Blogit Lammi

Kuivanheinän teosta koiranilmoihin

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Puoli vuosisataa sitten elettiin Lammin pohjoisosan Liesossa vielä pienviljelyn appoisaa aikaa.  Sopeuduttiin luonnon elomuotoon. Juhannuksen kokkotulilla juhlittiin suloisen suven valoisuutta. Heinäkuu toi monenlaista uutta olomuotoa. Hermannista kiiruhdettiin kuivanheinän tekoon ennen naistenviikkoa. Sen aikana alkoi myös mätäkuu.  Perinnetietona uskottiin vanhan keskikesän taitetta seuraavan naistenviikon tuovan sateita jopa ukkoskuuroja tasamaille rakkuloita muodostaen. Suotuisaa oloa ei aika tuonut. Elettiin lämmintä ja kosteata kesän vaihetta. Kumpikin ominaisuus sai aikaan monenlaisia ongelmia ruokatavara-aittojen sisällön säilöntään ja monenlaisten talon elämän tarpeiden hankkimiseen. Tietysti terveyskin vaati oman huolenpitonsa.

Hermannista heinään sanottiin vielä nuoruudessani. Ohje oli varsin sopiva kotiseutuni pientiloille. Kuivaheinä oli tärkeää hevosille ja tarpeellista lehmikarjalle. AIV-rehua tehtiin muutamien talojen torneihin tai muuten painon alle säilöttynä. Pallosäilöntää ei alueella ollut. Sehän tuli muotiin suurtiloilla. Ajan ilmiönä alkanut suuntaus suurempiin tuotantoyksiköihin muutti pientilojen vuokramaiden saannin suurtiloilta päinvastaiseksi. Muutos sai aikaan pienkyliin uuden aikakauden.

Muutosten myötä hiipuivat monet ennenvanhan ohjaukset. Ihmisten ja eläinkunnan ruoan kasvu säilyi entisellään. Se on ollut aina peräisin edellisen sukupolven siemenistä ja kypsynyt omalta kasvupaikaltaan korjattavaksi sekä ravinnoksemme jalostettavaksi ja uutta siemenkasvua tuottamaan. Toimintatavat ovat muuttunet lähes luonnollisesta tarveohjauksesta suurtuotannon tulosohjaukseen paremmin soveltuviksi.

Entisajan ajantietokin on muuttunut. Naistenviikko on kadottanut nimityksensä almanakassa säilyttäen edelleen seitsemän naisen nimipäivää peräkkäin. Jakso on päättynyt Jaakon kylmän kiven heittoon ja unikeonpäivään. Samoin on käynyt mätäkuulle. Senkin sisältö on muuttunut alkuhistoriastaan lähes täydellisesti koiranilmojen sanomiseksi.

Koiranilman perinne tähtitaivaalta

Mätäkuun nimitys poistettiin yliopiston almanakkatoimistojen almanakoista vuonna 1996. Jo muinaiset roomalaiset -sanonta osoittaa koiranpäivien nimellä muualla tunnetun lämpimän kuukausijakson ajoittuneen vuosituhansia vanhaksi. Tapahtuman juuret johtavat ihmiskunnalle kaukaiselta tähtitaivaalta. Sieltä löytyvän Isonkoiran tähdistössä on näkyvästi loistava Sirius eli koirantähti. Se on antanut ajanjaksolle maanosamme eteläisillä tulva-alueilla nimityksen koiranpäivät. Meillä nimenä on mätäkuu. Tähdellä on ollut aikojen saatossa muitakin nimiä. Egyptin tulvien tulosta viestivänä sitä on kutsuttu wikipedian mukaan nimellä Sothis.

Kansanperinteessämme tähti on esiintynyt Kaleva-nimisenä. Lämpöisen ja varsin usein kosteiden heinäkuun päivien koirakuun aikaisia ilmoja on hyvin ymmärrettävästi alettu kutsua koiranilmoiksi. Meidän käsityksemme koiranilmoista ovat kuitenkin saaneet juurensa tähtitaivaan koirantähdestä eli Siriuksesta eikä nelijalkaisesta ystävästämme.

Heikki K. Lähde

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat