Blogit Hauho

Mummola takaisin, vaikka purkki kerrallaan…

Silmäni löytää, käteni ottaa. Löytyi samanlainen kahvipurkki kuin Vitsiälän mummollani aikoinaan. Otan sen hyllystä kuin kruununjalokiven. Tuli todistettua tällä tavoin, miten toisen mummon jäämistöstä poistoon joutunut roska muuttuu toisen aarteeksi. Tällä kertaa minun aarteekseni.

Olen saanut viettää onnellisia lapsuudenaikoja siellä mummolassa maalla. Tästä hyvää mieltä tuovasta muistopaketista johtuen monet esineet nousevat nyt merkityksellisiksi. Eivät nämä ole oman mummoni tavaroita, mutta ovatpa muistonlaukaisijoita.

Nyt kun sinne mummolaan ei enää paluuta ole, nousee kaikenlaisia muistikuvia esineitten myötä. Samaa tapahtuu hyvin monille muillekin, mikäli on noihin sisustuslehtien ja Instagramin kuviin uskominen. Vanhat tuolit, pöydät ja piirongit saavat uuden elämän tunnelman tuojina. Vanha, mäntysuovalla pesty räsymatto siirtää meidät kertaheitolla aikamatkalle mummolaan.

Etsitäänkö tässä sittenkin sitä kiireetöntä ja rauhallista lapsuuden sunnuntaita tämän tavaraterapian avulla? Muistikuvat ovat aurinkoisia, kesäleikkien täyttämiä päiviä. Välillä juodaan mehua niistä ”moukkulaseista”, kuten mummo niitä kutsui. Lasi oli sopiva lapsen käteen, kapea alhaalta ja yläosa näytti siltä ”moukulta”. Sellaiseenkin silmä juuttuu.

Moni kerää nykyään peltisiä kahvipurkkeja, myyjät ovat sen huomanneet, ja valikoimaa riittää. Vaatimatonkin ja elämän kuluttama purkki saa kylkeensä hintalapun, jossa on nostalgialisä meille ahneille mummolanpelastajille, mutta maksamme sitten kiltisti kassalla.

Näitä purkkeja ei kyllä ollut rivitolkulla ainakaan meidän mummolassamme. Ehkä tavaramääräkin silloin vuosikymmeniä sitten oli vaatimattomampaa kaikessa, olivat vain tarvittavat esineet.  Eipä kukaan tarvinnut silloin konmarittamista, tehtiin kuolinsiivous sitten aikanaan.

Kuolinsiivon teon huomaa nykyään kirpputorikierroksella hyvin. Monet muutkin mummolat on alas ajettu, tavarat siirtyneet uuteen olomuotoonsa. Osa tavaroista joutuu kylmästi roskiin, osalle annetaan tekohengitysmahdollisuus kirpputoreilla. Elvyttävät tuunaajat ja  rakentajat sitten kokevat sunnuntai-päivän huumaa, olkoon sitten mikä päivä tahansa, löytäessään juuri sen puuttuvan osan onnestaan.  Mummolat palautuvat takaisin kesäkoteihin, vaikka purkki kerrallaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat