Blogit Lammi

Karkausvuosi ja viikkonumero kalenterikummastuksina

Joulukausi on avattu!

On tämä erikoinen vuosi. Katselin almanakkaa niin jäähyväistä kuin tulevaakin. Vähän ihmetytti juuri vietetyt kolme peräkkäistä pyhäpäivää. Vuosi sisälsi  karkauspäiväksi kutsutun lisäpäivän. Onhan vuosiluku neljällä jaollinen, mutta ei sadalla, jolloin ei ole karkausvuosi paitsi 400 jaollisena vuonna. Meidän gregoriaaninen ajanlaskumme sisältää  näin ollen 400 vuoden aikana 97 karkausvuotta. Lisäävä on ollut vuodesta 1998 lähtien 24. helmikuun sijasta 29. helmikuuta. Ei ole tarvinnut nimipäiviä muuttaa.

Juuri päättymässä oleva vuosi alkoi viikkonumerolla 1 ja päättyy viikkoon  53.  Ensi  vuosi alkaa viikkonumerolla 53 ja päättyy numerolla 52. Päiviä oli tänä vuonna 366. Ensi vuonna 365. Asiat alkoivat askarruttaa. Kun oppi ei ojaan kaada, niin availin  Yliopiston almanakkatoimiston sivuja siinä toivossa, että vuosien erilaisuudet avartuisivat. Niin kävikin.

Tuo 27.12. on ollut pyhitetty Apostoli Johannekselle. Päivää vietetään pyhäpäivänä, kun se osuu sunnuntaille. Tänä vuonna niin tapahtui. Vuoteen  1772 asti päivä oli kolmas joulupäivä. Se muutettiin tuolloin arkipäiväksi mainittua poikkeusta lukuun ottamatta yhdessä seuraavan eli Viattomien lasten päivän kanssa.

Kalenterimme, sanoisinko normaalivuosi alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta sisältäen 365 vuorokautta. Karkausvuosina niitä on 366 eli yksi enemmän. 52 seitsemänpäiväistä viikkoa sisältää 364 vuorokautta. Ihmisten kehittämiä kalentereita on muokattu ja muovattu monin tavoin. Tarkalleen avaruuden kappaleiden kanssa yhteensopivaksi ajanlaskua ei ole onnistuttu saamaan monista kalenterimuodoista  ja päivien siirroista huolimatta. Usein tavoitteena on ollut saada vuodenajat pidettyinä kalentereissa samoihin aikoihin erilaisista liikehdinnöistä huolimatta.

Kalenterimme vuosi on 12 kuukautta kestävä eli Maa-planeettamme kiertoaika auringon ympäri. Poikkeuksista johtuva gregoriaanisen keskimääräisen kalenterivuosi on 365,2425 vuorokautta. Aurinkovuoden pituus on 365,2422 vuorokautta. Maapallon akselin vinous kiertoratatason suhteen saa aikaan vuodenajat. Kaikkeuden kokonaisuudesta löytyy lisäksi käsittämättömän vähäisiä vaikutuksia.

Vuoden elomuoto mullistui monin tavoin koronaviruspandemian koettelemana. Vuosi oli myös päivän tavallista pitempi karkausvuosi, jossa oli 53 viikkoa. Vuoden  2021 alkuviikko on numeroltaan 53. Vuosi päättyy viikkoon 52. Miksi? Yleensähän vuoden alkuviikko on viikko 152 seitsenpäiväistä viikkoa on 364 päivää eli päivän tavallista ja kaksi päivää karkausvuotta lyhyempi. Erikoisen harvinainen ei vuosi 2020 tässä mielessä ollut. Siksi uudenvuodenpäivät vaihtelevat viikonpäivien suhteen. 2020 oli karkausvuotena kaksi päivää 52 viikkoa pitempi.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston mukaan vuoden alkuviikko sisältää aina vuoden ensimmäisen torstain.  Asia vaikuttaa vuoden alkaessa viikkonumeron laskemiseen. Uudenvuodenpäivän sisältämän viikon numero määräytyy jatkuvan kalenteriviikon mukaan. Vuonna 2020 uudenvuodenpäivä oli keskiviikko. Kalenteriviikon 5 päivää kuului vuoteen 2020. Viikko sai numerokseen 1. Vuoden 2021 uudenvuodenpäivä on perjantai, jolloin kalenteriviikon kolme päivää eli vähempi määrä kuuluu uuteen vuoteen, jonka vuoksi alkuviikko saa numeron 53. Tällaisia tilanteita sattuu 5-6 vuoden välein.

Ikkuna auki ja paukuttelu hyvän  vuoden tuojina

Vuoden vaihtuminen sisälsi ennen vanhaan monenlaisia perinteitä uuden vuoden onnistumiseksi. Tärkeää oli avata ikkuna kellon kertoessa puolen yön ajankohdan. Vanha vuosi oli päästettävä nopeasti ulos uudelle vuodelle tilaa tehden. Samalla alkoi erilaiset ennustamiset ja jopa taikojen tekemiset niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Sisätiloissa suuren suosion oli saavuttanut tinojen valaminen. Kuumentamalla sulatetun tinan suhauttaminen vesisankoon sai syntymään monenlaisia tulevaa ennustavia kuvioita ja pintarakennetta. Rosopinta ennusti rahakasta vuotta. Muuten kuvion kertomaa haettiin heijastamalla seinälle ja katselemalla kiertäen erilaisia vaihtoehtoja. Matka ja monet elämään liittyvät toivetapahtumat tai muu menestys olivat kuvioista eniten etsittyjä mielikuvia.

Paukuttelu ja tulen käyttö sekä muukin meluaminen tapahtui pahojen henkien karkottamiseksi. Mieleeni on jäänyt jonain vuonna kivien räjäyttäminen kotipelloilla kevyesti peitetyllä pintapanoksella. Uudenvuoden lupaukset olivat monilla ainakin omassa mielessä. Lupauksilla ja ennusteiden tulkinnoilla pyrittiin aikaansaamaan hyvää oloa koko vuodelle.

Antoisaa entistä parempaa vuotta kaikille toivoo
Heikki K. Lähde

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski