureketaikina
  • paista lettupannulla VOISSA pihvejä (hyvä kala kannattaa paistaa AINA voissa, sanoivat terveysihmiset siitä mitä tahansa..)
  • jos ihmeeksi näistä jotain jää tähteeksi, maistuvat ruisleivän päällä välipalana

Maistuis varmaan sullekin?

Virpi Kukkonen

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP