Blogit

Meidän Matti

Emeritus-blogia kirjoittaa Kari Ahonen Lammilta. Keskarin Blogien sisällöistä vastaavat kirjoittajat itse, eivätkä ne edusta Keski-Häme-lehden virallista kantaa.

Meidän Matti muistoissamme

Olin aikonut pitää taukoa asioiden ruotimisesta kirjoittamalla. En kuitenkaan malttanut pitää näppejäni irti koneen nappuloilta.

Matti Ensio Nykänen kuoli 3.2.2019. Koko Suomen kansan rakastama, kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä ja oman tiensä kulkija on poissa.

On luonnollista, että kaikki tiedotusvälineet ovat välittäneet tietoa Matin saavutuksista ja muistakin tekemisistä. Aina nousee jostain piilosta ihminen, joka on tuntenut Matin ja tehnyt hänen kanssaan sitä ja tätä. Kaikilla meistä on oma käsityksemme Matista. Me, jotka jännitimme Matin kilpailusuorituksia TV:n äärellä ja myöskin kisojen tapahtumapaikalla, muistamme ne onnen kyyneleet ja kylmät väreet. Ne asiat muistuvat mieliin aina, kun katsomme uusintoja esim. Calgaryn olympialaisista ja muista kisoista. Ne hetket eivät unohdu koskaan. Matilla on urheilu-uran jälkeen ollut elämässään paljonkin vastoinkäymisiä. Kenellä meistä ei vastoinkäymisiä olisi. Tiedotusvälineet ovat kaiken kaikkiaan tuoneet asioita esiin Matin omaisten, ja koko kansan, suruaikana jopa kunnioittavasti.

Alustuksen jälkeen otan esille asian, minkä vuoksi päätin kirjoittaa. Eräässä tuntemassamme kirjassa puhutaan ensimmäisen ja muiden kivien heittäjistä.

Matin elämästä on tehty dokumentteja ja niitä lähetettiin pitkin viikkoa, kunnes.
Eräs tv-kanava oli päättänyt myöskin raivata ohjelmistoonsa tilaa Matin kunnioittamiselle. Ohjelmapäälliköt olivat varmaan hyvinkin tyytyväisiä päätökseensä esittää uusintana Matista tehdyn elokuvan: MATTI.

Voiko suruaikaa vielä pahemmin häväistä. Olen elokuvan joskus erehtynyt katsomaan. Elokuva kertoo Matista pelkkänä kännissä örveltävänä ja naisia hakkaavana ja muutenkin huonosti käyttäytyvänä henkilönä. Urheilusaavutukset ovat pakollisia sivujuonteita.
Ymmärrän asian, jos ohjelmistosta päättävät eivät ole itse katsoneet lainkaan ko. elokuvaa, vaan ottaneet sen pelkän nimen perusteella kunnioittamaan suuren urheilijan poistumista. Tämä kyllä osoittaisi, että he ovat tyhmiä, enkä taas oikein usko sitäkään. Entä kivenheittäjiä, en jaksa uskoa sitäkään.

Kyllä sittenkin uskon ja ainakin toivon, että kysymyksessä on harkintakyvyn täydellinen pettäminen.

Tuskin Urho Kekkosen ja Ahti Karjalaisen poismenojen suruaikana muisteltiin heidän Neuvostoliittoon suuntautuneiden virallisten vierailujensa rennompia osuuksia.

Kari Ahonen

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski