Blogit Kulttuuri Lammi

Pääsiäinen ohjasi laskiaisen ystävänpäivän ystäväksi

Kalenterivuoden ensimmäinen liikkuva merkkipäivä on käsillä. Kirkollisena laskiainen on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Pääsiäinen ja joulu määrittelevät kumpikin vuoden juhlatapahtumia. Jouluun liitetyt  ovat aina  samoina aikoina. Pääsiäinen määräytyy kevätpäiväntasauksen ja sitä seuraavan täydenkuun mukaan vaihdellen ja samalla vaikuttaen siihen sidottuihin juhliin. sitouttaen. Aikaisin pääsiäinen voi  olla 22.3. ja myöhäisin 25.huhtikuuta.

Maassamme aikaisin vaihtoehto toteutui viimeksi vuonna 1761. Seuraava kerta on 2285. Lähin aikaisuus 23.3. oli vuonna 2008. Myöhäisin pääsiäinen 25.4. oli meillä viimeksi vuonna 1943. Seuraava kerta on 2038.

Pääsiäisen ajasta riippuva laskiainen voi olla aikaisintaan 8. päivänä helmikuuta ja lähempänä kevättä lähestyen vasta 7. maaliskuuta. Tänä vuonna pääsiäinen määritteli laskiaisen ystävänpäiväksi, jota on meillä  vietetty 1980-luvulta alkaen tunnuksenaan  punainen sydän.

Laskiaissunnuntain jälkeen kahden päivän päästä on laskiaistiistai. Päivissä korostuu monenlaisia, vähän riehakkaitakin sekä pakanallisen ajan että kirkollisenkin ajan perinteitä. Puhutaan karnevaaleista. Ruokanautintoihin liittyen ”Carne vale” merkitsee jäähyväisiä lihalle. Ajankohtaa on vietetty jo toistatuhatta vuotta laskeutumalla paastoon, ja paastosta päästään pääsiäisenä.

Laskiaistiistain jälkeinen seuraa  tuhkakeskiviikko, joka on pitkän paaston ensimmäinen päivä.  Raamatullisen sisällön mukaan tuhkan sirotteleminen päähän merkitsi katumusta. Muistellaan Vapahtajamme alkumatkaa kohti Jerusalemissa tapahtuneita pääsiäisen kärsimyksiä. Almanakassamme on ajan kulua ilmaistu nimeämällä neljä seuraavaa sunnuntaita numeroiduiksi paastonajan sunnuntaiksi.

Paastonajan uskonnollinen merkitys on aikojen saatossa muuttunut elimistön puhdistautumisen kautta vähäisemmäksi toiminnaksi. Paastonajan sidonnaisuuksia huomioiden on ymmärrettävää, että siihen valmistautumisen viime päivät sisältävät  monenlaista ilonpitoa ja runsasta ruoan nauttimista ennen paastoa. Niinpä laskiaistiistaista on tullutkin reipas ilonpitopäivä ja perinneruokien nauttimispäivä. Ruuan runsaus on tosin vähentynyt tavoitenautintona. Uusiutuvat perinteet ovat muokanneet ruokapöytää.

Rasvan määrällä oli entisaikaan merkittävä vaikutus niin makkaroissa kuin rieskoissa. Siansorkatkin  kuuluivat  hernekeiton seuralaisiksi. Niin oli vielä lapsuusaikanani. Pannukakku kuului jälkiruokien joukkoon.

Mäenlasku oli vielä nuoruusaikanani varsin suosittu ilotapahtuma. Suksilla vähän hypättiin. Kelkalla laskemista sanottiin liukuamiseksi erityisesti lasten tapahtumissa pikkukelkoilla torvia töräytelleen. Jännitys ja vauhti ilmenivät tykkäämisestä iloisen kirkumisen muodossa.  Lämmin  mehu ja pullat lisäsivät erityisesti lasten riehaa.

Me vähän isommat naapurinpojat ja minä rakensimme pikku hyppyrit Paavolan metsään ja joskus Kalkon mukavasti Kuohijärvelle viettävälle avorinteellekin. Kyllä niissä viitisen metriä lennettiin sen ajan omalla tyylillä ja suksilla. Aikuiset ja lapset yhdessä kerääntyivät usein myös tehdylle hulluhevoselle Kuohijärven rannalle, missä keskipaalu ulottui pohjaan. Ympyrää kiertävän kelkan vauhtia kehittämään tarvittiin aikuisten lihasvoimaa. Keskipakoisvoima sai lopulta aikaan pyllähtämisen viereiseen lumihankeen kaikille riemua tuottaen.

Laskiaispulla on vallannut perinneleivoksen aseman

Laskiaispullan suosio on kasvanut vuodesta toiseen. Taitaa jo ohittaa äskettäin nautitun runebergintortun määrän. Ruokakirjoissa laskiaispulla oli jo runsas vuosituhat sitten pullan aloittaessa koko maamme alueen valloittamisen. Tuolloin syötiin täytettyjä pullia tai lämpimään maitoon  kostutettuina. Nykytäytteinä ovat pääasiassa  mantelimassa tai hilloa ja kermavaahtoa.

Laskiaispullan parantaessa asemaansa laskiaisen vietossa ovat monet muut perinteet saaneet väistyä. Vuosisatojen takaiset tavat ja uskomukset sekä ennusteetkin ovat siirtyneet muistojen arkistoihin. Laskiaispulla on saavuttanut vähän yllättävästi suurimman suosion laskiaisen viettotavoissamme tällä  vuosituhannella. Vuoden poikkeuksellinen corona-aika on jossain määrin lisännyt monenlaisia ulkoilutoimintoja nautittavissa talviolosuhteissa.

Rasvaiset ruuat ovat kadonneet. Pitäjämme laaja pellavankasvatuskaan  ei enää tarvitse pitkiä pellavia avustavia huutoja eikä pitkiä mäkihyppyjä. Nauriiden kannustushuudot  ja lantuista kuin nurkanpäitä toivotukset siirtyneet muistojen joukkoon.

Laskiaisen yhteyteen tänä vuonna osunut ystävänpäivä on nuorempi merkkipäivä. Meidän kalentereihimme se tuli vasta vuonna 1987.  Tämä punaisten sydänten merkkipäivä on tullut laskiaispullan tavoin suosituksi ystävien muistamiseksi sekä korteilla että pikku paketeilla. Romanttissisältöinen Valentinin päivä on peräisin vuosisatojen takaa muualla maailmassa. Ranskalainen tapa sai alkunsa jo 1300-luvulla. Englantilaisten virallinen Valentinin päivä virallistettiin parisataa vuotta myöhemmin vuonna 1537.

Heikki K Lähde

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski