Blogit Lammi

Joulua ilman sähkön sallimuksia Tuomaan tuotavaksi

Rudolf Koivun suunnittelema joulukortti. Kuva: Tampereen museot

Maalaisjoulu valmisteltiin perinnepitoisesti lähes kaikkea kotona askarrellen. Tarvittava ravinto saatiin kotitilalta. Lapsuuteni pula-aikana syntynyt ”lautanen tyhjäksi”-periaate vallitsi monessa asiassa. Vilja-aittojen ja latojen sisältöä sekä eläinmääriä arvioitiin syksyllä sopiviksi. Kaupasta ostettiin sokeria, suolaa ja tietysti kuivatut livekalat. Perheen jäsenillä oli oma toiminta-alueensa. Äidin hommat tapahtuivat pihan piirissä. Isä hääri sen ulkopuolella.

Lasten toiminta vaihteli vuosista riippuen. Nuorimmat olivat kotona. Koululaisilla oli omat ohjelmansa läksyjen myötä. Kukkokin oli niistä kiinnostunut. Saattoi yllättää aamusella Aapisen välin namusilla ahkeruutta arvostaen. Koulussa oli myös jouluasiaa tärkeän päätösjuhlan ympärillä. Kotona yleistyi vähitellen kysymys ”montako yötä on jouluun.” Tontun liikkeitäkin seurattiin. Joskus ilmaantui jälkiä lumihankeen. Se tuotti iloa. Tonttu oli kurkkinut ikkunasta illan pimeydessä. Oli tarkkaillut kiltteyttä. Sitähän se pukkikin usein uteli. ”Onkos täällä kilttejä lapsia.”

Kotimetsän kuusi sai koristeensa kotona kehiteltyinä. Paperista tehtiin ”leikkaa ja liimaa”-menetelmällä kauniita sommitelmia. Värikyniäkin oli jo käytössä. Kotoisen liiman tarjosi keitetty peruna. Halkaistuna se toimi liimapuikkona. Joulukuusi sai ympärilleen siniristilippujen muodostamia nauhakierroksia. Karamelleiksi käärittiin jotakin kauniiseen paperiin. Itse valmistetut kynttilät sidottiin puun oksiin, joihin ripustettiin pihan omenia kynttilää pystyssä pitämään. Vähän salaperäisyyttäkin esiintyi tuvassa ja tallin vieren veistohuoneessa höyläpenkkeineen. Pukille oli kirjoitettu muun muassa kelkoista ja keinuhevosista. Nuoruusaikani oli erilaista. Tv haparoi tuloaan ollessani jo 20-vuotias.

Monilla puhdetöillä on autettu myös joulupukin hankinnoissa.
Kuva: Heikki K. Lähde

Lipeäkala ja kinkku pöydän perinteinä

Oman sikalan porsaanpakara ja kaupan kapakala eli livekala pitkän kaavan mukaisina tuotteina kuuluivat juureslaatikoiden ja rosollien joukkoon joulupöydässä. Kinkku viimeisteltiin tuvan leivinuunissa taikinakuorella vuorattuna. Juomina oli kotimaltaiden tuotteita kevennettyine muotoineen. Patteriradiosta saatiin kuulla 1945 alkaen nobelistimme Taata Sillanpään hartaita joulupakinoita omasta lapsuudestaan.

Joulun valmistelussa korostui myös pirtin siivous ja koristelu. Se oli vuoden toinen suursiivous. Puhtaus ja siisteys kuuluivat tietysti jokapäiväiseen toimintaan myös eläinten parissa. Jonakin jouluna tuotiin puhtaita olkiakin tuvan kuuratulle puulaattialle. Joku talon talvikylmä huone saatettiin lämmittää joulukäyttöön. Uunilämmitys oli työläs jokapäiväinen tehtävä. Aikanaan sähkö toi mukanaan uskomattoman muutoksen valon ja veden sekä lämmön saantiin. Silloin olin jo rippikouluikäinen.

Joulun perinneruoista kinkku saatiin kotoa. Livekala ostettiin. Kuivatut ja suolatut kalaniput kuljetettiin kyläkaupasta polkupyörän tarakalla. Kaupungista ne tuotiin pula-aikana pilkkeillä toimivan linja-auton matkustajatiloista eristetyssä peräkopissa. Siellä joskus viihteelliset matkaajatkin istuivat iloisella mielellä. Kalan voimakas tuoksu levisi koko autoon. Kapakalan valmistus juhlaruuaksi kesti kolmisen viikkoa tuhkalipeässä ja lumihangessakin pehmitellen.

Rauhallisuus ja ennakointi olivat oleellisia asioita. Sopiva kuusi merkittiin jo kesällä näkyvästi lumisen talven aikaan löydettäväksi. Se kulkeutui kotiin vasta aattona tai aatonaattona hyviä heiniä haettaessa. Eläimilläkin oli joulu. Näin joulu oli tulossa Tuomaan tuomana. Tuvan tunnelmaan tulostui tekemisen tuotteina tulevaa tunnetta tuoksujenkin tuomana. Pyhän perinteet puolustivat pontevasti paikkaansa pihallakin.

Heikki Kalevi Lähde

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski