Blogit Hauho

Mustaraitasaippua muistoissain

Virpi Kukkosen kotiarkisto

Vitsiälän mummoni oli tarkka nainen tässä asiassa. Kädet piti pestä ennen ruokailua, mikä koski myös miehiä. ”Sormet ovat kuin joriininjuuret… ei niin paksut, mutta p…set. ”  Sanonta, jonka muistan koski kyllä varpaitakin iltasella. Sitä pesukertojen määrää ei aikoinaan ollut useita, sillä eihän puhdas lika mitään tee…

THL:n ohjeistus käsien pesuun minuutin verran kerrallaan, pesukertoja lukuinen määrä vuorokaudessa. Toivottavasti ohje tavoittaa ja se sisäistetään päivittäiseksi toiminnaksi.

Nykypäivänä ei pesualtaalla odottele ketään enää sellainen saippuanpala, jossa on mustat raidat. Luulin pikkulikkana pitkään, että maalla on käytössä jotain mustaraitasaippuaa. Mustaraitaisuus tuli varmasti niistä suuremmistä työtä tehneistä käsistä, jotka nappasivat suopaa palasesta. Saippuaa ei taidettu kummemmin huuhdella, koska näitä viiruja syntyi. Minä pienellä sormellani yritin ottaa vaaleammasta kohtaa saippuaa kätösiini.

Olen katsonut käsihuuhteen käyttöä kaupoissa. Vain harva ihminen osaa ottaa sitä käsiinsä oikein. Kämmenelle vähän ja sitten hierotaan vain kämmenalueille hätäisesti. Sormenpäät jäävät käsittelemättä! Juuri se alue, jossa pöpöjä elää. Kynnenaluset ja sormenpäät, jolla sivellään vaikka mitä. Puhelimesta ovikoodeihin, näppäimistöjä, autoa, rapsutellaan päätä jos toista. Sormukset voisi jättää kauppareissuilla kotiin. Ennen opetettiin hoitoalalla sormusten alla elävän helposti pöpöjä sama määrä kuin Euroopassa on asukkaita. Näppikokeita teimme hoitoalan koulutusten aikana erilaisista paikoista ja se yllätti. Ovenkahvat, kaukosäätimet, ehkä ostoskärryt ja -kopatkin nykyään. Kaupassa hiplataan tavaroita edelleen, vaikka kuulutus pyytää välttämään tuotteiden tarpeetonta koskettelua.

Oikeaoppisesti käsihuuhde pitäisi ottaa kämmenkuppiin, kastella siinä ensin toisen käden sormenpäät. Tehdään vielä toiselle kädelle sama juttu, vasta sitten hieromaan molempiin kätösiin ja sormenväleihin. Ainetta käytetään runsaasti, että se riittää varmasti tähän asiaan.

Tutkimuksia on siitäkin, ettei käsidesi auta tässä koronatilanteessa. Minua mietityttää, onko kyseessä millainen tutkimus asiasta ja ovatko tutkimushenkilöt käyttäneet huuhdetta oikeaoppisesti? Minä nimittäin henkilökohtaisesti uskon, että käsihuuhteen oikeaoppisella käytöllä olisi merkitystä.

Niin yksinkertainen ja iso apu, mutta mikä siitä tekee vaikean? Minä pelkäsin sitä likaista saippuaa lapsuudessani. Mitä pelättävää asiassa on tänä päivänä?

Virpi Kukkonen

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski