Blogit Hauho

Kuuletko, kuin keväistä sanahelinää kuuluisi jo!

Kuva: Virpi Kukkonen

Äskettäin teetetyn KAKS- kunnallisalan kehittämisäätiön tutkimuksen tuloksista nousi esille kolme tulevissa eduskuntavaaleissakin puhetta herättävää aihepiiriä. Sairaanhoito, nuorten työttömyys sekä vanhusten hoito; muodostunee vaaliteemojen kärkijoukko. Soteen liittyvillä kysymyksillä saadaan myös paljon puhetta aikaiseksi.

Ennen kuntaliitoksia Hauhollakin oli oma vanhainkotinsa Mäntykoto, jonka jokainen hauholainen muistaa omien vanhustensa hoitopaikkana aikoinaan. Pidettiin arvossa sitä, että omaisia sekä tuttuja kyläläisiä saattoi poiketa katsomaan vaikka kirjastokäynnin tahi kauppareissun yhteydessä. Tästä arvostuksesta sekä jatkuvuudesta puhui sekin, että Mäntykodon keskuskeittiökin ehdittiin remontoida vielä ennen kuntaliitosta. Sen tekivät siis Hauholaiset.

Sitten tuli kuntaliitos ja muutokset sen myötä. Muorit ja vaarit lennätettiin kenet minnekin. Alkuaikoina kuulin juttuja siitä, kuinka vaikea on päästä lähipitäjien hoitopaikkoihin kenenkään autottoman omaisiaan katsomaan. Eivät siis poikkeilleet kylänmiehet eivätkä -naisetkaan sattumoisin vierailuille entiseen malliin.

Nyt on katsottu yhdeksän kallista vuotta rakennuksen rapistuvaa hahmoa, joka ei enää kelpaa kellekään. Kaupaksi käymisen melkein-tilanteitakaan ei enää synny. Purkaminenkin maksaa maltaita eikä niitä maltaita löydy tähän hätään naapuripitäjästäkään.

Kunnat ovat siirtäneet vanhuksemme asumaan yksityisiin pörssiyhtiöitten omistamiin palvelutaloihin. Näissä suurissa yrityksissä on vanhuksiemme hoito tai hoitamattomuus.

Pitkän työhistoriani olen tehnyt vanhustyössä. Tämän kokemukseni mukaan ikäihmiset haluavat hoidoltaan pääsääntöisesti turvallisuutta sekä hoitohenkilökunnan läsnäoloa ja avun saamista tarpeen mukaan. Vanhukset eivät odota, että hoitopaikassa olisi katto korkealla ja olotila lasipalatsin mallinen.

Nykyisin hoidossa oleva ikäihminen ei juurikaan valita vaan tyytyy osaansa; ei ole minne valittaisi. Hyvä kun jossain ovat. Näin ajattelevat omaisetkin usein.

Naiset tuossa mainitsemassani kyselyssä pitivät kysyttyjä asioita miehiä tärkeämpänä. Sairaanhoito, vanhusten hoito… varmaan siksi, että naisethan hoitavat aina jotakin. Ensin lapsiaan, lastenlapsiaan, sitten vanhempiaan, miehen vanhempia, puolisoaan. Saattavat vielä hoidella naapureitakin siinä sivussa.

Mitä se turvallisuus nyt noissa hoitopaikoissa käsittää? Liian pienellä väellä varustettuja työvuoroja vuoro toisensa perään, osa kouluttamattomia ja osa kielitaidottomia. Kenet lasketaan vahvuuteen ja keitä siinä vuorossa todella ovat he, jotka sen perustyön suorittavat? Kuuluvatko päällikötkin vahvuuteen, ovatko listat jo valmiiksi suunniteltu vajaamiehisiksi? Entä toimiiko suunnitteilla oleva työkierto ja kokemuksen hankkiminen eri yksiköiden välillä?  Pelkoni on, että osaamisten mukaan täytetään hoitajavajausta siten, että yksi ja sama hoitaja onkin kahden yksikön listoilla, jolloin se näyttää jälleen kerran varsin mallikkaalta vuorolta paperilla. Paitsi, että kummastakin puuttuu oikeasti tekijä.

Ovet ovat lukittuina, siinä sitä turvallisuutta. Surullisen usein lääkehoidolla mitätöidään sitä surua ja luopumista, joka pitäisi saada sanoa julki. Kellään ei ole aikaa kuunnella saati lohduttaa. Konflikteiltakaan ei voi välttyä silloin, kun oman onnensa nojassa olevat asukit ovat pitkään vailla valvontaa. Mahdollisten riitakumppanien käsirysyn kustannuksia voi sitten hakea rikosilmoituksen kautta pahoinpitelijäksi epäillyn kotivakuutuksesta hoitolaitoksen ohjeen mukaisesti. Riittävä henkilökunta minimoisi tällaisetkin tapahtumat.

Kaupunki ostaa palvelut palveluntuottajilta ja sama instanssi valvoo omavalvontana tapahtumia. Kuinka hyvin siellä ollaan tietoisia mitä siellä kentällä arjessa oikein tapahtuu?

Keväällä kuulemme taas suuria sanoja siitä miten nämäkin hoitoasiat pitänee kuntoon saada. ”Kun vähän valehtelee, niin uskoo vielä itsekin”, totesi eräs hoidossani ollut dementiapotilas aikoinaan.

Tulen seuraamaan suuria lupauksia ja pieniä tuloksia; kirjaan siis muistiin yksittäisen valtuutetun saavutuksia. Nyt, perskutarallaa, eivät jää asiat huomaamatta.

Virpi Kukkonen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP