Blogit Hauho

Joulupukki antaa siivet

Virpi Kukkosen kotiarkisto

Vien teidät aikamatkalle vuosikymmenten taakse, jouluaattoon ja käyntiin hautausmaalla.

Kolmen naisen toimin sinne reissulle lähdettiin, minä olin se nuorin tässä sukupolvien ketjussa. Pakkasta oli luvassa vielä lisää, joten päälle puettiin villasta vaatetta. Potkukelkkakuljetus oli otettava mukaan minun varaltani, olinhan vasta nelivuotias jos sitäkään.

Lunta oli kinostanut kunnon nietokset tien varsille. Menomatkan olin muistini mukaan aikamoisen aktiivinen, luvassahan oli joulupukin saapuminen myöhemmin.  Kynttilämeri valaisi jo hämärtyvää iltaa.

Paluumatkalla tuli jo hiki ja uusi villamekkoni alkoi pistellä ikävästi. Minulla oli vielä turkki ja turkishattukin kylmyyttä torjumassa. Kitisin ja natisin koko voimallani, ei ollut voimia enää edes kelkassa istumiseen. Ei oikein toiminut sillä kohdilla potkurikyytikään, hiekoitetulla tiellä oli raskas kelkkaa tuupata. Äitikin koetti minua kannustaa, jospa nyt kuitenkin mentäisiin, onhan se pukkikin sieltä tulossa.

Sinne yhden pihatien kulmaan minä sitten heittäydyin, itkin ja potkin lumihangella. Nyt en jaksa enää ja mekko on kamala pistiäinen. Silloin se sitten tapahtui.

Erään talon pihalta pöllähti sellainen vanhan ajan joulupukki kääntöturkissaan ja pahvinaamarissaan. Mielensä pahoittaja -lakki lerpatti viimassa läpät heiluen. Vihreän mopedinsa selässä körötellen ajeli tämä pukki minua kohti toinen jalka sojossa, jaloissaan sellaiset kääntövartiset huopikkaat. Pysäytti mopon kohdalleni tönkkäisi jäykänsuoran koipensa tueksi. Siinä se pukki minua ja seuruettani katseli. Huomasi syvän ahdingon, johon äiti ja mummu olivat joutuneet. Huomasi ja kuuli, ihan varmasti.

  • Oles likka hiljaa ja kuuntele. Tulen teille seuraavaksi, joten ala mennä kotia kohti kuin olis jo!

Sanottuaan sanomisensa hän karautti tiehensä räikyvällä pelillään. Sillä sekunnilla minä sain voimani takaisin. Ei ollut vauhti eikä mikään, minähän suorastaan kiisin. Nyt taisi olla jo muillakin hiki.

Vaikka minä sainkin pukilta siivet, tapahtui silloin toinen joulun ihme. Ihmettelinpä nimittäin pitkään vielä joulun jälkeenkin, missä kohdassa se äänekäs mopo pääsi ohitsemme, sillä kotipihalla oli odottamassa suuri korillinen joulupaketteja ja osa niistä oli pihatielläkin. Eno seisoi rappusilla harmittelemassa, että niin kauan viivyitte kun tuo pukkikin ehti jo käydä.

Joulun ihme selvisi sitten aikanaan, kuten niin moni muukin asia.

 

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski