Mielipiteet Tuulos

Digivallankumous ja ihmisen kohtaaminen

Kirsti Häppölä on kirjaihminen Tuuloksesta.

Sanokaa minun sanoneen, niin esivalta joutuu vielä pahoihin vaikeuksiin meidän vanhojen kanssa tämän digivallankumouksen takia.

He sanovat meille ystävällisesti: ”Tämä on ihan helppoa. Painat vain näin ja sitten noin, ja sitten valitset…” Niinpä niin. Mutta miten painelet, jos sinulla ei satu olemaan a) tietokonetta b) älykännykkää. Hyvin monella ei ole. Minulla on tietokone (jota rakastan kovasti), mutta ei älykännykkää, jolla voisi tehdä ihan mitä vaan – jos osaisi. Kaikki edellyttää niin tavatonta nopeutta. Vanha ja hidas henkilö ei kerta kaikkiaan pärjää koneille. Ajatus kulkee hitaasti ja sormet vielä hitaammin.

Nyt on käynyt niin, että laskutkin tulevat näköjään vain sähköpostina tietokoneelle. Säikähdin pahasti, kun minulle tuli kesken kaiken koneeseen maksumuistutus maksamattomasta laskusta. Mitään kunnollista paperilaskua ei ollut tullut, vain sähköposti, jota en näköjään ollut huomannut. Pelottavaa. Kohta se on sitten ulosottomies ovella.

Mihin esivalta joutuu meidän kanssamme, kun aluksi esimerkiksi tuhannelta vanhukselta jää laskut maksamatta. Pannaanko meidät velkavankeuteen? – Sehän se vasta kalliiksi tulee!

Humanismin esilläpito on nykyään tärkeämpää kuin koskaan. Filosofi Georg Henrik von Wright päätyi aikanaan siihen, että sana ”humanismi” merkitsee samaa kuin ”Ihmisen Hyvä”.

Ihmiseltä ei saa ottaa pois toisen ihmisen läsnäoloa.

Kerron tässä samalla tarinan siitä, kuinka viisivuotiaana onnistuin soittamaan Mummulle. Raahasin tuolin seinäpuhelimen luo. Väänsin kammesta merkkisoiton keskukselle niin kuin olin nähnyt aikuistenkin tekevän. Kysyin kohteliaasti: ”Onko siellä Mummu?”. Keskusneiti näki mistä puhelu tuli, päätteli että Häppölän vanha emäntä on niitten mummu, ja yhdisti puhelun. Sain Mummun puhelimeen niin kuin oli tarkoituskin.

Tähän älykännykkä ei pysty.

Nyt on kuitenkin elämä hymyillyt. On vietetty Hauhon musiikkijuhlia, joilla ihminen saa oikein kunnolla nauttia toisten ihmisten läsnäolosta ja siitä, kuinka nautittavaa on elävä musiikki. Levyltä soitettu musiikki on hyvin nautittavaa sekin, mutta jostain oudosta syystä samassa huonetilassa soitettu musiikki koskettaa paljon enemmän.

Kävimme tuuloslähtöisen ystäväni Sirkku Tulokkaan kanssa neljässä konsertissa. Hahkialassa kaksi kertaa ja lisäksi Hattulan kirkossa ja Turvantalossa Lammilla. Hahkialassa kuulimme viulun todella laulavan suoraan sydämeen nuoren Iidamari Ahosen soittamana. Muutenkin ohjelmat olivat erityistä viulun juhlaa, sillä kaikissa konserteissa esiintyi myös kansainväinen huippuviulisti Elina Vähälä. Hän on hoitanut professuuria Karlsruhen Musiikkikorkeakoulussa, mutta siirtyy syksyllä viulunsoiton professoriksi Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistoon.

Hauhon musiikkijuhlat on luonut parivaljakko Olli Kilpiö ja Mikko Ivars. Viulisti ja sellisti. Suuret kiitokset heille! Me tuuloslaiset koimme suuren menetyksen, kun rakastettu pianisti Seppo Salovius kuoli äkillisesti muutama vuosi sitten. Hänhän oli perustanut yli kaksikymmentä vuotta sitten Tuuloksen Kesäkonsertin, ja oli konsertin sielu. Onneksi hänen entiset oppilaansa ja ystävänsä jatkavat perinnettä, ja saamme taas ensi sunnuntaina kuulla Tuuloksen Seurakuntakeskuksessa ihanaa musiikkia – ja kahvitella entisen pappilan vehmaassa puistossa. Konsertti on jo kahdeskymmeneskuudes.

Kirsti Häppölä

Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski